Τι σημαίνει η ψηφιακή μετεξέλιξη της τηλεόρασης και το μέλλον των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Βρισκόμενη η τηλεόραση στο ψηφιακό σήμα αντιμετωπίζει παγκοσμίως η τηλεόραση μια μεγάλη πρόκληση, η οποία αφορά και στο μέλλον των εγχώριων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Οι εξελίξεις είναι ήδη ραγδαίες σε παγκόσμιο επίπεδο και στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο θα πρέπει να εισαχθούν μια σειρά καινοτομιών, όπως είναι οι εξής:
Α.
Η τηλεόραση της κινητής τηλεφωνίας ή Mobile TV προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών το 2013 στον τομέα «άγγιζε» τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Statista.com αναφέρει πως ο τζίρος του τομέα διαμορφώθηκε το 2014 στα 7,69 δις δολάρια και το 2015 εκτινάχθηκε στα 17,02 δις δολάρια ανά την υδρόγειο. Όλες οι έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν σήμερα το απαραίτητο λογισμικό πρόγραμμα (π.χ. το nxVision) προγράμματα τύπου flat rate (συνδρομής κατ’ αποκοπής) πρόσβασης στο διαδίκτυο και συνδέσεων της μορφής peer- to – peer (συνδρομής ισοδύναμων δικαιωμάτων).
Β.
Η μετάδοση ειδήσεων επί συνδρομή τύπου On Demand, που υφίσταται ήδη στο εξωτερικό. Πρακτορεία ειδήσεων και ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι ο ειδησεογραφικός κολοσσός Τhomson Reuters παράγουν ήδη ειδήσεις και ντοκιμαντέρ σε ιδιόκτητα στούντιο.
Το ειδησεογραφικό περιεχόμενο μεταπωλείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή σε ιδιώτες μέσω αρχείων τύπου videocast, podcast, καθώς κι άλλων νεωτερικών μορφών ειδησεογραφίας. Σύμφωνα με την έρευνα «Jobs of the future» η ειδικότητα του προσωπικού παρουσιαστή ειδήσεων θεωρείται ήδη ένα από τα επαγγέλματα, που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως μέσα στη περίοδο 2020- 2030 κι εντός της επόμενης 50ετίας.
Γ.
Η σύγκλιση μεταξύ της τηλεόρασης και του διαδικτύου εξελίσσεται κι αναβαθμίζεται συνεχώς. Στις «έξυπνες» τηλεοράσεις τύπου Smart Tv έχουν ήδη ενσωματωθεί οι λειτουργίες υπολογιστών με δυνατότητα πλήρους πρόσβασης σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, σε ειδησεογραφικά τηλεοπτικά πρακτορεία και σε τηλεοπτικές υπηρεσίες τύπου IPTV (δικτυακής μετάδοσης).
Η υπηρεσία διαμοιρασμού
πολυμεσικών εφαρμογών
στη τηλεόραση
Η International Telecommunication Union focus group on IPTV ορίζει την IPTV ως την υπηρεσία διαμοιρασμού διαφόρων πολυμεσικών εφαρμογών στη τηλεόραση, στο βίντεο, στο ήχο, στο κείμενο, και στα γραφικά.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία διαμοιρασμού παράγεται μέσω δικτύων του παγκόσμιου ιστού. Η παραγωγή υλοποιείται μέσω πρωτοκόλλων ή εφαρμογών, που διασφαλίζουν τη ποιότητα ως προς την παροχή των υπηρεσιών. Τα ίδια πρωτόκολλα διασφαλίζουν:
🔴Τη καλύτερη εμπειρία για το κοινό.
🔴Την απαιτούμενη ασφάλεια της σύνδεσης.
🔴Τη διαδραστικότητα των παραγόμενων προϊόντων.
🔴Την αξιοπιστία στη μετάδοση.
Η υπηρεσία τύπου IPTV μεταδίδει το τηλεοπτικό σήμα μέσω της ευρυζωνικής σύνδεσης που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας IP μέσω ενός «κλειστού» δικτύου και δε λειτουργεί με το δημόσιο Internet.
Οι ικανότητες πρόσβασης
στην ΙPTV
Ικανότητες πρόσβασης στην IPTV διαθέτουν σήμερα πολλά μοντέλα του επιτραπέζιου ή φορητού υπολογιστή -ταμπλέτας- κινητού-τηλεφώνου, καθώς και οι «έξυπνες» τηλεοράσεις. Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 11 για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διαθέτει ήδη λογισμικά προγράμματα ή πρόσθετα τύπου app ή plugins σχετικά με τη παραγωγή και τη μετάδοση ή τη παρακολούθησητηλεοπτικών προγραμμάτων.
Παρόμοια πρόσθετα ή προγράμματα παρέχει και το λειτουργικό σύστημα Linux στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Παρόμοια λογισμικά προγράμματα ή πρόσθετα τύπου app ή plugins παρέχουν μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα οι εταιρείες Apple και Google, καθώς κι ο ανοικτός ψηφιακός περιηγητής Mozilla. Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη εταιρείες, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες τύπου IPTV στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δ.
Η διαδικτυακή και η δορυφορική τηλεόραση υφίσταται ήδη στην Ελλάδα, όπου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο σχετικός τομέας μέσω των πλατφόρμων των Netflix,Amazon, Nova, Cosmote, Vodafone κλπ. Τα τηλεοπτικά προγράμματα παρέχονται από τις διάφορες πλατφόρμες μέσω των διαφόρων πακέτων για διάφορα βαλάντια, ενώ στις ακριτικές περιοχές επιδοτείται δωρεάν η μετάδοσή τους.
E.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ενός ενοποιημένου «super desk» ειδήσεων, το οποίο ήδη αποτελεί τη πραγματικότητα στους μεγάλους ειδησεογραφικούς ομίλους του εξωτερικού. Η νέα αίθουσα παραγωγής ειδήσεων ενοποιεί τα τμήματα του ρεπορτάζ και παράγει ειδησεογραφικό μαζί με ψηφιακό περιεχόμενο για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Ελλάδα έχει αργοπορήσει» ακόμα στην υλοποίηση αυτού του μοντέλου ανάπτυξης τηλεοπτικής ειδησεογραφίας.
ΣΤ.
Η ενημέρωση στα κινητά τηλέφωνα αποτελεί ένα νέο κλάδο, ο οποίος παρέχει πολλές δυνατότητες στοχευμένης διαφήμισης, ιδίως μετά από την εμφάνιση των Instagram και Tik-Tok, καθώς και της απευθείας μετάδοσης βίντεο ψυχαγωγικού ή ειδησεογραφικού περιεχομένου μέσω της κινητής τηλεφωνίας.
Ζ.
Ειδησεογραφικές υπηρεσίες στοχευμένες στους ανθρώπους με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α.). Στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη «στα σπάργανα» η ανάπτυξη των ειδικών ειδησεογραφικών υπηρεσιών ή των αντίστοιχων του τομέα θεάματος- ακροάματος για τις ειδικές ομάδες κοινού, οι οποίες διαθέτουν διαφορετικές ικανότητες αντίληψης από το μέσο ακροατή και τηλεθεατή. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκπονηθεί ή εκπονούνται ήδη νομοθεσίες, τις οποίες θα κληθούν να τις παράσχουν όλοι όσοι παρέχουν ειδησεογραφικό και ενημερωτικό περιεχόμενο.
©Typologos.com 2023. To παρόν άρθρο βασίζεται σε στοιχεία της επιστημονικής εργασίας του κ. Μόσχοβου με τίτλο:
«Πολιτική και οικονομική ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης: Θεσμικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της ανάπτυξης και οργάνωσης του τηλεοπτικού πεδίου στην Ελλάδα από τα μέσα της Δεκαετίας του 1960 έως και τη σημερινή εποχή της ψηφιακής μετεξέλιξής του»