Υποψήφιος στις εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Μόσχοβος με το συνδυασμό «Μπροστά για την Ένωση»

Για μέλος του ΔΣ

και ως

αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΣΥ

Nikolaos-Moschovos-ypopsifios-esiemth-2024 -new-6

Με  το συνδυασμό «Μπροστά για την Ένωση» είναι υποψήφιος για μέλος της του ΔΣ και ως αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΣΥ ο δημοσιογράφος-συγγραφέας-  εκπαιδευτής στις εκλογές της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), που θα γίνουν στις 25-26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Με το συνδυασμό «Μπροστά για την Ένωση» είναι υποψήφιος για μέλος της του ΔΣ και ως αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΣΥ ο δημοσιογράφος-συγγραφέας-  εκπαιδευτής στις εκλογές της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), που θα γίνουν στις 25-26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος στο παρόν άρθρο παρουσιάζει τις προτάσεις του.

Οι προτάσεις αυτές παρουσιάζονται αυτούσιες από την ομιλία, που εκφώνησε ο ίδιος την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη και είναι οι εξής:

Ο «βηματισμός»

του δημοσιογραφικού κλάδου

Εδώ και καιρό προσπαθεί ο δημοσιογραφικός κλάδος να «βρει το βηματισμό του», ώστε να προσεγγίσει τη κατάσταση που βρισκόταν προ μιας δωδεκαετίας. Μέσα σε αυτή την πορεία έγιναν θετικά πράγματα, προέκυψαν αρνητικά σημεία και παρέμειναν στάσιμες καταστάσεις. 

Το θέμα δεν είναι να επιρρίψουμε μονάχα ευθύνες ως δημοσιογράφοι και μόνον να «κριτικάρουμε» τη κατάσταση στο επάγγελμά μας, αλλά να δούμε το πως θα φθάσουμε μέσα από τις πράξεις  στην ανάτασή του.

«Ανοικτή κατάθεση»

προτάσεων

Γιατί η εμπειρία μιας ζωής έχει δείξει στον υποφαινόμενο πως λάθη δε κάνει μόνον αυτός που δεν έχει πράξει και ότι συνήθως «γκρινιάζει» εκείνος, που θεωρεί πως κατέχει την απόλυτη αλήθεια, καθώς και δε κάνει καθημερινές πράξεις τα όσα θεωρητικά πρεσβεύει.

Σε αυτό το ύφος και με την αίσθηση του μέτρου παρουσιάζει «ανοικτά» και σε πρώτη φάση διαδικτυακά ο υποφαινόμενος μια σειρά από προτάσεων, για τις οποίες θα «παλέψει» να γίνουν πράξη στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εφόσον του κάνουν τη τιμή τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ να τον εκλέξουν σ’ αυτό.

Αυτές είναι οι εξής:

1.Για τους

ελεύθερους

επαγγελματίες δημοσιογράφους

Προτείνω τη χαρτογράφηση των προβλημάτων των δημοσιογράφων και των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, που απασχολούνται στην περιοχή ευθύνης της με μπλοκάκι και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όσοι κι όσες απ’ αυτούς κι από αυτούς ή αυτές  διατηρούν ιστοσελίδες χωρίς να διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να  προσλάβουν εργαζόμενους και τις λειτουργούν επαγγελματικά τουλάχιστον επί μια διετία να μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Έντυπου & Ηλεκτρονικού Τύπου χωρίς τη προϋπόθεση της πρόσληψης εργαζομένου, αλλά με ρητή υπεύθυνη δήλωση ότι η ιστοσελίδα αυτή λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον από έναν ελεύθερο επαγγελματία δημοσιογράφο-μέλους της Ένωσης Συντακτών.

Για να δοθεί αυτή τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους χρειάζεται να τροποποιηθεί η παρούσα νομοθεσία από πλευράς της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο υφιστάμενο Μητρώο Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου.

2.Ξεχωριστός

εργασιακός αντιπρόσωπος

για τους

ελευθεροεπαγγελματίες δημοσιογράφους

Επίσης, στην ΕΣΗΕΜ_Θ θα πρέπει να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός εργασιακός αντιπρόσωπος για τους ελευθεροεπαγγελματίες δημοσιογράφους ξέχωρα από τον εργασιακό αντιπρόσωπο των λοιπών ιστοσελίδων και να συγκροτηθεί μία ομάδα δουλειάς υπό την ευθύνη του νέου διοικητικού συμβουλίου για την εκπόνηση μελέτης για τα προβλήματα, που αφορούν στην εργασία των ελευθεροεπαγγελματιών δημοσιογράφων.

3.Για την ασφάλιση

των ελεύθερων

επαγγελματιών δημοσιογράφων  

Επιπλέον, προτείνω να εκπονηθεί  μια ενδελεχής μελέτη, που να εμπεριέχει κοστολογημένες  προτάσεων για τη μετακίνηση και τη «καταμέτρηση» των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών δημοσιογράφων  από τις άλλες οντότητες – μερίδες του ΕΦΚΑ προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΕΟΕΑΠ.

4.Για την εκπαίδευση

της νέας «γενιάς»

των δημοσιογράφων

Για την εκπαίδευση της νέας «γενιάς» των δημοσιογράφων και γενικότερα της μαθητικής νεολαίας σχετικά με το δημοσιογραφικό επάγγελμα θα χρειαστεί μια νέα «οπτική» γωνία, γιατί ο κλάδος μας κινδυνεύει  σήμερα να «αφανιστεί» από τη ανώτερη δημόσια επαγγελματική και κατάρτιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι φέτος (2024) λειτουργούν μόνον τρία τμήματα δημοσιογραφίας στις ΣΑΕΚ (1 στη Κεντρική Μακεδονία – 2 στη Πελοπόννησο) και μόλις άλλαδύο  αθλητικής δημοσιογραφίας στην Αττική.

5.Συνεχής Παρέμβαση

της ΕΣΗΕΜ-Θ

στην ανώτερη δημόσια

επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Χρειάζεται να γίνει μια  συγκεκριμένη και διαρκής παρέμβαση και από την ΕΣΗΕΜ-Θ για τη θέσπιση περισσότερων τμημάτων εκμάθησης δημοσιογραφίας κατά πρώτο λόγο στις ΣΑΕΚ-ΕΣΚ, στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) κατά δεύτερο λόγο στις αντίστοιχες σχολές της ΔΥΠΑ  και στα ΣΑΕΚ Τουρισμού ως μάθημα κατάρτισης σε αυτές. Ίδια παρέμβαση μπορεί να γίνει σε όλους τους δήμους της χώρας ή στις Ιερές Μητροπόλεις της χώρας, που λειτουργούν ΚΒΔΜκαι σε «ανοικτά» πανεπιστήμια.

6.Πραγματοποίηση

εκπαιδευτικού προγράμματος

ομίλων δημοσιογραφίας

Επίσης, για την ανάπτυξη της έντυπης δημοσιογραφίας (εφημερίδες-περιοδικά) θα πρότεινα την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος ομίλων δημοσιογραφίας στα Λύκεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, όπου ένας δημοσιογράφος- μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή θα αναλαμβάνει τη καθοδήγηση του ομίλου αυτού.

Για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος θα πρότεινα να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων  χωρών και του παλαιότερου εκπαιδευτικού προγράμματος  γνωριμίας των μαθητών – μαθητριών με το κινηματογράφο με τίτλο: «Πάμε Σινεμά».

7.Εκλαϊκευμένα σεμινάρια

δημοσιογραφίας

και

ίδρυση δημοσιογραφικού ΚΒΔΜ

Προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης της νέας «γενιάς» των δημοσιογράφων θα παλέψω σε πρώτη φάση για τη θέσπιση των σεμιναρίων με εκλαϊκευμένα θέματα δημοσιογραφίας, τα οποία θα γίνονται από τα μέλη των Ενώσεων Συντακτών  με εισιτήριο εισόδου σε ετήσια βάση στο συνεδριακό κέντρο της ΕΣΗΕΜ-Θ.

 Σε δεύτερη φάση θα έβλεπα τη συγκρότηση ενός δημοσιογραφικού ΚΒΔΜ από την ΕΣΗΕΜ-Θ ως μετεξέλιξη σε σχέση πάντοτε με την εξέλιξη και τη πορεία  των οικονομικών της ΕΣΗΕΜ-Θ, καθώς και με την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών πόρων. Αυτά τα σεμινάρια θα μπορούσαν να υλοποιηθούν  μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος, όταν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη τροποποίηση του καταστατικού.

8.Για το

Μορφωτικό ίδρυμα

Ως προς το Μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ αν και είναι ένα ξεχωριστό εγχείρημα της ΕΣΗΕΜ-Θ προτίθεμαι να παλέψω για τα εξής:

Α.

Τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ετήσιου Δημοσιογραφικού Φεστιβάλ-έκθεσης σε συνεργασία ΔΕΘ- Helexpo και άλλων φορέων στις εγκαταστάσεις της.

Β.

Τη δημιουργία «σταθερών» χειμερινών δρώμενων στο συνεδριακό κέντρο και θερινών εκδηλώσεων στη ταράτσα με εισιτήριο εισόδου για την προβολή όλου του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου όλων ανεξαίρετα των μελών της Ένωσης Συντακτών.

Γ.

Τη δημιουργία κινηματογραφικού Φεστιβάλ με θέμα τη δημοσιογραφία με υφιστάμενες εμπορικές ταινίες και ντοκιμαντέρ δημοσιογραφικής έρευνας παραγόμενα από τους/τις δημοσιογράφους,  τους φοιτητές ή τις φοιτήτριες ή τους σπουδαστές ή τις σπουδάστριες των σχολών δημοσιογραφίας και κινηματογράφου, καθώς και από εκπαιδευτικά-μορφωτικά ιδρύματα.

Δ.

Τη δημιουργία ψηφιακής -ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης για δημοσιογράφους και της αξιοποίησης του 1ου ορόφου του κτιρίου της Ένωσης Συντακτών ως φυσικής βιβλιοθήκης με θέματα δημοσιογραφίας και επικοινωνίας με αναγνωστήριο και με μία μικρή συνδρομή για βιβλιόφιλους.

Ε.

Τη δημιουργία ενός Αθλητικού τμήματος για τη διοργάνωση των  αγώνων αρχικά και μετέπειτα πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου-μπάσκετ και μελλοντικά άλλων αθλημάτων των μελών της Ένωσης Συντακτών με την εξεύρεση των αντίστοιχων πόρων.

Αυτά, είναι τα  βασικά σημεία για τα οποία θα παλέψω ενεργά και με πράξεις, εφόσον μου κάνετε τη τιμή να με εκλέξετε ως μέλος στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ με τη παράταξη «Μπροστά για την Ένωση».

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα «καυτά» ζητήματα του δημοσιογραφικού κλάδου, που είναι γνωστά και απασχολούν συνεχώς την Ένωσή μας (π.χ. ΕΡΤ-3, ανταποκριτικά γραφεία, συνθήκες δουλειάς στις ιστοσελίδες) και για τα οποία θα παλέψει ο υποφαινόμενος έχοντας ως εχέγγυο τη διαδρομή που πραγματοποίησε όλα αυτά τα χρόνια με «απτά» παραδείγματα στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

Η διαδρομή

του υποφαινόμενου

  • Η ενεργή συμμετοχή παλαιότερα ως μέλους στην Αθλητική Επιτροπή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και  η ταυτόχρονη στήριξη των δράσεων της τότε Κινηματογραφικής Λέσχης του ίδιου φορέα.
  • Η συμμετοχή στην ίδρυση και της Πανελλαδικής Κίνησης για τον Αθλητισμό και στα Σπορ και στην ενεργοποίησή του ως ενεργού μέλους της Γραμματείας αυτού του φορέα  υλοποιώντας  τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων και δράσεων για την αθλητική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και τη λειτουργία του τμήματος δημοσίων σχέσεων της ίδιας Κίνησης. 
  • Η  διοργάνωση και  η υλοποίηση  του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Ποιητών, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υποφαινόμενου το 2000 στη Θεσσαλονίκη.
  • Η διοργάνωση και η υλοποίηση περισσότερων από 100 αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη πόλη της Θεσσαλονίκης.
  • Η ίδρυση και η υλοποίηση των δράσεων της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης «Εταιρεία Κοινωνικών Εφαρμογών» για μονογονείς, που έδρευε στη Θεσσαλονίκη.
  • Η πραγματοποίηση διαδικτυακών ή δια ζώσης διαλέξεων, σεμιναρίων και μαθημάτων σχετικά με τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό ανά την Ελλάδα.
  • Η έκδοση εκπαιδευτικού βιβλίου δημοσιογραφίας και σχετικών ασκήσεων σε συνδυασμό με τη δημιουργία στοχευμένης εκλαϊκευμένης εκπαιδευτικής μεθόδου.

Η διαδρομή του υποφαινόμενου εγγυάται πως θα προσπαθήσει ενεργά και με πράξεις για την υλοποίηση όλων αυτών των προτάσεων και των δράσεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ ακούγοντας όλες τις απόψεις με σύνεση, μέτρο, καθώς και με διάθεση διαλόγου.

Σας καλώ, λοιπόν, όλους κι όλες να μου κάνετε τη τιμή να με εκλέξετε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ και να υποστηρίξετε την παράταξη «Μπροστά για την Ένωση».

©Typologos.com 2024