Tη θέσπιση ενός ξεκάθαρου πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων για τα πνευματικά δικαιώματα ζητά η ΠΟΞ
Με αφορμή
το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο
του Υπουργείου Πολιτισμού
για τα τραγούδια
Τη θέσπιση ενός ξεκάθαρου πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων για το καθορισμό των αμοιβών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των πνευματικών δικαιωμάτων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά στην εφαρμογή ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο.
Χαρακτηρίζει, δε «δυσάρεστη έκπληξη» τις σχετικές ρυθμίσεις, για τις οποίες αναφέρει πως «πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας «γυρίζει» πολλά χρόνια πίσω».
Η επισήμανση
Επιπλέον, η ΠΟΞ υπογραμμίζει πως οι Έλληνες ξενοδόχοι στηρίζουν όσο κανείς άλλος κλάδος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αφού τη προβάλλουν και τη προωθούν ως ουσιαστικό μέρος του τουριστικού προϊόντος.
«Αλλά ο τρόπος που το πράττει κάθε ξενοδόχος πρέπει να αποτελεί δική του επιχειρηματική επιλογή και όχι να επιβάλλεται από το κράτος με τρόπο, ο οποίος δε συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας», επισημαίνει η ΠΟΞ στην ανακοίνωσή της.
Σχετικά με
τα πνευματικά δικαιώματα
Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφεται ότι από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι και σήμερα αποφεύγει επιμελώς η ελληνική πολιτεία να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και των χρηστών.
«Παρά την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, ο κλάδος μας μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ( ΞΕΕ) έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).
Μάλιστα, με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής και της είσπραξης των αμοιβών έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων, στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αίτημα για τη θέσπιση
ξεκάθαρου πλαισίου
Ως φορέας ανέμενε η ΠΟΞ πως το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης, ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις, να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης και ειδικότερα να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για το καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ.
Η ένσταση
της ΠΟΞ
«Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού «κινούνται» σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν, θα αποβούν εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων. Γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση, που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά.
Ελπίζουμε ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης θα επικρατήσει η λογική.
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης», καταλήγει η ΠΟΞ στην ανακοίνωσή της.
©Typologos.com 2024