Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Ομότιμο Καθηγητή Βασίλειο Παπαζάχο

Διαπρεπή σεισμολόγο

και εξέχον μέλος

της οικογένειάς του

jpeg-optimizer-vasileios-papazachos

Ο αείμνηστος επιστήμονας και άνθρωπος, Βασίλειος Παπάζάχος. Φωτογραφία-Πηγή: ΑΠΘ

Τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του διαπρεπούς σεισμολόγου και ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασιλείου Παπαζάχου  εξέφρασαν με ανακοίνωση  οι  πρυτανικές αρχές του ομώνυμου  ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του οποίου ο εκλιπών υπήρχε εξέχων μέλος της οικογένειάς του.

 Βιογραφικό

του αείμνηστου επιστήμονα

Ο αείμνηστος ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής, Βασίλειος Παπαζάχος γεννήθηκε το 1930 στο Σμόκοβο της Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961). Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964), όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού.

Πανεπιστημιακές 

και διοικητικές θέσεις

Διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1956) και επιμελητής στο ίδιο ινστιτούτο (1961). Εκλέχτηκε παμψηφεί τακτικός καθηγητής Γεωφυσικής του  ΑΠΘ (1977). Διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996).

Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας επί τρεις θητείες (1982-1987) και συνέβαλε στη συγκρότηση ερευνητικών ομάδων στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος.

 Ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του (1983-1999).

Διδακτικό- συγγραφικό-ερευνητικό έργο

Επί σειρά δεκαετιών δίδαξε συνολικά 14 μαθήματα γεωφυσικής.

Συνέγραψε 9 βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών. Συγκρότησε τρεις ερευνητικές ομάδες (1964, 1977, 1980) από σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων, οι οποίοι  κατέλαβαν υψηλές πανεπιστημιακές θέσεις ή στελέχωσαν ερευνητικούς ή άλλους φορείς.

Δημοσιεύσεις

Δημοσίευσε περισσότερες από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

 Για το επιστημονικό έργο του εκλιπόντος υφίστανται επάνω από 1000 αναφορές άλλων επιστημόνων σε διεθνείς δημοσιεύσεις.

Πρωτεργάτης πρωτοβουλιών

Πρωτοστάτησε:

 ⚫Στην ίδρυση του πρώτου Ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965).

⚫Στην ίδρυση του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981).

⚫Στην ίδρυση του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).

jpeg-optimizer-vasileios-papazachos-dyo

Ο αείμνηστος ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλειος Παπαζάχος συνέβαλε στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας

Η συμβολή του ως επιστήμονα

στην αντισεισμική πολιτική

της χώρας

Συνέβαλε:

☑️Στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων.

☑️Στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας.

☑️Στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα θέματα αντισεισμικής προστασίας.

 Ως ενεργός πολίτης

Δημοσίευσε σειρά άρθρων για γενικότερα θέματα έρευνας και παιδείας.

Συμμετείχε ενεργά σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του.

Ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση (μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης κ.λπ.).

Η επισήμανση του ΑΠΘ

για τον αείμνηστο επιστήμονα

και άνθρωπο

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979), καθώς και στη σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας.

Ο κεντρικός σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ, καθώς και οι περιφερειακοί σταθμοί του αποτέλεσαν το πρώτο τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο στον ελληνικό χώρο. Το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με το μεγάλο σεισμό του 1978. Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη ,τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο, όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρκών του ΑΠΘ.

©Typologos.com 2022