Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στις 13 και 14 Μαΐου του 2023 στη Θεσσαλονίκη
Με τη συμμετοχή
31 διακεκριμένων επιστημόνων
Συνολικά 31 καθηγητές φαρμακευτικής και ιατρικής από τα 3 τμήματα φαρμακευτικής ή εκ των ιατρικών σχολών της χώρας μαζί με διακεκριμένους επιστήμονες υγείας θα μιλήσουν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής (ΠΣΕΦ), που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Μαΐου 2023 σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Διοργανωτής-αιγίδες
Το συνέδριο διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και τελεί υπό την αιγίδα:
🔵Του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.
🔵Του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
🔵Του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
🔵Του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Το πρόγραμμα του ΠΣΕΦ
Το πρόγραμμα του ΠΣΕΦ περιλαμβάνει:
Τρείς στρογγυλές τράπεζες
Νεότερες εξελίξεις
στο Σακχαρώδη Διαβήτη
«Νεότερες εξελίξεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη» στο οποίο θα προεδρεύσει ο Δρ. Χρήστος Μανές, παθολόγος-διαβητολόγος, πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, κι εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για το διαβητικό πόδι. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
🔵«Κριτήρια διάγνωσης σακχαρώδη διαβήτη» από το Δρα Χρήστο Μανέ, παθολόγο- διαβητολόγο, πρόεδρο Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για το διαβητικό πόδι.
🔵«Διατροφικές οδηγίες στο σακχαρώδη διαβήτη» από τη κ. Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.
🔵«Τεχνολογία στο σακχαρώδη διαβήτη» από τον κ. Κυριάκο Καζάκο, καθηγητή Παθολογίας και Σακχαρώδη Διαβήτη, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
🔵«Ιατρική ακριβείας στα καρδιομεταβολικά νοσήματα» από τη κ. Καλλιόπη Κώτσα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ κι υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού-Διαβητολογικού Κέντρου της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ.
🔵«Συμμόρφωση στη θεραπεία» από το κ. Ιάκωβο Αβραμίδη, παθολόγο – διαβητολόγο, διευθυντή της Διαβητολογικής Μονάδας και συντονιστή διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Επίκαιρα θέματα Παθολογίας
«Επίκαιρα θέματα Παθολογίας» στο οποίο θα προεδρεύσει ο Χρήστος Γ. Σαββόπουλος, καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Stroke Unit), Κέντρο Αριστείας Υπέρτασης, Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
🔵«Αρτηριακή υπέρταση: σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση» από το κ. Χρήστο Γ. Σαββόπουλο, καθηγητή Παθολογίας του ΑΠΘ, διευθυντή Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής του ΑΠΘ και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Stroke Unit), Κέντρο Αριστείας Υπέρτασης, Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».
🔵«Δυσλιπιδαιμία: διάγνωση, αντιμετώπιση» από το κ. Δημήτριο Αγαπάκη, παθολόγο, επιμελητή Α΄ ΕΣΥ, νοσοκομείο Γουμένισσας Κιλκίς, διδάκτορα του ΑΠΘ, επιστημονικό συνεργάτη Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής του ΑΠΘ, νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».
🔵«Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου» από το κ. Ανδρέα Πρωτόπαπα, γαστρεντερολόγο, διευθυντή ΕΣΥ, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική κλινική ΑΠΘ, νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».
🔵«Παχυσαρκία: νεότερα δεδομένα» από τη κ. Χαρίκλεια Δημητρούλα, παθολόγο, διδάκτορα του ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτιδα Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».
🔵«Κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία» από το κ. Ευάγγελο Ψωμά, παθολόγο, στρατιωτικό γιατρό του 424 ΓΣΝΘ, επιστημονικό συνεργάτη Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής του ΑΠΘ, νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».
Επίκαιρα θέματα
θεραπευτικής της Νευρολογίας
«Επίκαιρα θέματα θεραπευτικής της Νευρολογίας» στο οποίο θα προεδρεύσει ο κ. Θωμάς Τέγος, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Α΄ Νευρολογική κλινική Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
🔵«Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τη νόσο του Parkinson προχωρημένου σταδίου» από τη κ. Μαριάνθη Αρναούτογλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ, διευθύντρια Νευροφυσιολογικού Εργαστηρίου Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.
🔵«Νεότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα στη θεραπεία της επιληψίας» από τη κ. Μάρθα Σπηλιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ, Α΄ Νευρολογική κλινική Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.
🔵«Νοσοτροποποιητικά φάρμακα στη πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας)» από τη κ. Ευφροσύνη Κουτσουράκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας του ΑΠΘ, Α΄ Νευρολογική κλινική Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.
🔵«Αντιμετώπιση του οξέος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου» από το κ. Θωμά Τέγο, αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας του ΑΠΘ, Α΄ Νευρολογική κλινική Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.
Μια ξεχωριστή ενότητα
Ενότητα: «Υπηρεσίες υγείας και πρόληψη στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα: Μια νέα εποχή για το ελληνικό κοινοτικό φαρμακείο» στην οποία θα προεδρεύσει η κ. Εύη Κορωνίδου, φαρμακοποιός, αντιπρόσωπος του ΦΣΘ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
🔵«Το φαρμακείο του 2030 ως κέντρο πρόληψης. Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των υπηρεσιών στη χώρα μας» από την κ. Εύη Κορωνίδου, φαρμακοποιό, αντιπρόσωπο του ΦΣΘ στο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
🔵«Φαρμακευτικές υπηρεσίες και δημόσια υγεία», από τον κ. Ανδρέα Βίτσο, φαρμακοποιό, πρόεδρο του Φ.Σ. Ζακύνθου, σύμβουλο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη PGEU.
🔵«Διαχείριση φαρμακοθεραπείας και εμβολιασμοί στο φαρμακείο της κοινότητας» από τον κ. Λευτέρη Τεπερικίδη, PharmD.
14 επιστημονικές ομιλίες
Θα γίνουν και 14 επιστημονικές ομιλίες, ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, με θέματα:
1.
«Ο ρόλος της Εθνοφαρμακολογίας στην ανακάλυψη σύγχρονων φαρμάκων» από το κ. Νεκτάριο Αληγιάννη, αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
2.
«Μηχανοχημική ανάπτυξη φαρμακευτικών υλικών» από το κ. Κυριάκο Καχριμάνη, καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.
3.
«Συμπληρώματα διατροφής και ανοσοποιητικό σύστημα: Μία σχέση υπό διερεύνηση» από την κ. Φωτεινή Λάμαρη, καθηγήτρια, διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
4.
«Προϊόντα κάνναβης στο χώρο του φαρμακείου: νέες εξελίξεις-νέες προκλήσεις» από το κ. Προκόπιο Μαγιάτη, αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
5.
«Στόχευση του ενδοθηλίου για αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές θεραπείες» από το κ. Κωνσταντίνο Μικέλη, αναπληρωτή καθηγητή Φυσιολογίας, Τομέας Φαρμακολογίας – Βιοεπιστημών, Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
6.
«Εξελίξεις στην τεχνολογία στερεοποίησης υγρών φαρμακευτικών διασπορών και ελαίων»από το κ. Ιωάννη Νικολακάκη, καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.
7.
«Artificial Intelligence και Machine Learning: Απογόνων Δαιδάλου ποιήματα;» από το κ. Σωτήριο Νικολαρόπουλο, καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας, Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας και Φαρμακογνωσίας, πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
8.
«Το Αλφαβητάρι της Ανοσολογίας στη μετα-COVID εποχή» από το κ. Κωνσταντίνο Πουλά, αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας, Τομέας Φαρμακολογίας – Βιοεπιστημών, Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
9.
«Από τον έλεγχο στο σχεδιασμό της ποιότητας: Μια θεμελιώδης αλλαγή για τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας» από το κ. Δημήτριο Μ. Ρέκκα, καθηγητή Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
10.
«Ιχνοστοιχεία – Συμπληρώματα Διατροφής» από τη κ. Ελένη Σκαλτσά, καθηγήτρια Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
11.
«Αξιοποίηση των προϊόντων και των υποπροϊόντων της ελιάς και του ελαιόλαδου για την ανάπτυξη βιοδραστικά ενεργών ενώσεων» από το κ. Λέανδρο Α. Σκαλτσούνη, καθηγητή Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
12.
«Μελέτη ανθρώπινων και ιϊκών πρωτεϊνών οι οποίες εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση» από το κ. Γεώργιο Α. Σπυρούλια, καθηγητή στο Σχεδιασμό και στη Προσομοίωση Βιοδραστικών Μορίων Φαρμακευτικής Σημασίας, Τομέας της Φαρμακευτικής Χημείας και Φαρμακογνωσίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
13.
«Άμεσοι αγωνιστές της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης: Νέα δεδομένα σχετικά με την κλινική τους εφαρμογή» από το κ.Σταύρο Τοπούζη, καθηγητή Φαρμακολογίας-Τοξικολογίας, Τομέας Φαρμακολογίας – Βιοεπιστημών, Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
14.
«Φαρμακοχημική και φαρμακοτεχνική μελέτη νέων ενώσεων με πιθανή αντιφλεγμονώδη δράση» από τη κ.Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.
Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και να κάνετε εγγραφή στο ΠΣΕΦ επισκεφτείτε το https://www.psef.gr/.
Οι φαρμακοποιοί που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα μοριοδοτηθούν με 12 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.
©Typologos.com 2023