Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών μας «σύστησε» τη νέα-δυναμική γενιά της ποίησης στην 20ή ΔΕΒΘ
Με πάνελ
συζητήσεων- παρουσιάσεων
και το «Poetry Black Box»
το «μαύρο κουτί της ποίησης»
Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών παρουσίασε τη νέα και δυναμική γενιά των ποιητών και των ποιητριών της Ελλάδας στο ποικιλόμορφο κοινό της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που έγινε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στις 16-19 Μαΐου 2024, οπότε «έδωσε» το βήμα για να «ακουστεί» η φωνή τους.
Τα δρώμενα
του Φεστιβάλ
Στο πλαίσιο των δρώμενων του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών «φιλοξενήθηκαν» συνολικά δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς που παρουσίασαν το έργο τους. Η όλη δράση αναπτύχθηκε σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη, Γιώργου Αλισάνογλου, ενώ έγινε σε συνεργασία με τον επιμελητή-ποιητή, Αλέξιο Μάινα και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Από τους φιλοξενούμενους νέους λογοτέχνες αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις επάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης (σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο), οι οποίες πλαισιώθηκαν από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες.
Με αυτό το τρόπο αναδείχθηκε το προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα ή της εκάστης συμμετέχουσας, που «κατέθεσαν» προτάσεις και προσεγγίσεις για το πώς μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα. Μαζί τους ήταν ο Αλέξιος Μάινας και ο νεοελληνιστής καθηγητής, Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Η πρώτη συζήτηση
Η πρώτη συζήτηση ήταν αφιερωμένη σε δέκα ποιητές και ποιήτριες που επιλέχθηκαν για τη ποιότητα του έργου τους από τους Γιώργο Αλισάνογλου και Αλέξιο Μάινα, ο οποίος συμμετείχε και στο συντονισμό της εκδήλωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμώμενοι ποιητές και οι τιμώμενες ποιήτριες ήταν οι:
Ελένη Αθανασίου, Χρηστίνα-Καλλιρρόη Γαρμπή, Ευθυμία Γιώσα, Εσμεράλδα Γκέκα, Σπύρος Γούλας, Αλέξανδρος Κορδάς, Βαλάντης Μάστορας,Βασίλης Μόσχος, Σταυρούλα Παπαδάκη και Σπύρος Χαιρέτης.
Μεταξύ των συντονιστών της εκδήλωσης συμμετείχε ως ομιλητής και ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Στη διάρκεια του πρώτου κύκλου της εκδήλωσης, είχαν την ευκαιρία οι ποιητές και οι ποιήτριες να παρουσιάσουν σύντομα τον εαυτό τους και στοιχεία, που αφορούν το συγγραφικό έργο τους. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές τους.
Η παρατήρηση του καθηγητή
Το τέλος αυτού του πρώτου αναγνωριστικού κύκλου του φεστιβάλ «έκλεισε» με την εξής παρατήρηση του καθηγητή, Βασίλη Λαμπρόπουλου:
«Ένα πρώτο πράγμα που μου μένει, είναι πως υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό που ο Μισέλ Φουκώ αποκαλεί επιμέλεια εαυτού. Ξανά και ξανά «ακούω» στη ποίηση που διαβάστηκε, στα σχόλια που κάνατε για το έργο σας, μια αναζήτηση όχι του ποιος είμαι, αλλά του ποιος μπορώ να γίνω, ποιος θέλω να είμαι…
Ο Φουκώ λέει ότι θα άξιζε να σκεφτούμε τον εαυτό μας σα ένα έργο τέχνης, το οποίο το γράφουμε ή το κάνουμε γλυπτό ή το ζωγραφίζουμε…
Το συνθέτουμε και η επιμέλεια εαυτού δεν είναι ναρκισσισμός ούτε είναι μια αναζήτηση ενός βαθύτερου- αυθεντικού εαυτού, αλλά είναι το ποιος είναι ο εαυτός που θέλουμε να γίνουμε και νομίζω ότι σε πάρα πολλά από τα ποιήματα και τα σχόλια που ακούσαμε, και αυτό μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, η ποίηση φαινόταν να «παίζει» ένα ρόλο στην αναζήτηση ενός επόμενου, ενός εναλλακτικού, ενός καινούριου εαυτού».
Ο δεύτερος κύκλος
του 10ου φεστιβάλ
νέων λογοτεχνών
Ο δεύτερος κύκλος του 10ου φεστιβάλ νέων λογοτεχνών «ξεκίνησε» με τη «κατάθεση» παρατηρήσεων από τον καθηγητή, Βασίλη Λαμπρόπουλο επί του ποιητικού υλικού που παρουσιάστηκε.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν οι νέοι ποιητές και οι νέες ποιήτριες τις προκλήσεις της εποχής, ενώ ανέπτυξε στοχασμούς επί του χαρακτήρα και του νοήματος της ποίησης στο σήμερα.
Ο δεύτερος γύρος
ανάγνωσης
Ακολούθησε ένας δεύτερος γύρος ανάγνωσης από τους συμμετέχοντες ποιητές και τις συμμετέχουσες ποιήτριες, οι οποίοι- οποίες είχαν και την ευκαιρία να «καταθέσουν» τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τη ποίηση και το ρόλο, που «διαδραματίζει» αυτή εντός της κοινωνικής πραγματικότητας.
Επίσης, μπόρεσαν να διαβάσουν μερικά ακόμη από τα ποιήματά τους. Ακολούθησε μια πολύ ενδελεχής συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του πάνελ απηύθυναν ερωτήσεις ποικίλου περιεχομένου προς τους ποιητές και τις ποιήτριες , που «άδραξαν» την ευκαιρία να «μεταφέρουν» την οπτική της γενιάς τους.
Παράλληλα, για πρώτη φορά στη ΔΕΒΘ λειτούργησε κι ένας ξεχωριστός- ιδιαίτερος χώρος, που ήταν αφιερωμένος στην ποίηση.
Το «μαύρο κουτί
της ποίησης»
Πρόκειται για το «μαύρο κουτί της ποίησης- (Poetry Black Box)», που αποτέλεσε μια νέα πρωτοβουλία του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Μέσα από το σκοτεινό χώρο του «μαύρου κουτιού» προβάλλονταν διαρκώς είκοσι ποιήματα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να απομονωθεί ανάμεσα στην περιήγησή του στα περίπτερα και να έρθει σε επαφή με τις δημιουργίες 20 ποιητριών- ποιητών της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Στη δράση με τίτλο «Η ποίηση στην εποχή της εικόνας -Veni Video Vici» συνεργάστηκαν videoartists, μουσικοί παραγωγοί, ποιήτριες και ποιητές. Αμφότερες κι αμφότεροι πρότειναν νέες εικαστικές δημιουργίες «καλώντας» το θεατή να πατήσει την «Παύση-Pause» .
Έτσι, ο θεατής βρισκόμενος μέσα στην απόλυτη απομόνωση του «Poetry Black Box» μπορούσε να παρατηρήσει τα βιντεοποιήματα (videopoems), να επεξεργαστεί το υλικό και να αναπλάσει εκ νέου αυτό που βλέπει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του.
Η παρουσίαση
του «Poetry Black Box»
Το «Poetry Black Box» παρουσίασε η συντονίστρια της ΔΕΒΘ, Νόπη Χατζηγεωργίου, η οποία σχολίασε τη λογική του εγχειρήματος, λέγοντας ότι:
«Η Ιδέα ήταν, μέσα σε όλη αυτή τη πολύβουη κατάσταση που είναι «γεμάτη» χρώματα, θορύβους και ενέργεια, μέσα σε όλη αυτήν την ωραία γιορτή που ζούμε και αγαπάμε όλοι μας, να μπορέσεις να «ανοίξεις μια πόρτα», να «μπεις» μέσα στο «μαύρο κουτί της ποίησης» και να κάνεις μια παύση και να ακολουθείς τις εικόνες, καθώς και τα ποιήματα σε εικόνες».
Από τη πλευρά της, η επιμελήτρια του πρότζεκτ, Αναστασία Γκίτση, project, αναφέρθηκε στο τίτλο της δράσης με το εγχείρημα του black box «veni, video, vici». Μάλιστα, τόνισε η ίδια τη σημασία μιας τέτοιας «γωνιάς» εν μέσω της γιορτής του βιβλίου, που «έδωσε» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το λόγο στους ποιητές και στις ποιήτριες.
Τα ποιήματα των συμμετεχόντων δημιουργών προβλήθηκαν υπό τη συνοδεία βίντεο στο χώρο του «black box», όπου οι ποιητές και οι ποιήτριες μπόρεσαν να «καταθέσουν» τις σκέψεις τους γύρω από την οπτική «μετάφραση» των ποιημάτων τους.
Ποιοι και ποιες
συμμετείχαν στη δράση
Συμμετείχαν οι ποιήτριες-ποιητές:
♦ Γιώργος Αλισάνογλου.
♦Βασίλης Αμανατίδης.
♦Δημήτρης Γκιούλος.
♦Αναστασία Γκίτση.
♦Θάνος Γώγος.
♦Σίσσυ Δουτσίου.
♦Νίκος Ερηνάκης.
♦Λένα Καλλέργη.
♦Μαρία Κουλούρη.
♦ Αγγελική Λάλου.
♦Ιωάννα Λιούτσια.
♦Αλέξιος Μάινας.
♦Ειρήνη Μαργαρίτη.
♦Πέννυ Μηλιά.
♦Ευτυχία Παναγιώτου.
♦Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος.
♦Ειρήνη Παππά.
♦Πατρίτσια Ροντίνι (Patrizia Rondini).
♦Πέτρος Στεφανέας.
♦Νίκη Χαλκιαδάκη.
Τη συγκεκριμένη δράση επιμελήθηκαν οι Αναστασία Γκίτση και Γιώργος Αλισάνογλου, ενώ την οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Οι διοργανωτές
της 20ης ΔΕΒΘ
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και σε συνεργασία:
♦Με τους Έλληνες εκδότες.
♦Τη ΔΕΘ–Helexpo.
♦Τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
♦Το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Έγινε με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027.
Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
©Typologos.com 2024