Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία
Μια έκθεση
με μοναδικά
αρχειακά τεκμήρια
Την έκθεση με τίτλο: «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» πραγματοποιούν ήδη η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) για την επέτειο των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, στους τρεις ορόφους της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αττική, όπου θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Τα εγκαίνια
της έκθεσης
Την έκθεση εγκαινίασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου απηύθυνε χαιρετισμό.
«Μισός αιώνας έχει περάσει από το πλέον σημαντικό ορόσημο της νεότερης ιστορίας μας, μισός αιώνας ομαλής, ειρηνικής και προοδευτικής πορείας. Η χώρα μας «άφησε πίσω της» τα τραύματα του παρελθόντος και στη συνείδηση των πολιτών εδραιώθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η πίστη στη κοινή συνύπαρξη μας.
Σημαντική στιγμή της μακράς πορείας προς την ευημερία και την ανάπτυξη υπήρξε εξάλλου μια από τις πρώτες πράξεις της Μεταπολίτευσης με ξεχωριστή συμβολική σημασία, αφού σηματοδοτούσε την επάνοδο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι:
Η επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και, βεβαίως, η ένταξή μας στη τότε ΕΟΚ λίγα χρόνια αργότερα. Οι Έλληνες επιβεβαίωσαν και εμπλούτισαν τη ταυτότητα και τα βιώματά τους στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη που ανατρέχει πάντα στην Ελλάδα για τη διαφύλαξη και την επίκληση του ιστορικού και αξιακού βάθους της», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σχετικά με τη
Μεταπολίτευση
Για τη Μεταπολίτευση είπε η κ. Σακελλαροπούλου ότι υπήρξε παράλληλα μια πολιτισμική τομή, με τη φιλελευθεροποίηση των ηθών και των προτύπων της ζωής, την εμβάθυνση στην ισότητα των φύλων, την ελευθερία της πολιτικής και της καλλιτεχνικής έκφρασης, τη κοινωνική κινητικότητα και την εξωστρέφεια των Ελλήνων.
Ωστόσο, παρατήρησε η ίδια πως η Μεταπολίτευση είχε τις μεγάλες ανατροπές και τα πισωγυρίσματά της, τις σκληρές και τις επώδυνες εμπειρίες των μεγάλων κρίσεων του καιρού μας, ιδίως της δημοσιονομικής, η οποία δοκίμασε με ένταση οριακή τις υλικές και πνευματικές αντοχές του έθνους, όπως και το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.
Η ανθεκτικότητα
της Δημοκρατίας
«Η δημοκρατία και η κοινωνία μας, όμως, επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και «άντλησαν» δύναμη από το πλούσιο μεταπολιτευτικό κεκτημένο.
Σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις, αναστοχαζόμενοι επάνω στις κατακτήσεις, αλλά και στις παθογένειες της Μεταπολίτευσης, τις πολύπλευρες προκλήσεις του μέλλοντος.
Τομή και ταυτόχρονα διάρκεια, ρήξη και συνέχεια, η Μεταπολίτευση «σφράγισε» την εθνική εξέλιξη μας,αποτελώντας σημείο αναφοράς της πολιτείας μας και σημαντική παρακαταθήκη για τα χρόνια που έρχονται», σημείωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μοναδικά αρχειακά τεκμήρια
Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούν στη συγκεκριμένη έκθεση να δουν μοναδικά αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που αφορούν στη δικτατορία, στον αντιδικτατορικό αγώνα και στον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.Συνάμα, οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες δύναται να «διατρέξουν» και γενικότερα τη κοινωνική και τη πολιτιστική Μεταπολίτευση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980.
Εικαστική εγκατάσταση
Την έκθεση κοσμεί η εικαστική εγκατάσταση του Αλέξη Φιδετζή και καλλιτεχνικός επιμελητής είναι ο Βασίλης Ζηδιανάκης/ATOPOS cvc.
Η συμμετοχή της ΕΒΕ
H EBE συμμετέχει με υλικό από τις συλλογές της, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία (συνολικά επάνω από τριακόσια τεκμήρια).
Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμος κατάλογος 288 σελίδων, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη. Περιέχει πρωτότυπες μελέτες για τη συγκεκριμένη περίοδο και πολλά τεκμήρια.
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθ’ όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 9:30 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.
©Typologos.com 2024