«Ζωές στον δρόμο» Η νέα φωτογραφική «αυτοψία» των τεσσάρων δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης
Έκθεση φωτογραφίας
στις 15-27 Νοεμβρίου 2024
από τους
«Αυτόπτες Μάρτυρες»
στη «Chalkos Gallery»
Εξήντα αδημοσίευτα «κλικ» από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ζωές στον δρόμο», της τετραμελούς δημοσιογραφικής φωτογραφικές ομάδας, «Αυτόπτες Μάρτυρες» και η οποία εγκαινιάζεται στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2024, στην «Chalkos Gallery» ( Ιουστινιανού 21) στη Θεσσαλονίκη, όπου θα λειτουργήσει έως και τις 27 Νοεμβρίου.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης.Χαιρετισμό στα εγκαίνια θα απευθύνει η πρόεδρος του συλλόγου, Κυριακούλα Δερεκενάρη.
Μια ιδιότυπη συνομιλία
των φωτογραφιών
Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» μετά από πολύ… περπάτημα στους δρόμους κι άλλο τόσο φιλτράρισμα στους σκληρούς δίσκους τους, κατέληξαν σε μια ιδιότυπη συνομιλία των φωτογραφιών τους, σε έγχρωμο και σε ασπρόμαυρο κάδρο, αποτυπώνοντας έτσι διάφορες στιγμές από τις καθημερινές ζωές ανθρώπων που τις «ενώνουν» ξεχωριστοί δρόμοι.
Η τέταρτη έκθεση
της ομάδας
Πρόκειται για την τέταρτη έκθεση που κάνει η δημοσιογραφική -φωτογραφική ομάδα «Αυτόπτες Μάρτυρες», την οποία αποτελούν οι δημοσιογράφοι:
♦Μπάμπης Γιαννακίδης.
♦Λάζαρος Θεοδωρακίδης.
♦Χρήστος Καραγιαννόπουλος.
♦Γιάννης Κεσσόπουλος.
Ένα μικρό χρονικό
των δράσεων της ομάδας
Χρονολογικά έχουν προηγηθεί:
♦Η έκθεση των τεσσάρων δημοσιογράφων στην «Chalkos Gallery» με 100 φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και της οποίας τα έσοδα δόθηκαν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός»,
♦Η επόμενη εκθεσιακή δράση της ομάδας «φιλοξενήθηκε» στο «Remezzo» του δήμου Καλαμαριάς για τα 100 χρόνια της πόλης από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ τα έσοδα διατέθηκαν στο Σύλλογο Συνδρόμου Down.
♦Επίσης, οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» συμμετείχαν τον Οκτώβριο του 2024 στο 7ο Kapani Project, που έγινε στο πλαίσιο των δρώμενων του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων, με 40 φωτογραφίες από την ομώνυμη ιστορική αγορά. Ο φωτογραφικός πλούτος παρουσιάστηκε μέσα από δυο ψηφιακές οθόνες, που βρισκόταν τοποθετημένες σε χώρους εντός αυτής της αγοράς.
♦Εντός του 2022 «κυκλοφόρησε» από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία» κι ένα λεύκωμα με 120 φωτογραφίες τους για τη Θεσσαλονίκη και οι οποίες «συνοδευόταν» από σύντομα δίγλωσσα κείμενα που γράφτηκαν ειδικά για κάθε καρέ από πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Η νέα έκθεση
Η νέα έκθεση των «Αυτοπτών Μαρτύρων» φέρει πάλι το κοινωνικό πρόσημο μιας και μέρος των εσόδων από την πώληση των φωτογραφιών θα δοθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση συμμετέχουν με σύντομα κείμενα τύπου λεζάντας συνολικά 60 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας με την δική τους «υπογραφή» μια ξεχωριστή ματιά στη κάθε φωτογραφία.
Οι αρωγοί της έκθεσης
Αρωγοί της νέας εκθεσιακής δράσης είναι ο γκαλερίστας, Κώστας Παρχαρίδης της «Chalkos Gallery» κι ο βραβευμένος καλλιτεχνικός διευθυντής-art director και φωτογράφος Mike Rafail, ο οποίος «αποτύπωσε» σε φωτογραφικό καρέ τη δημοσιογραφική φωτογραφική ομάδα στην αφίσα.
Στη δημιουργία του νέου βίντεο σποτ της έκθεσης συνέδραμαν ο Πάρις Καραγιαννόπουλος και η Ζωή Καραθανάση.
Ποιοι είναι οι
«Αυτόπτες Μάρτυρες»
Τους «Αυτόπτες Μάρτυρες» αποτελούν οι εξής δημοσιογράφοι:
Μπάμπης Γιαννακίδης
Είναι δημοσιογράφος με ένσημα εδώ και 40 χρόνια.
Σημαντικότεροι επαγγελματικοί «σταθμοί» στην καριέρα του αποτελούν οι εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου εργάστηκε επί σχεδόν 30 χρόνια και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στο οποίο από το 2000 εξακολουθεί να εργάζεται.
Είναι πατέρας δύο κοριτσιών της Αλεξάνδρας και της Ιωάννας. Όσο μεγαλώνει, αγαπά ολοένα και περισσότερο τον τόπο καταγωγής του, ήτοι τον ερειπωμένο σήμερα οικισμό Κτενά του Νομού Κοζάνης, ενώ «λατρεύει» τον ήχο από το κάθε «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής του.
Λάζαρος Θεοδωρακίδης
Γεννήθηκε στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, είναι «θρέμμα» της Θεσσαλονίκης και πήρε Degree in Journalism το 1992 από το North College of Thessaloniki.
Έχει εργαστεί για 17 χρόνια ως αρχισυντάκτης του «Αγγελιοφόρου» και επί 3,5 χρόνια ως διευθυντής της TV100.
Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος ενημέρωσης της ΕΡΤ,
Επικεφαλής του OPEN TV στη Βόρεια Ελλάδα.
Ήταν στον «Real FM 107.1», στον «Flash» 99.4 FM».
Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στην ΕΡΤ3 και στη TV Μακεδονία.
Διετέλεσε υπεύθυνος τύπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) επί 7 χρόνια και του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών για τρία έτη.
Σήμερα,εργάζεται στη Voria.gr και στο Τελλόγλειο.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Έχει τρία παιδιά, την Χριστίνα, τον Ευάγγελο και την Αγγελίνα. Υπογράφει τις φωτογραφίες του ως «theRόs» και τις αγαπά.
Χρήστος Καραγιαννόπουλος
Είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας -Θράκης και τέως αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκε σε εφημερίδες, στην ΕΡΤ, στη Δημοτική Τηλεόραση, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε περιοδικά και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Επί 22 χρόνια ήταν επικεφαλής του γραφείου τύπου και επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δηλώνει ενεργός πολίτης και για τουλάχιστον μια 25ετία φωτογραφίζει καθετί που «τραβά» την προσοχή του, αφού η φωτογραφία υπήρξε πάντα μέρος του χρόνου του, που μοιράζονταν με τη δημοσιογραφία.
Γιάννης Κεσσόπουλος
Γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ. Εργάστηκε ως δικηγόρος από το 1996 έως και το 2015.
Από το 1998 εργάζεται ως δημοσιογράφος, λογογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας.
Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης (TV100, FM100, FM100,6).
Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινουπολιτών. Έχει τρία παιδιά.
©Typologos.com 2024