Ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκαν ήδη
οι πρώτες εργασίες εκσκαφών
Ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκληρώθηκαν ήδη οι πρώτες εργασίες εκσκαφών. Έτσι, καθίσταται το πρώτο από τα εμβληματικά και με παγκόσμια εμβέλεια έργα ανάπτυξης της χώρας, που «μπήκε σε τροχιά» υλοποίησης.
Η κατασκευή του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 στη Θεσσαλονίκη.
Η ανάδοχος
των πρόδρομων εργασιών
Ανάδοχος για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών του έργου, οι οποίες αφορούν στις εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων και στην κατασκευή των πασσάλων θεμελίωσης, είναι η κοινοπραξία των εταιρειών «ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ – OFS». Η διάρκεια υλοποίησης των πρόδρομων εργασιών είναι επτά μήνες.
Ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε και ολοκλήρωσε τις εργασίες οργάνωσης του εργοταξίου (απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, εγκατάσταση της περίφραξης, πινακίδας του έργου, οικίσκων, σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ, κ.λπ.). Συνεχίζει με τις εργασίες των εκσκαφών και κατασκευής πασσάλων για τη δημιουργία διαφράγματος.
Η κυριότητα του έργου
Τη κυριότητα του έργου κατέχει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), ενώ εισέφεραν και δωρητές. Η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International κατέχουν το ρόλο του υπεύθυνου του έργου (Project Manager), καθώς και του τεχνικού Συμβούλου.
Όλοι μαζί εργάστηκαν εντατικά και συντονισμένα προκειμένου να ολοκληρωθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος η διαγωνιστική διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο ώστε να εκκινήσει άμεσα αυτή η πρώτη φάση της κατασκευής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι «προχωρούν» εντατικά όλες οι ενέργειες για την υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου της «νύμφης του Θερμαϊκού» υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης. Οι ενέργειες υλοποιούνται σε συνεργασία με τους δωρητές, την ΙΚΘ, τον Project Manager, το Δήμο Θεσσαλονίκης και γενικά μ’ όλους τους συντελεστές
«Προχωρά»
και η εκπόνηση
της Μελέτης Εφαρμογής
Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει και η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Στόχος είναι ο γενικός εργολάβος της κατασκευής του έργου να διαδεχθεί τον ανάδοχο των πρόδρομων εργασιών στις αρχές του 2025, ώστε η κατασκευή του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.
Το Μουσείο
Ολοκαυτώματος Ελλάδος
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος θα έχει συνολική επιφάνεια 9.000 τετραγωνικών μέτρων. Θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους, ενώ θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος.
Πέρα από τους αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής, καθώς και γραφεία διοίκησης. Στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Ένας «ζωντανός καμβάς»
Την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία «Efrat Kowalsky Architects» (Ισραήλ), Heide von Beckerath (Γερμανία) και «Π. Μακρίδης & Συνεργάτες Α.Ε.» (Θεσσαλονίκη-Ελλάδα).
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω μεταμορφώνοντας το κτίριο σε ένα «ζωντανό καμβά» που μιμείται το φωτισμό των φάρων. Ο
σχεδιασμός βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας , ενώ κοινός στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί η πιστοποίησή του έργου από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED.
Οι συντελεστές
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος υλοποιείται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Το όλο έργο χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ελληνικό δημόσιο, αλλά και από δωρεές, όπως είναι αυτή του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.
Η οικοδομική άδεια ανέγερσης εκδόθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023 από τη Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του δήμου Θεσσαλονίκης, «ανοίγοντας έτσι το δρόμο» για την υλοποίηση του 1ου από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης που θα ολοκληρωθεί και θα διατηρήσει «ζωντανή» τη μνήμη.
©Typologos.com 2024