Tι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα 2024
Υπολογίστε online
τη καταβολή
του δώρου του Πάσχα
Το τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα του 2024 σχετικά με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ανακοίνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ήτοι:
Για τη Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή (3-5-2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι και τις μία το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δε περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Ελλάδα αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Για το
Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο (4-5-2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους και για τις εργαζόμενες, οι οποίοι και οι οποίες απασχολούνται νόμιμα το Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), του κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Για την
Κυριακή του Πάσχα
Για την Κυριακή του Πάσχα (5-5-2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακάτικης αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
Για όσους από τους μισθωτούς και για όσες εκ των μισθωτριών απασχοληθούν σε επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες ισχύουν τα εξής:
1)
Εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, τότε οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δικαιούνται το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
2)
Εάν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, τότε στους εργαζόμενες και στις εργαζόμενες οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν
3)
Η αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απασχοληθούν την Κυριακή άνω των 5 ωρών, τότε δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε μία άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.
Στη περίπτωση κατά την οποία ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από τη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία στην ημέρα της Κυριακής (όπως και για ημέρα υποχρεωτικής αργίας), τότε αυτοί υπερισχύουν.
Για τη
Δευτέρα του Πάσχα
Η Δευτέρα του Πάσχα (6-5-2024) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Στις επιχειρήσεις που δε λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους και σε όσες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους και σε όσες αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Για τους εργαζόμενους ή για τις εργαζόμενες που θα απασχοληθούν, ισχύουν τα εξής:
1)
Εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, τότε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δικαιούνται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
2)
Στη περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α)
Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, τότε στους εργαζόμενους ή στις εργαζόμενες οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
β)
Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και αυτές εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, τότε στους εργαζόμενους ή στις εργαζόμενες οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
Τι ισχύει
και για την
Τρίτη του Πάσχα
Τα προαναφερόμενα για τις από το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα (7-5-2024), αφού είναι η ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε η Πρωτομαγιά μετά από υπουργικές αποφάσεις (Β΄1406/2024, Β΄1836/2024).
Επισημάνσεις
Παράλληλα, επισημαίνονται τα εξής:
1.
Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την Κυριακάτικη αργία, τις αργίες της περιόδου του Πάσχα, το χρόνο της εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων και τις εξαιρέσεις από αυτές (ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών) περιέχονται κωδικοποιημένες στα άρθρα 193-209 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 80/2022, Α΄222)
2.
Σε περίπτωση κατά την οποία ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, τότε αυτοί υπερισχύουν.
3.
Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.
4.
Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός της ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
5.
Δε περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.
6.
Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά στη νομοθεσία.
7.
Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δε μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δε μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους ή εργαζόμενες, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και στη περίπτωση μίας επείγουσας ανάγκης (κίνδυνος καταστροφής προϊόντων ή βλάβης εγκαταστάσεων ή υλικών), ύστερα από αναγγελία στην Αστυνομία.
8.
Η παράνομη απασχόληση προσωπικού κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας κατατάσσεται στη κατηγορία των πολύ σοβαρών παραβάσεων με υψηλότατο πρόστιμο και περαιτέρω ποινική ευθύνη του εργοδότη ή της εργοδότριας.
Καταβολή –
Online υπολογισμός
του Δώρου Πάσχα
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η καταβολή του Δώρου του Πάσχα θα πρέπει να γίνει έως και τη Μεγάλη Τετάρτη (1 Μαΐου 2024).
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν online το δώρο που δικαιούνται, εφόσον συμπληρώσουν τα αντίστοιχα πεδία που θα δουν στην εφαρμογή τύπου app της ΓΣΕΕ ή μέσω της εξής ιστοσελίδας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.
©Typologos.com 2024