Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το πρωτοποριακό «Poetry Black Box» στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Θα «φιλοξενηθούν»
το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης
και το
3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου
Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το πρωτοποριακό «Poetry Black Box» το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου είναι μερικές από τις πολιτιστικές δράσεις και τα αφιερώματα, που θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με διάφορους φορείς στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19 Μαΐου 2024). Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Μέσω αυτών των συνεργασιών και δράσεων προσδίδεται διεθνές κύρος στο θεσμό, τον οποίο ανανεώνουν, αλλά και υποστηρίζονται έμπρακτα δημιουργικοί νέοι ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, αφού αναδεικνύεται το έργο τους προς το κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου.
10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
«Always be a poet,
even in prose», Charles Baudelaire
Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών θα «φιλοξενηθούν» δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς στις 8-10 το βράδυ της Παρασκευής 17 και στις 7-9 το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου, καθώς και σε συνεργασία με τον ποιητή, Αλέξιο Μάινα.
Αναλυτικότερα, θα «φιλοξενηθούν» οι:
Ελένη Αθανασίου, Χρηστίνα-Καλλιρρόη Γαρμπή, Ευθυμία Γιώσα, Εσμεράλδα Γκέκα, Σπύρος Γούλας, Αλέξανδρος Κορδάς, Βαλάντης Μάστορας, Βασίλης Μόσχος, Σταυρούλα Παπαδάκη και Σπύρος Χαιρέτης.
Αμφότεροι- αμφότερες θα παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις επάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης (σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο). Οι συζητήσεις αυτές θα πλαισιωμένες από αναγνώσεις των ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες.
Έτσι, θα αναδειχθεί το προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα ή της εκάστης συμμετέχουσας, αλλά και τη δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στο πώς μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.
Μαζί τους θα βρίσκεται ο νεοελληνιστής καθηγητής, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα και ο ποιητής-επιμελητής, Αλέξιος Μάινας που θα συμβάλει με ερωτήματα, καθώς και με παρατηρήσεις επάνω στα ζητήματα της σύγχρονης ποιητικής.
Το 10ο Φεστιβάλ
Νέων Λογοτεχνών
μας συστήνει
το καινοτόμο «Poetry Black Box»
Μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες της 20ής ΔΕΒΘ, γιατί… «Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά αντικρίζεις […] Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση…»:
Είκοσι ποιήματα θα προβάλλονται ασταμάτητα στο «Poetry Black Box», που θα «φιλοξενηθεί» στο περίπτερο 14 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα «αναπτυχθεί» η νέα πρωτοβουλία του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο κοινό να απομονωθεί ανάμεσα στη περιήγησή του στα περίπτερα και να «έρθει σε επαφή» με τις δημιουργίες συνολικά 20 ποιητριών και ποιητών της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Τα βίντεο-ποιήματα
Στη δράση με τίτλο «Veni Video Vici / Η ποίηση στην εποχή της εικόνας» συνεργάζονται videoartists, μουσικοί παραγωγοί, ποιήτριες και ποιητές. Όλοι μαζί δημιουργούν νέες εικαστικές δημιουργίες και καλούν το θεατή να πατήσει «Pause», να σταματήσει να «τρέχει» στους διαδρόμους και, στην απόλυτη απομόνωση του «Poetry Black Box» να παρατηρήσει τα βίντεο-ποιήματα (videopoems), να επεξεργαστεί το υλικό και να αναπλάσει εκ νέου αυτό που βλέπει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του.
Συμμετέχουν οι ποιήτριες και οι ποιητές:
♦Γιώργος Αλισάνογλου.
♦Βασίλης Αμανατίδης.
♦Δημήτρης Γκιούλος.
♦Αναστασία Γκίτση.
♦Θάνος Γώγος.
♦Σίσσυ Δουτσίου.
♦Νίκος Ερηνάκης.
♦Λένα Καλλέργη.
♦Μαρία Κουλούρη.
♦Αγγελική Λάλου.
♦Ιωάννα Λιούτσια.
♦Αλέξιος Μάινας.
♦Ειρήνη Μαργαρίτη.
♦Πέννυ Μηλιά.
♦Ευτυχία Παναγιώτου.
♦Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος.
♦Ειρήνη Παππά.
♦Patrizia Rondini.
♦Πέτρος Στεφανέας.
♦Νίκη Χαλκιαδάκη.
Τη δράση επιμελήθηκαν οι Αναστασία Γκίτση και Γιώργος Αλισάνογλου, ενώ την οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
3ο Young Book Designers Award
Η απονομή του βραβείου
σε εκδήλωση
της 20ής ΔΕΒΘ
Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ανακοίνωσης και βράβευσης του νικητή ή της νικήτριας του διαγωνισμού «Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου- Young Book Designers Award. Επιπλέον, θα γίνει μια συζήτηση με εκπροσώπους του θεσμού.
Ομιλήτριες θα είναι οι:
Λία Φακίνου (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας-ΕΒΓΕ), Μπεάτε Κόλερ-Beate Köhler (διευθύντρια του Goethe-Institut-Ινστιτούτου «Γκαίτε» Θεσσαλονίκης), Νόπη Χατζηγεωργίου (Συντονίστρια της ΔΕΒΘ).
Το Ινστιτούτο «Γκαίτε» Ελλάδας(Goethe-Institut) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας), το Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας «Stiftung Buchkunst» και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης απονέμει κάθε χρόνο ένα βραβείο ειδικά για νέους Έλληνες σχεδιαστές και νέες Ελληνίδες σχεδιάστριες βιβλίων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σχεδιαστές -σχεδιάστριες, τυπογράφους, εκδότες εκδότριες και παραγωγούς δημιουργικών σχεδίων βιβλίων.
Ο σκοπός του βραβείου
Το «Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου- Young Book Designers Award» έχει σκοπό την ανίχνευση πρωτότυπων-νέων ιδεών για το έντυπο βιβλίο ως αντικείμενο σχεδιασμού και αισθητικής δημιουργίας, καθώς και των εξελίξεων στη γραφιστική τέχνη. ΑΤο βραβείο αυτό αναδεικνύει τα ταλέντα της νεότερης γενιάς, ενώ επιχειρεί να ενθαρρύνει το νεωτερισμό σε ένα παραδοσιακό μέσο, το οποίο παραμένει- όμως-πάντα επίκαιρο.Τη διάκριση απονέμει μία πενταμελής κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από εκδότες-εκδότριες και σχεδιαστές-σχεδιάστριες βιβλίων από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
H κριτική επιτροπή Ορίζεται από το Ινστιτούτο «Γκαίτε»-Goethe Institut, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Stiftung Buchkunst και τα ΕΒΓΕ.
Οι βραβευμένοι τίτλοι εκτίθενται στη ΔΕΒΘ, «ταξιδεύουν» στη Φρανκφούρτη και στη Λειψία, παίρνουν μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, ενώ συμμετέχουν σε διάδορες περιοδείες (tours), δράσεις γνωριμίας (matchmaking) και δικτύωσης. Το όλο συντονισμό έχει η Λία Φακίνου.
8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης
Μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, το 2024 «κλείνει» τα 20 χρόνια της και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ), η οποία δίνει «σταθερά το παρών» από το 2015 στη ΔΕΒΘ.
Φέτος, η ΠΕΕΜΠΙΠ διοργανώνει μια συζήτηση με θέμα τις μεταφραστικές τάσεις της τελευταίας δεκαετίας στον εκδοτικό χώρο υπό ένα διαθεματικό φεμινιστικό πρίσμα, αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσω της πρωτοβουλίας «Γυναίκες στη Μετάφραση- Women in Translation».
Καλεσμένες θα είναι:
⇒Η διακεκριμένη ερευνήτρια του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Μετάφρασης του Πανεπιστημίου «Γουόργουικ Warwick» της Αγγλίας, Δρ. Όλγα Κάστρο.
⇒Η επίκουρη καθηγήτρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Δρ. Βασιλική Μήσιου,
Τα μυστικά
μίας επιτυχημένης συνεργασίας
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης, η Μυρτώ Καλοφωλιά (Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2023) και η Ιωάννα Ανδρέου υπό το συντονισμό της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη, θα «αποκαλύψουν» τα μυστικά της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της μεταφράστριας και της επιμελήτριας.
Ακόμη, η ΠΕΕΜΠΙΠ διοργανώνει στη «Παιδική Γωνιά» μια ιδιαίτερη- διαδραστική παρουσίαση για μαθήτριες -μαθητές των τάξεων του δημοτικού με θέμα: «Τι δουλειά κάνει μια μεταφράστρια», από την έμπειρη μεταφράστρια, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη.
Ινστιτούτα και φορείς θα πραγματοποιήσουν κι άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη μετάφραση, όπως είναι:
⇒Η μετάφραση της σύγχρονης σλοβένικης και κροατικής λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα με τους Ivan Sršen, Marija Dejanović, Θάνο Γώγο, κ.ά.
⇒Οι σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα.
Η ετήσια συνάντηση
του Δικτύου
Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Μετάφρασης ENLIT
Καίριο ρόλο στο πεδίο της μετάφρασης θα διαδραματίσουν και οι εκδηλώσεις- συζητήσεις, που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας συνάντησης του Δικτύου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης ENLIT που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ.
Οι Έλληνες εκδότες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τα 13 μέλη του ENLIT, το οποίο ιδρύθηκε το 2016 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης με στόχο την ανάπτυξη των προγραμμάτων στήριξης της μετάφρασης για τη προώθηση της λογοτεχνίας σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Στην ΔΕΒΘ θα παρέχει το δίκτυο μία πλήρη ενημέρωση για μεταφραστικά προγράμματα και θα συμμετάσχει σε πάνελ που αφορούν στα μεταφραστικά προγράμματα.
Παρόντες- παρούσες θα είναι οι:
♦Ainhoa Sanchez (Ισπανία).
♦Tiia Strandén (Φινλανδία).
♦Kotryna Pranckunaite (Λιθουανία).
♦Olena Odynoka (Ουκρανία).
♦Pavel Sibyla (Σλοβακία).
♦Katja Urbanija (Σλοβενία).
♦Sinéad Mac Aodha (Ιρλανδία).
♦Paul Hermans (Βέλγιο/Φλάνδρα).
♦Marife Boix-Garcia (Γερμανία – Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης).
♦Margit Walsø (Νορβηγία).
♦Martin Krafl (Τσεχία)
♦Julià Florit Juan (Καταλονία).
♦Alexandra Büchler (Ηνωμένο Βασίλειο/Ουαλία).
Το Ελληνικό μεταφραστικό πρόγραμμα «GreekLit» θα εκπροσωπήσει ο Χάρης Μελετιάδης, μέλος της επιτροπής του προγράμματος, μέσω του οποίου έχουν ήδη εκδοθεί 39 βιβλία σε 19 γλώσσες.
Βραβευμένοι συγγραφείς
Επίσης, στα πάνελ θα παραστούν συγγραφείς, που έχουν αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), όπως είναι:
♦Martina Vidaić (Κροατία, βραβείο 2023).
♦Marente de Moor (Ολλανδία, βραβείο 2014, στα ελληνικά «Η Ολλανδή παρθένος»,εκδόσεις Βακχικόν).
♦Bianca Bellová (Τσεχία, βραβείο 2017, στα ελληνικά «Η Λίμνη, εκδόσεις Βακχικόν).
♦Giovanni Dozzini (Ιταλία, βραβείο 2019, στα ελληνικά «Ο Μπαμπουκάρ προχωρούσε πρώτος», εκδόσεις Έναστρον ).
Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και τη ποικιλομορφία της Ευρώπης στο χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων, καθώς και καλλιεργεί το διαπολιτισμικό διάλογο.
Η πρωτοβουλία στηρίζεται από το πρόγραμμα «Creative Europe» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το συντονισμό του έχουν αναλάβει η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP).
Στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.
Αφιέρωμα
για τα 100 χρόνια
από το θάνατο του Κάφκα
Με αφορμή το επετειακό έτος 2024 για τον Φράντς Κάφκα Franz Kafka θα παρουσιαστεί η έκθεση αφίσας «KOMPLETT KAFKA» από το Ινστιτούτο «Γκαίτε» στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ.
Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το βραβευμένο καλλιτέχνη, Νίκολας Μάλερ (Nicolas Mahler) και το «Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης» (Literaturhaus Stuttgart ), ενώ θα «δώσει» την ευκαιρία στους επισκέπτες να «βυθιστούν» εικονικά στο μυστηριώδη κόσμο των μυθιστορημάτων του Κάφκα, ο οποίος -εκτός από τη συγγραφή= είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο.
Ακόμη, στις 1-2 το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 θα διοργανώσει το Ινστιτούτο «Γκαίτε» και το «Τοπίο Κάφκα» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «Kafka-Talks». Πρόκειται για ένα πάνελ συζήτησης, στο οποίο θα συμμετέχουν συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί επιστήμονες και σκηνοθέτες, που θα «επιχειρήσουν μια καταβύθιση» στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα και στα διαφορετικά- άγνωστα «τοπία» του.
Θα συμμετάσχουν:
≡Η καθηγήτρια φιλόλογος και συγγραφέας,Δήμητρα Μήττα.
≡Ο καθηγητής θεάτρου και σκηνοθέτης, Γιώργος Φράγκογλου.
≡Ο σκηνοθέτης, Στέλιος Βραχνής.
Συντονίζει η Γιάννα Τσόκου. Ηθοποιοί της ομάδας «Θέατρο Πρόταση» θα διαβάσουν αποσπάσματα από το «Γράμμα στον Πατέρα».
Αφιέρωμα
στο Γιώργο Ιωάννου
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται και με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης για ένα πολύπλευρο-διαδραστικό αφιέρωμα στο σημαντικό λογοτέχνη που υπήρξε μέρος της ψυχής και της ζωής της Θεσσαλονίκης . Πρόκειται για ένα αφιέρωμα μέσα από το οποίο η προσωπική ιστορία του Γιώργου «συναντά» την ιστορία της πόλης.
Σημειωτέον ότι το Βαφοπούλειο διαθέτει από το 2014 την αποκλειστικότητα και τη νόμιμη κατοχή της συλλογής του Γιώργου Ιωάννου, μέρος της οποίας είναι και το λογοτεχνικό αρχείο του, που έχει υψηλή συλλεκτική αξία.
Έκθεση της
Συλλογής Γιώργου Ιωάννου
και κύρια εκδήλωση
Στο περίπτερο 15 της ΔΕΒΘ θα «φιλοξενηθεί» η έκθεση βιβλίων, φωτογραφιών και αρχειακού υλικού της Συλλογής Γιώργου Ιωάννου. Ακόμη, στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου «συνομιλεί» με την πόλη του».
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδροςτου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης, ενώ θα συμμετάσχουν:
•Η Δρ. Ιστορίας και Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας και της Αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης – διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστημίου,Αναστασία Βακαλούδη.
•Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Ελληνικών Σπουδών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης της Κίνα, μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της έδρας της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Έλενα Αβραμίδου.
•Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Στέλιος Κούκος.
•Η λογοτέχνιδα, Αναστασία Χατζή.
Οι εκδηλώσεις
του αφιερώματος
για το Γιώργο Ιωάννου
Στο πλαίσιο του αφιερώματος για το Γιώργο Ιωάννου θα γίνουν και οι εξής εκδηλώσεις:
Στις 9 το πρωί της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 η Ροδάνθη Δημητρέση θα αφηγηθεί και τα «Παραμύθια του λαού μας» του Γ. Ιωάννου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Ξενάγηση και Περίπατος
Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί μία «ανοικτή» ξενάγηση για το κοινό στην «Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί ένας «Περίπατος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Με τα σημάδια της απάνω μου». Ο περίπατος θα καταστεί ένα «αφήγημα» της πόλης μέσα από τις αναφορές, τις περιγραφές, τα βιώματα και τα συναισθήματα του Γιώργου Ιωάννου, όπως τα αποτύπωσε ο ίδιος στο λογοτεχνικό του έργο ή σχολίασε σε συνεντεύξεις ή άρθρα του στον τύπο. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του περιπάτου θα πραγματοποιήσει η Αθανασία Μπουντίδου από Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Δηλώσεις συμμετοχής για τη ξενάγηση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και για τον Περίπατο υποβάλλονται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/vafo, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 231331 8687.
Η διάλεξη
Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος θα πραγματοποιήσει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 και μία διάλεξη του Δρ. Βύρωνος Πισσαλίδη, με τίτλο «Βιωσιμότητα και αειφορία των λογοτεχνικών αρχείων των Γιώργου Ιωάννου και Leonardo Sciascia. Μια διαπολιτισμική προοπτική λογοτεχνικής κληρονομιάς»
Οι εκδόσεις Κέδρος θα πραγματοποιήσουν στις 1-2 το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 και την εκδήλωση «Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής»,
Για τον Γιώργο Ιωάννου θα μιλήσουν:
Ο συγγραφέας-τραγουδοποιός, Θωμάς Κοροβίνης.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Σοφία Ιακωβίδου.
Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι εκδόσεις Ένεκεν-Επιθεώρηση Πολιτισμού με ομιλητή τον εκδότη Γιώργο Γιαννόπουλο θα αναλύσουν τον τρόπο και τις συνθήκες, με τις οποίες διαμορφώθηκε το σύγχρονο λογοτεχνικό και πολιτιστικό τοπίο στην εκδήλωση «Ιστορία-Τραύμα-Απόλαυση: Η περίπτωση του Γιώργου Ιωάννου και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος».
Περισσότερες λεπτομέρειες
για την 20η ΔΕΘ
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ μπορούν να «αντλήσουν» οι ενδιαφερόμενες- ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης:
https://www.thessalonikibookfair.gr/.
Οι διοργανωτές
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και σε συνεργασία:
♦Με τους Έλληνες εκδότες.
♦Τη ΔΕΘ–Helexpo.
♦Τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
♦Το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Υλοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027.
Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
©Typologos.com 2024