Τo αρχείο του αείμνηστου καθηγητή του ΜΙΤ Ηλία Γυφτόπουλου απέκτησε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Σύμφωνα με το

26ο Μηνιαίο Δελτίο

Προσκτήσεων της ΕΒΕ

Elias-Gyftopoulos MIT NEWS

Ο αείμνηστος καθηγητής του MIT, Ηλίας Π. Γυφτόπουλος (1927-2012).Φωτογραφία:Φωτογραφία: ©ΜΙΤ NEWS- Bachrach

Το αρχείο του αείμνηστου  καθηγητή του ΜΙΤ Ηλία Γυφτόπουλου απέκτησε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Αυτό δημοσιοποίησε η ΕΒΕ την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2024 μέσω της ανάρτησης του 26ου μηνιαίου δελτίου προσκτήσεων της.

Η δωρεά

του αρχείου

Το αρχείο του καθηγητή του ΜΙΤ, Ηλία Γυφτόπουλου δώρισε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και διοικητής της ΔΕΗ, Ραφαήλ Μωυσής προς στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, αφού αυτό είχε περιέλθει προηγουμένως στη κατοχή του.

Βιογραφικό

του αείμνηστου καθηγητή

Ο αείμνηστος καθηγητής, Ηλίας Π. Γυφτόπουλος (1927-2012) σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην Αμερική.

Εκεί, αργότερα έγινε καθηγητής και παρέμεινε για πολλά χρόνια ασχολούμενος ως πρωτοπόρος με τη θερμοδυναμική και την πυρηνική μηχανική. Το 1976 ανέλαβε την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, μέλος του οποίου ήταν και ο δωρητής, και ασχολήθηκε συστηματικά με τα ζητήματα ενεργειακής στρατηγικής, σχετικά με το πετρέλαιο, το λιγνίτη, το φυσικό αέριο, ακόμη και την πυρηνική ενέργεια. Έως και το 1978 παρέμεινε στη θέση αυτή.

Στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Γυφτόπουλου μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο του κ. Μωυσή με τίτλο: «Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας. Ηλίας Π. Γυφτόπουλος, πρόεδρος, Κηφισιά 2022».

Η σημαντικότητα

του αρχείου

«Μέσα στο αρχείο εντοπίζεται η αλληλογραφία του με σημαντικά πρόσωπα της εποχής, κάποιες από τις διαλέξεις που έκανε, καθώς και αντίγραφα από το αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας την εποχή της προεδρίας του.

Τα τεκμήρια της δωρεάς μπορεί να τα μελετήσει κανείς στο αναγνωστήριο του Τμήματος Χειρογράφων και Ομοιοτύπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος καθώς έχουν ενταχθεί στις Αρχειακές Συλλογές της ΕΒΕ», ανακοίνωσε ο αρχειονόμος -βιβλιοθηκονόμος, Γιώργος Σταυράτης.

©Typologos.com 2024