Tο ΑΠΘ στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως σε πολλά επιστημονικά πεδία
Σύμφωνα με την
QS World University Rankings
Πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και μεταξύ των κορυφαίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως σε πολλά επιστημονικά πεδία κατατάχθηκε για το 2024 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης για τη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων ανά επιστημονικό πεδίο της QS World University Rankings by Subject για το έτος 2024.
Μεταξύ
100 κορυφαίων πανεπιστημίων
παγκοσμίως
σε δυο επιστημονικά πεδία
Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2024 σε δυο επιστημονικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών κατατάχθηκε το ΑΠΘ μεταξύ των 100 κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας (Classics And Ancient History) βρίσκεται το ΑΠΘ στην 31η θέση παγκοσμίως και είναι πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ και στο πεδίο της Αρχαιολογίας συγκαταλέγεται στις πρώτες 100 θέσεις ανά την υφήλιο.
Μεταξύ των
200 κορυφαίων πανεπιστημίων
σε 7 επιστημονικά πεδία
Σε 7 επιστημονικά πεδία κατατάχθηκε το ΑΠΘ μεταξύ των 200 κορυφαίων πανεπιστημίων (Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Γεωπονία-Δασολογία, Φαρμακευτική και Γεωλογία-Γεωφυσική).
Επίσης, σε άλλα 15 επιστημονικά πεδία κατατάχθηκε το ΑΠΘ στις πρώτες 300 θέσεις παγκοσμίως και είναι πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων.
Άνοδος σε εννέα
επιστημονικά πεδία
Επιπλέον, σε σχέση με το 2023 φαίνεται πως σημειώθηκε άνοδος σε εννέα επιστημονικά πεδία, ενώ το ΑΠΘ συμμετέχει στη σχετική λίστα και με πέντε νέα επιστημονικά πεδία στην κατάταξη (Γλωσσολογία-Linguistics, Επιστήμες της Γης και της Θάλασσας- Earth and Marine Sciences, Γεωλογία -Geology, Γεωφυσική- Geophysics, Κοινωνιολογία-Sociology).
Σύμφωνα με την QS, το κορυφαίο ευρύ επιστημονικό πεδίο του ΑΠΘ, για το έτος 2024, αναδείχθηκε αυτό της Μηχανικής και Τεχνολογίας «Engineering and Technology», στο οποίο κατέλαβε τη 229η θέση παγκοσμίως.
Δήλωση
του Πρύτανη του ΑΠΘ
«Η δυναμική πορεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στις διεθνείς κατατάξεις αναδεικνύει τη διεθνή απήχηση και αναγνωρισιμότητα του ιδρύματος, αλλά και το εξαιρετικό ερευνητικό και ποιοτικό διδακτικό έργο που παράγεται μέσα στο πανεπιστήμιο, ενώ επιβραβεύει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητάς του», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ-καθηγητής, Χαράλαμπος Φείδας.
Ο αναλυτικός πίνακας στον οποίο παρουσιάζεται η κατάταξη του ΑΠΘ στα 24 επιστημονικά πεδία στα οποία συμμετείχε στη QS World University Rankings by Subject έχει ως εξής:
©Typologos.com 2024