Το 82% των εργαζομένων ζητούν οι κλαδικές συμβάσεις να είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες
Το 85% των εργαζομένων
δηλώνoυν ότι οι ΣΣΕ
είναι απαραίτητες
για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Το 82% των εργαζομένων ζητούν οι κλαδικές συμβάσεις να είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες.
Το 85% των εργαζομένων δηλώνουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) είναι απαραίτητες για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τα αποτελέσματα
ειδικής θεματικής έρευνας
κοινής γνώμης
Πρόκειται για δύο από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Alco» και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΣΕ), καθώς και το Ινστιτούτο Εργασίας της (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Η έρευνα αυτή απευθύνονταν σε 1500 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ηλικίας άνω των 17 ετών, έγινε τον Ιούλιο του 2024 και αφορούσε στη καταγραφή και στη μέτρηση της άποψης των ερωτώμενων σχετικά με το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η συγκυρία
της δημοσιοποίησης
της έρευνας
Η έρευνα αυτή ανακοινώθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία διαπιστώνεται καθολικά η ανάγκη για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών των εργαζομένων, καθώς και την θεμελιακή ανάγκη της προστασίας της εργασίας.
Η θέση της ΓΣΕΕ
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η ποιοτική και δίκαια αμειβόμενη εργασία είναι θεμελιακή παράμετρος και αναγκαία προϋπόθεση της κάθε προσπάθειας αναβάθμισης του παραγωγικού συστήματος και όχι μία απλή γραμμή κόστους στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Κατά την ίδια, οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν το ισχυρότερο θεσμικό εργαλείο προστασίας των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και της παραγωγικής συγκρότησης των κρίσιμων κλάδων της οικονομίας.
Επίγνωση των εργαζομένων
για τις ΣΣΕ
Τα παρουσιαζόμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχουν απόλυτη επίγνωση του διττού ρόλου των συλλογικών συμβάσεων, τόσο για το κόσμο της εργασίας, όσο και για το παραγωγικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Αναλυτικότερα, το 85% των εργαζομένων θεωρούν ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 83% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας,.
Το 80% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την επίδραση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην διασφάλιση συνθηκών υγείας και το 73% «στέκονται» στην αύξηση των αμοιβών. Το 71% των εργαζόμενων σημειώνουν την επίδραση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην επίλυση των διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Η πραγματικότητα
Ωστόσο, μεταξύ των εργαζομένων που καλύπτονται ήδη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας από το 65% των εργαζομένων δηλώνεται ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση στην εργασία του από τις αρχές το 2023 μέχρι και σήμερα, αποτυπώνοντας έτσι σαφώς τα αποτελέσματα της χρόνιας υπονόμευσης του θεσμού.
Σχετικά
με τη βελτίωση
των εργασιακών όρων
Από τους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι έχει βελτιωθεί κάποιος εργασιακός όρος με βάση τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εκ της έρευνας προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:
- Το 83% αναφέρουν την αύξηση του μισθού.
- Το 24% σημειώνουν την ευνοϊκότερη ρύθμιση του ωραρίου εργασίας.
- Το 14% υπογραμμίζουν τη σύναψη πρόσθετου ασφαλιστικού συμβολαίου
Εμπιστοσύνη
των εργαζομένων
στις ΣΣΕ
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, παρά την πολυετή υποχώρηση των εθνικών ποσοστών κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που έφεραν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις του σχετικού Ευρωπαϊκού δείκτη φαίνεται ότι συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στην θεσμική λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους.
- Το 74% των ερωτηθέντων τονίζουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των εργαζόμενων και την επίτευξη ισότιμων συνθηκών εργασίας.
- Το 76% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας έχει αρνητική επίπτωση στην εργασιακή εξέλιξη και τα δικαιώματα του.
Οι εργαζόμενοι
υπέρ της καθολικότητας ισχύος
των εργασιακών συμβάσεων
Ταυτόχρονα, το 82% των ερωτηθέντων τάσσονται σε ποσοστό υπέρ της καθολικότητας ισχύος των εργασιακών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους και της επεκτασιμότητας για όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.
Το συγκεκριμένο εύρημα αξιολογείται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα σημαντικό και ερμηνεύεται ως μία ένδειξη βαθιάς επίγνωσης των εργαζομένων του ρόλου των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στη κλαδική συγκρότηση και λειτουργία του παραγωγικού συστήματος.
Από το σύνολο των απαντήσεων της συγκεκριμένης έρευνας προκύπτει η υψηλή εμπιστοσύνη των εργαζομένων στο θεσμικό ρόλο των συλλογικών συμβάσεων.
Επιπλέον,προκύπτει η έκφραση της απόλυτης πεποίθησης ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν,τόσο το κατεξοχήν εργαλείο διασφάλισης ποιοτικών εργασιακών όρων και συνθηκών, όσο προνομιακό θεσμικό μέσο προώθησης μιας δίκαιης παραγωγικής ανάπτυξης.
Οι προτάσεις
των συνδικάτων
Τα συνδικάτα προτείνουν και απαιτούν:
♦Την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.
♦Την αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου με έμφαση στην επέκταση και στη καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, τη συρροή, τη μετενέργεια κ.λπ.
♦Την αύξηση των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.
♦Τον αυστηρό έλεγχο και τη διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
♦Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής.
♦Έκτακτη φορολογία επί των κερδών στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ, στις επιχειρήσεις ενέργειας και μεταφορών, καθώς και στις τράπεζες.
©Typologos.com 2024