«Ξεκινούν» από αύριο 4 Απριλίου οι εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας 2025

Θείου Πάθους Τέχνη

σε Ιερούς Ναούς

Τοπόσημα

και Μνημεία της Ουνέσκο

xekinoun-apo-avrio-4-Apriliou-oi-ekdiloseis-tis-Latreftikis-Ebvomavas-2025

Διεθνή χαρακτήρα αποκτά η «Λατρευτική Εβδομάδα» ,η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στις 4-12 Απριλίου 2025, οπότε το κοινό θα βιώσει μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και προετοιμασίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα με ένα πρόγραμμα υψηλής θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και συμβολικής αξίας, που θα παρουσιαστούν σε Ιερούς Ναούς, τοπόσημα και μνημεία της Ουνέσκο

Διεθνή χαρακτήρα αποκτά η «Λατρευτική Εβδομάδα» ,η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στις 4-12 Απριλίου 2025, οπότε το κοινό θα βιώσει μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και προετοιμασίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα με ένα πρόγραμμα υψηλής θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και συμβολικής αξίας, που θα παρουσιαστούν σε Ιερούς Ναούς, τοπόσημα και μνημεία της Ουνέσκο.

Το πρόγραμμα

των 4 πρώτων ημερών

της «Λατρευτικής Εβδομάδας»

Αναλυτικότερα, στις 4 πρώτες ημέρες της «Λατρευτικής Εβδομάδας» θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

 Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου

Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Απριλίου 2025 θα τελεστεί η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου προεξάρχοντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. κ. Φιλοθέου στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα στη Κάτω Τούμπα.

Θα ψάλλουν:

Ο πρωτοψάλτης,  Γεώργιος Πατρώνας.

Ο λαμπαδάριος, Ιωάννης Τζιάστας.

Ο χορός ψαλτών του Ιερού Ναού του  Αγίου Θεράποντος και οι φοιτητές του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική»

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Ευ Νεάνιδες»  και οι φοιτήτριες του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική».

«Ανθολογία θρησκευτικών ύμνων»

και «Άσμασιν ως άνθεσιν»

Στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου 5 Απριλίου  2025 στον Ιερό Ναό της  Παναγίας Αχειροποίητου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης  θα ακουστούν μία  «Ανθολογία θρησκευτικών ύμνων» από τη Νεανική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και τα Ψαλτικά σταχυολογήματα για το Θείο Πάθος «Άσμασιν ως άνθεσιν» εκ του Γυναικείου Βυζαντινού Χορού «Αγία Ανυσία» της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.

Το Α’ μέρος της εκδήλωσης

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα ψαλούν:

1.Μέρη από το ορατόριο «Τα Πάθη», Μιχάλης Αδάμης

2.»Άξιον εστίν», από τη Θεία Λειτουργία του Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου.

3.»Ubi Caritas», Ola Gjeilo

5.»Didn’t my Lord» και «Dies Irae», traditional spiritual, arr. Chad Weirick

Τη Νεανική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Ηρακλής Παναγόπουλος. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Δημήτρης Τσακιρίδης.

Το Β΄ μέρος της εκδήλωσης

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ψαλούν εκκλησιαστικοί ύμνοι στα ελληνικά, λατινικά, αραβικά, σλαβικά, ρουμανικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ήτοι:

«Θεὸς Κύριος», στίχοι 27α και 26α του Ψαλμού 117, κατ’ ήχον, στα ελληνικά, λατινικά, αραβικά, σλαβικά, ρουμανικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Προσαρμογές με βάση το μέλος των Πέτρου Πελοποννησίου και Ιωάννου Πρωτοψάλτου.

«Ὑπὸ τὴν σὴν εὐσπλαγχνίαν» – «Sub tuam misericordiam», σε ήχο πλ. του α΄ ειρμολογικό, παλαιοχριστιανικό τροπάριο του Κατανυκτικού Εσπερινού της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στα ελληνικά (μέλος σε καταγραφή από ερμηνεία του π. Γεωργίου Τσέτση, Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου) και στα λατινικά (παράδοση Αμβροσιανού χορικού).

«Ἰδού, ὁ Νυμφίος ἔρχεται», σε ήχο πλ. δ΄ τρίφωνο, τροπάριο από την Ακολουθία του Νυμφίου, μέλος από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα του Κωνσταντίνου Πρίγγου.

«’Εμεγάλυνας Χριστέ, τὴν τεκοῦσάν σε Θεοτόκον», σε ήχο β΄, ειρμός και καταβασία της θ΄ ωδής του Κανώνα της Μεγάλης Δευτέρας, μέλος  από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα του Κωνσταντίνου Πρίγγου.

«Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή», στιχηρό ιδιόμελο της Οσίας Κασσίας, σε ήχο πλ. του δ΄, μέλος από το Παλαιό Στιχηράριο της βυζαντινής εποχής, σε εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακα, από τον Κώδικα του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου 715 (α΄ μισό 19ου αιώνα).

«Τὸν νυμφῶνά σου βλέπω» – «Cămara Ta o văd împodobită», σε ήχο γ΄, εξαποστειλάριο της Ακολουθίας του Νυμφίου, στα ρουμανικά.

Μικρή επιλογή εγκωμίων του Επιταφίου, σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, σλαβικά, αραβικά, ρουμανικά).

«Εὐλογητός εἶ, Κύριε, δίδαξόν με τὰ δικαιώματά σου», «Μυροφόροι γυναῖκες μετὰ μύρων ἐλθοῦσαι», «Ἀλληλούια», σε ήχο πλ. του α΄ ειρμολογικό, μέλος αργοσύντομο Πέτρου Πελοποννησίου (περ. 1735-1778).

Ακολουθία

του Κατανυκτικού Εσπερινού

της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών

Την Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών θα ψάλλουν το ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Πιερίας «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 6 Απριλίου 2025 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου.

«Θεοτόκε Παρθένε, Χαίρε Κεχαριτωμένη»

Το οκτάηχο  μάθημα σε σύνθεση του Πέτρου Μπερεκέτη  «Θεοτόκε Παρθένε, Χαίρε Κεχαριτωμένη»  σε μουσική δημιουργία του Γεωργίου Πατρώνα θα ερμηνευτεί από πλήθος φωνητικών και μουσικών συνόλων  στις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας 7 Απριλίου 2025 στον  Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα μουσικό έργο πολύ δημοφιλές, καλοφωνικό, με μελωδικό πλούτο και έντεχνη κλασική δομή στη σύνθεση. Χαρακτηριστικό μελωδικό μοτίβο της σύνθεσης είναι ο χωρισμός σε μουσικούς πόδες-φράσεις ανά ήχο, προκειμένου να αναδειχθεί όλο το μελωδικό και τροπικό φάσμα της βυζαντινής μουσικής οκταηχίας.

Οκτώ μουσικοί και ρυθμικοί πόδες επενδύουν μελωδικά το ποιητικό κείμενο:

 «Θεοτόκε παρθένε, χαίρε Κεχαριτωμένη, Μαρία ο Κύριος μετά σου, Ευλογημένη συ εν γυναιξί, Και ευλογημένος, ο Καρπός της κοιλίας σου, Ότι σωτήρα έτεκες, των ψυχών ημών».

«Ξεκινούν» από τον πρώτο ήχο και καταλήγουν στον πλάγιο του τετάρτου.

Στο τέλος της φράσης του κάθε ήχου παρεμβάλλονται κρατήματα (χαρακτηριστικό μελικό γνώρισμα του ψαλτικού ρεπερτορίου), ώστε να σχηματιστεί μία μουσική γέφυρα, η οποία ενώνει τον προηγούμενο ήχο με αυτόν, που ακολουθεί.

Τα φωνητικά -μουσικά σύνολα

Συμμετέχουν:

Το φωνητικό σύνολο «Χοροστασία» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός «Ευ νεάνιδες» του Εργαστηρίου Ποιητικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Ορχήστρα Κοσμικής Ελληνικής Μουσικής.

Το φωνητικό σύνολο «Ευδρομούντες»  του  Ιερού  Ναού Αγίου Θεράποντος Θεσσαλονίκης και της  Ερευνητικής Ομάδας του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος με οργανικούς αυτοσχεδιασμούς.

Οι Καλοφωνάρηδες: π.Χερουβείμ Τσίνογλου, Ιωάννης Λιάκος, Γεώργιος Πατρώνας και Χρήστος Χαλκιάς.

Τη διδασκαλία και τη καλλιτεχνική επιμέλεια έκανε ο Γεώργιος Α. Πατρώνας.

Στη συγκεκριμένη ερμηνευτική προσέγγιση, οι δύο χοροί ερμηνεύουν αντιφωνικά τη  μουσική σύνθεση του Πέτρου Μπερεκέτη, ενώ η Ορχήστρα Κοσμικής Ελληνικής Μουσικής επενδύει και συνοδεύει οργανικά τη φωνητική μουσική ψαλμώδηση, προκειμένου να αναδειχθεί το δίπολο της παραδοσιακής βυζαντινής μουσικής, δηλαδή η φωνητική και η οργανική εκτέλεση.

©Typologos.com 2025