Τρεις καίριες παρεμβάσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας
Τι πρότεινε
ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΠΕ
Κ. Καγγελίδης
προς τον πρωθυπουργό
Κ. Μητσοτάκη
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των επιχειρήσεων πληροφορικής και καινοτομίας σε ότι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ενίσχυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανέδειξε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), Κωνσταντίνος Καγγελίδης προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μιλώντας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, που έλαβε χώρα την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η καταλυτική συνεισφορά
των παραγωγών τεχνολογίας
Υπό την παρουσία του πρωθυπουργού επισήμανε ο κ. Καγγελίδης την ιδιαίτερη σημασία, την οποία έχει η προστασία και η υποστήριξη των παραγωγών τεχνολογίας που αντιπροσωπεύουν τον πλήρη κύκλο αξίας. Ακόμη, υπογράμμισε την καταλυτική συνεισφορά των παραγωγών τεχνολογίας στην ανάπτυξη του νέου παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας.
Ο ρόλος
και η δράση
του ΣΕΤΠΕ
Ο κ. Καγγελίδης «σκιαγράφησε» το ρόλο και τη δράση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), για τον οποίο σημείωσε ότι έχει πλέον αποκτήσει εθνική εμβέλεια, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση να εκπροσωπεί και να ικανοποιεί τις αυξημένες ανάγκες των εταιριών νέων τεχνολογιών, που λειτουργούν ανά τη χώρα.
Τα 3 κύρια σημεία
της παρέμβασης
του ΣΕΠΤΕ
Η παρέμβαση του ΣΕΤΠΕ προς τον πρωθυπουργό επικεντρώθηκε σε τρία κύρια σημεία:
1.
Ενεργή συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) του κλάδου της Πληροφορικής στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο ΣΕΤΠΕ τόνισε την ανάγκη δυναμικής συνεισφοράς των ελληνικών ΜΜΕ παραγωγών τεχνολογίας στα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού που εκτελούνται ή θα αναληφθούν στη χώρα, προκειμένου να ενισχυθεί με ίδιες δυνάμεις η ανάπτυξη και η καινοτομία σε εθνικό πεδίο.
2.
Διαμόρφωση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο σχεδιασμός και η προσφορά ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων (growth and scale-up funds), που θα αξιοποιηθούν για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων πληροφορικής, όπως και την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων καινοτομίας (innovation procurement). Μάλιστα, υπογραμμίστηκε ότι τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και η εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων καινοτομίας συνιστούν καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
3.
Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Ο ΣΕΤΠΕ πρόταξε τη σημασία της υιοθέτησης μέτρων για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και την αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης νέων πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως είναι η καθιέρωση της τεχνολογικής βίζας, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση εξειδικευμένων επιστημόνων πληροφορικής από γειτονικές χώρες- μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρωτοβουλίες ενίσχυσης
του ρόλου
της τεχνολογίας και της καινοτομίας
Ο κ. Καγγελίδης σημείωσε ότι ο ΣΕΤΠΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένος στη δέσμευσή του για στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση και τους άλλους παραγωγικούς φορείς, ώστε να προωθούνται νέες πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, που ενισχύουν το ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ως βασικών πυλώνων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
©Typologos.com 2024