Τoν πρώτο του εξωπλανήτη επιβεβαίωσε το τηλεσκόπιο James Webb

Κι έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος

με τη Γη!

Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

Exoplanet_LHS_475_b_and_its_star_Illustration

O Eξωπλανήτης LHS 475 b και το αστέρι του. Σχεδιαστική Απεικόνιση. Φωτογραφία: © NASA, ESA, CSA, L. Hustak (STScI)

Τον πρώτο του εξωπλανήτη, τον LHS 475 b, που έχει σχεδόν ακριβώς το ίδιο μέγεθος με τη Γη και το οποίο ισούται με το 99% της διαμέτρου της υδρογείους «αποκάλυψε» το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» (James Webb) των NASA/ESA/CSA. Ο εξωπλανήτης LHS 475 b βρίσκεται σχετικά κοντά στη  Γη  σε απόσταση μόλις 41 ετών φωτός μακριά, στον αστερισμό Οκτάνια.

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν κορυφαίοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» και της NASA , οι οποίοι μίλησαν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 σε συνέντευξη τύπου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS).

Οι ερευνητές δημοσιοποίησαν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας χρησιμοποιήθηκε το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» για τον εντοπισμό ενός εξωπλανήτη, που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο αστέρι.

Τα μέλη

της ερευνητικής ομάδας

Τα επιστημονικά στοιχεία παρουσίασαν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας- αστρονόμος εξωπλανητών και φυσικός, Δρ. Κέβιν Στίβενσον, PhD και ο Δρ. Τζέικομπ Λούστιγκ-Γιάγκερ, PhD, oι οποίοι εργάζονται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» στο Λόρελ του Μέριλαντ.Τα μέλη της ερευνητικής ομάδα επέλεξαν να παρατηρήσουν αυτό τον εξωπλανήτη με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» (James Webb), αφού εξέτασαν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα από το διερχόμενο δορυφόρο έρευνας εξωπλανητών (Transiting Exoplanet Survey Satellite ή TESS) της NASA που υπαινισσόταν την ύπαρξη του πλανήτη.

Γρήγορη ανακάλυψη

Ο  φασματογράφος εγγύς υπέρυθρου του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Γουέμπ» κατέγραψε εύκολα και καθαρά τον πλανήτη πραγματοποιώντας μόνο δύο παρατηρήσεις διέλευσης!

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εξωπλανήτης βρίσκεται εκεί.

Τα επιστημονικά δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Γουέμπ» το επικυρώνουν»,δήλωσε ο αστρονόμος, Δρ. Λούστιγκ- Γιάγκερ.

 «Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό βραχώδη πλανήτη είναι εντυπωσιακό επίτευμα για το διαστημικό  τηλεσκόπιο», πρόσθεσε ο Δρ. Στίβενσον.

Η δήλωση ειδικού

της NASA

«Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα παρατήρησης από ένα βραχώδη πλανήτη στο μέγεθος της Γης «ανοίγουν την πόρτα» σε πολλές μελλοντικές δυνατότητες για τη μελέτη της ατμόσφαιρας των βραχωδών πλανητών με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ», επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του τμήματος Αστροφυσικής των κεντρικών γραφείων της NASA στην Ουάσιγκτον, Μαρκ Κλάμπιν.«Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» μας «φέρνει» όλο και πιο κοντά σε μια νέα κατανόηση των κόσμων που μοιάζουν με τη Γη έξω από το Ηλιακό Σύστημα και η αποστολή αυτή μόλις έχει ξεκινήσει», τόνισε με νόημα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο

«Τζέιμς Γουέμπ» 

και οι εξωπλανήτες

στο μέγεθος της Γης

Μεταξύ όλων των διαθέσιμων τηλεσκοπίων μόνο το «Τζέιμς Γουέμπ» είναι ικανό να χαρακτηρίσει το είδος της ατμόσφαιρας, που έχουν οι  εξωπλανήτες, οι οποίοι προσομοιάζουν στο μέγεθος της Γης.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας προσπάθησαν να αξιολογήσουν το τι υπάρχει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη αναλύοντας το φάσμα μετάδοσής του, αλλά δε γνωρίζουν ακόμη αν όντως έχει!

«Το τηλεσκόπιο αυτό είναι τόσο ευαίσθητοπου μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει μια σειρά από μόρια, αλλά δε μπορούμε ακόμη να «βγάλουμε» τα οριστικά συμπεράσματα για την ατμόσφαιρα του πλανήτη», είπε η αστροφυσικός του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», Έριν Μέι.

Η πιθανή ατμόσφαιρα

«Ωστόσο, υπάρχουν ατμόσφαιρες πλανητών, που προσομοιάζουν στο μέγεθος της Γηε και τις οποίες μπορούμε να τις αποκλείσουμε. Αυτός ο εξωπλανήτης  δε μπορεί να έχει μια πυκνή ατμόσφαιρα που «κυριαρχείται» από το μεθάνιο και η οποία είναι παρόμοια με αυτή του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα», εξήγησε ο Δρ. Λούστιγκ-Γιάγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «μια ατμόσφαιρα με 100% διοξείδιο του άνθρακα είναι τόσο πιο συμπαγής και γι΄αυτό το λόγο δύναται πολύ δύσκολα να εντοπιστεί».Έτσι, οι επιστήμονες περιμένουν το καλοκαίρι του 2023, οπότε αναμένουν να  αποκτήσουν επιπλέον φάσματα με ακόμη πιο ακριβείς μετρήσεις, που θα δείξουν, αν ο εξωπλανήτης LHS 475 b διαθέτει ή όχι μια ατμόσφαιρα καθαρού διοξειδίου του άνθρακα.

Τα άλλα δεδομένα

Οι μετρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Γουέμπ» κατέδειξαν πως ο πλανήτης αυτός είναι μερικές εκατοντάδες βαθμούς θερμότερος από τη Γη κι αν εντοπιστούν σύννεφα, τότε αυτά μπορεί να «οδηγήσουν» τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο LHS 475 b μοιάζει περισσότερο με την Αφροδίτη, η οποία έχει ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και είναι μονίμως τυλιγμένη σε ένα πυκνό σύννεφο.

Exoplanet_LHS_475_b_Illustration

Ο Eξωπλανήτης LHS 475 b. Σχεδιαστική Απεικόνιση. Φωτογραφία: © NASA, ESA, CSA, L. Hustak (STScI)

Μια τροχιά

σε ένα διήμερο!

«Είμαστε στη «πρώτη γραμμή» της μελέτης και της έρευνας των μικρών βραχωδών εξωπλανητών. Μόλις αρχίσαμε να «ξύνουμε» την επιφάνεια το πώς μπορεί να είναι η ατμόσφαιρά τους», είπε ο Δρ. Λούστιγκ-Γιάγκερ.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης ολοκληρώνει μια τροχιά μόλις σε δύο ημέρες και βρήκαν πως βρίσκεται πιο κοντά στο άστρο του από οποιονδήποτε πλανήτη, που υπάρχει  στο ηλιακό σύστημά μας. Εντούτοις, ο κόκκινος νάνος αστέρας , που εκπέμπει προς τον εξωπλανήτη διαθέτει θερμοκρασία λιγότερη από το ήμισυ αυτής του Ήλιου και οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ατμόσφαιρα.

Τα νέα σύνορα

Τα ευρήματα των ερευνητών «κατέδειξαν» τη δυνατότητα, που έχει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» για τον εντοπισμό των εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης και οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μικρότερους κόκκινους νάνους αστέρες.

«Και είναι μόνον η πρώτη από τις πολλές ανακαλύψεις που θα κάνει. Με αυτό το τηλεσκόπιο, οι βραχώδεις εξωπλανήτες αποτελούν τα νέα σύνορα», υπογράμμισε ο Δρ. Λούστιγκ-Γιάγκερ.

©Typologos.com 2023