Τo Aristotle Medical Forum (AMF) και το 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη
Από την
Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023
έως και την
Κυριακή 8 Οκτωβρίου
Στη πραγματική δικτύωση όλων των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς σε κορυφαίο επίπεδο στοχεύουν το Aristotle Medical Forum (AMF) και το 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιούνται από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αμφότερα διοργανώνονται από το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Συνέντευξη Τύπου
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα (Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023) ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και καθηγητής, Κυριάκος Αναστασιάδης μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο οικείο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια που έχει αναπτύξει το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
Δήλωση καθηγητή
«Ύστερα από την ίδρυση και τη λειτουργία του πρώτου αγγλόφωνου διεθνούς προγράμματος σπουδών με φοιτητές από 33 χώρες από πέντε ηπείρους, την ίδρυση Ειδικής Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, διοργανώνουμε εδώ και τρία χρόνια το Aristotle Medical Forum (AMF) και το 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο.
Με 30.000 διαδικτυακούς επισκέπτες στο ξεκίνημά μας, 85.000 πέρυσι και περισσότερους από 100.000, τους οποίους αναμένουμε για φέτος, θεωρούμε ότι πλέον έχει καταξιωθεί ως θεσμός. Οι σύνεδροι συμμετέχουν από πανεπιστήμια, όπως είναι το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, το Στάνφορντ κ.ά.», είπε ο καθηγητής, Κυριάκος Αναστασιάδης.
O στόχος των εργασιών
«Στόχος μας είναι να υπάρξει πραγματική δικτύωση όλων των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς σε κορυφαίο επίπεδο. Έχουμε ξεκινήσει έμπρακτα μεγάλες συνεργασίες, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό επίπεδο.
Επίσης, απώτερος στόχος μας είναι η ενίσχυση του brain gain, δηλαδή της επιστροφής των Ελλήνων ιατρών που έφυγαν στο εξωτερικό. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος συνεργασίας, το οποίο δημιουργεί κοινές συνθήκες εργασίας επάνω στις οποίες μπορούν να συνεχίσουν οι Έλληνες ιατροί του εξωτερικού την εργασία τους, πλέον, στην Ελλάδα.
Το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ με τη δικτύωσή του μπορεί να αποτελέσει ένα λομβικό πυλώνα στις σύγχρονες εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Η δήλωση του συντονιστή
της διαρκούς επιτροπής
«Σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε μία σύνδεση της μεγάλης, ισχυρής και προηγμένης κοινότητας των Ελλήνων επιστημόνων υγείας του εξωτερικού με την Ελλάδα. Το ΑMF ενισχύει τους δεσμούς φέρνοντας ανθρώπους που πρωτοπορούν στο τομέα τους, όχι μόνο στην έρευνα, αλλά στην εκπαίδευση και στο κλινικό έργο, ώστε να δημιουργηθούν συνεργασίες και να υπάρχει μία αλληλομεταφορά γνώσεων και τεχνογνωσίας.Όλη αυτή η δυναμική που επιδεικνύουν οι επιστήμονες του εξωτερικού θα αποτελέσει κέρδος για την Ελλάδα, για τον Έλληνα φοιτητή, τον ασθενή και το πολίτη», δήλωσε ο συντονιστής της διαρκούς επιτροπής των ελληνικών ιατρικών συλλόγων της ομογένειας και χειρουργός, Αλέξης Θεοδώρου.
Η εκπρόσωπος της
Ένωσης Ελλήνων Γιατρών
του Κεμπέκ του Καναδά
«Η ευκαιρία που δίνεται τα τελευταία χρόνια με το «άνοιγμα» του ΑΠΘ έρχεται επάνω σε ένα κομβικό σημείο. Εδώ και 30 χρόνια οι ελληνικοί ιατρικοί σύλλογοι της διασποράς έχουν προσπαθήσει να βρεθούν πιο κοντά με την Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, το ΑΠΘ μας έχει δώσει μια καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτό το άνοιγμα με τη βιομηχανία, την έρευνα και τη τεχνολογία. Έχει πετύχει να συνδέσει τα πανεπιστημιακά προγράμματα του εξωτερικού σε πολύ πρακτική μορφή.
Εκ μέρους του Συλλόγου της Ένωσης Ελλήνων Γιατρών του Κεμπέκ του Καναδά και φυσικά των μεγαλύτερων συλλόγων των ιατρών της Βόρειας Αμερικής, έχουμε μία μεγάλη επιθυμία να συμμετάσχουμε και να συντελέσουμε στην πρόοδο και στην ανάπτυξη, μέσω της συνεργασίας και της ευκαιρίας που δίνεται μέσα από αυτή τη διοργάνωση», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Γιατρών του Κεμπέκ του Καναδά- αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Ευαγγελία Λίλα Αμιράλη,
Ο πρόεδρος
της Ελληνικής Εταιρείας
Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
«Παράλληλα με το ΑΜF συνδιοργανώνουμε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία μας με το ΑΜF, γιατί η τεχνολογική καινοτομία είναι στο πυρήνα της εξέλιξης της φροντίδας υγείας και του συστήματος υγείας. Έχουμε επάνω από 250 μέλη. Η καινοτομία και η τεχνολογική ύπαρξή της είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου αυτού», εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και κλαθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα στις 7 το απόγευμα (Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2).
Οι εργασίες
του συνεδρίου
Οι εργασίες του συνεδρίου θα αποτελέσουν ένα κοινό πεδίο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης και καινοτομίας με τη τεχνολογία, τη βιομηχανία και τη κοινωνία.
Στόχος είναι η ανάδειξη των καινοτόμων επιτευγμάτων της ιατρικής και της βιοϊατρικής τεχνολογίας, καθώς και ο σχεδιασμός δράσεων από τη πολιτεία και τη βιομηχανία προς τη κατεύθυνση της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Οι συμμετοχές
Στο συνέδριο συμμετέχουν επιφανείς ερευνητές και κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες από τη διασπορά θα «ενώσουν τις δυνάμεις τους» για την εξέλιξη της επιστήμης και τη διάδοση του Ελληνισμού σε όλο το κόσμο.
Το φετινό Aristotle Medical Forum και το 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο φέρουν το κοινό τίτλο: «The Odyssey: from classic to digital». Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά εδώ.
Επίσημη ιστοσελίδα: https://diaspora.med.auth.gr/.
©Typologos.com 2023