Βελτιωτικές πρωτοβουλίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Έστειλε
σχετική επιστολή
στους αρμόδιους υπουργούς

Το δυσχερές χρηματοδοτικό περιβάλλον επηρεάζει πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και υπέρβαση -μεταξύ άλλων- απαιτεί την άμεση λήψη βελτιωτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτείας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.Φωτογραφία από Pete Linforth από το Pixabay
Το δυσχερές χρηματοδοτικό περιβάλλον επηρεάζει πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και υπέρβαση -μεταξύ άλλων- απαιτεί την άμεση λήψη βελτιωτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτείας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτό επισημαίνει σε σχετική επιστολή η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που την υπογράφει ο πρόεδρος, Ιωάννης Μασούτης και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, στον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, καθώς και στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
«Τροχοπέδη»
τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
στην επιχειρηματικότητα
«Στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) δεν απειλεί, πλέον, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της χώρας, αλλά συνιστά «τροχοπέδη» στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη, καθώς πλήθος επιχειρήσεων έχει εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο που ενεργοποιείται από την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα δανειακά «ανοίγματα» τους», τονίζεται στην επιστολή της διοίκησης του ΕΒΕΘ.
Τι δείχνουν
τα στοιχεία της έκθεσης
της Τράπεζας της Ελλάδος
Τα στοιχεία της πιο πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος (Οκτώβριος 2024) δείχνουν πως το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ τον Ιούνιο του 2024 διαμορφώθηκε στα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2023!
Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκε ότι ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε οριακά σε 6,9% από τα 6,7%, καθώς η πιστωτική επέκταση αντιστάθμισε την επιδείνωση των ΜΕΔ.
Εντούτοις, ο δείκτης ΜΕΔ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (στο 2,3% τον Ιούνιο 2024). Για τη συνολική μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους φαίνεται πως αυτή σημειώθηκε το 2016, οπότε «έφθασε» το 90,3%.
Τι παρέμεινε
από το χρέος αυτό
στην Ελληνική οικονομία
Το συγκεκριμένο χρέος εξαλείφθηκε από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά παρέμεινε στην ελληνική οικονομία, αφού η διαχείριση αυτού «μεταφέρθηκε» και πραγματοποιείται σήμερα από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).
Στο πρόσφατο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάρτιος 2025) για τα στατιστικά στοιχεία των δανείων υπό διαχείριση από τις ΕΔΑΔΠ, όμως σημειώνεται ότι στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024 διαμορφώθηκε η συνολική αξία τους στα 74,7 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
και τα μη
εξυπηρετούμενα δάνεια
Το 48% του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου αφορά στη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων . Το 34% έγκειται στα δάνεια προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες . Το 14% εξ αυτών αφορά στα δάνεια των ατομικών επιχειρήσεων.
Η αξία αυτών των δανείων φαίνεται ότι αυξήθηκε συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των επιχειρηματικών δανείων κατά το τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024 αυξήθηκε στα 25.516 εκατομμύρια ευρώ από τα 23.156 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκε πως η αξία των δανείων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε στα 10.102 εκατομμύρια ευρώ από τα 9.410 εκατομμύρια ευρώ!
Σχετικά με τη
λειτουργία των ΕΔΑΔΠ
στην Ελλάδα
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 18 ΕΔΑΔΠ με δραστηριότητες, που διέπονται από το αναθεωρημένο πλαίσιο του νόμου 5072/2023. Στο νόμο αυτό περιγράφονται οι πρόσθετες απαιτήσεις για την ίδρυση και λειτουργία των ΕΔΑΔΠ, ενώ ενσωματώθηκαν οι υποχρεώσεις πληροφόρησης σχετικά με τη μεταβίβαση των απαιτήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ωστόσο, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (Οκτώβριος 2024) υπογραμμίζεται ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ΕΔΑΔΠ αφορούν:
♦Στην περαιτέρω προσαρμογή της διακυβέρνησης, των πολιτικών και των διαδικασιών τους.
♦Στην περαιτέρω προσαρμογή της διακυβέρνησης και των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου τους, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αναθεωρημένου νομικού πλαισίου.
Οι προκλήσεις
για την ελληνική οικονομία
και επιχειρηματικότητα
«Τα συγκεκριμένα στοιχεία καταγράφουν ότι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν μεταβιβαστεί στις ΕΔΑΔΠ, συνιστούν προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα», υπογραμμίζεται στην επιστολή της διοίκησης του ΕΒΕΘ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το δ΄ τρίμηνο του 2024 τονίζεται πως η παρατεταμένη παρουσία των επιχειρηματικών ΜΕΔ και των εταιρειών «ζόμπι» αποτελούν τροχοπέδη στις προοπτικές των επενδύσεων και της απασχόλησης, καθώς και στην παραγωγικότητα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων παρατηρήθηκε πως το μεγαλύτερο απόθεμα των εν συγκεκριμένων ΜΕΔ «μετακινήθηκε» από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και «βρίσκεται» υπό τη διαχείριση των ΕΔΑΔΠ.
Οι προτάσεις του ΕΒΕΘ
Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, γίνεται σαφές ότι διαμορφώνεται ένα δυσχερές χρηματοδοτικό περιβάλλον για πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Γι’ αυτό το λόγο προτείνει ως φορέας την άμεση λήψη βελτιωτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτείας και οποίες θα αφορούν:
1.
Στην εξάλειψη των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους των ΕΔΑΔΠ που λειτουργούν εις βάρος των οφειλετών, και «οδηγούν» σε δυσμενείς όρους αποπληρωμής (τόκοι υπερημερίας, καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων εξωδικαστικής ρύθμισης κ.α.). Κατά την άποψη του ΕΒΕΘ, οι ΕΔΑΔΠ θα πρέπει να υποχρεωθούν να απαντούν εντός μίας συγκεκριμένης προθεσμίας 30-45 ημερών στις προτάσεις των δανειοληπτών, και αν δεν το πράττουν τότε να συνομολογείται ότι η πρόταση των δανειοληπτών γίνεται πλήρως αποδεκτή.
2.
Στην εξεύρεση ενός μοντέλου βιώσιμης και αποδεκτής εξώδικης ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν ομαλά εξυπηρετούμενες, χωρίς να διακυβεύεται η περιουσία των οφειλετών.
3.
Στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας που αφορά στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση που υποχρεούνται να παρέχουν οι ΕΔΑΔΠ στους οφειλέτες.
4.
Στην επέκταση της αποπληρωμής των μεσοπρόθεσμων δανείων πενταετίας που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας στις επιχειρήσεις (ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ) κατά τουλάχιστον 5 έτη.
©Typologos.com 2025