Τα Όσκαρ, «Τα πάντα όλα», οι στιγμές και η Ινδία

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

jpeg-optimizer_ta-oscar-ta-panta-ola-oi-stigmes-kai-i-india

Καθόλου «επίπεδη» και συνηθισμένη δεν ήταν η 95η τελετή των βραβείων Όσκαρ της Ακαδημίας  Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  12 Μαρτίου 2023, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.Φωτογραφία από kalhh από το Pixabay 

Καθόλου «επίπεδη» και συνηθισμένη δεν ήταν η 95η τελετή των βραβείων Όσκαρ της Ακαδημίας  Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  12 Μαρτίου 2023, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.

Τα τέσσερα σημεία

Τα διαδραματιζόμενα και τα αποτελέσματα της τελετής εξέπεμψαν τέσσερα «σημεία», τα οποία  δείχνουν ξεκάθαρα το πως σκέφτεται να «κινηθεί» εφεξής η βιομηχανία του κινηματογράφου, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, αφού:

1.

Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κέρδισε μια πλήρως αντισυμβατική ταινία «Τα πάντα όλα» των Ντάνιελ Σάινερτ και Ντάνιελ Κουάν, των δυο Ντάνιελς όπως είναι αμφότεροι γνωστοί στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Άραγε, η κινηματογραφική βιομηχανία σκέφτεται  να «κινηθεί» πλέον παγκοσμίως προς τα  αντισυμβατικά σενάρια;Θα δείξει.

2.

Η Μισέλ Γιο με καταγωγή από τη Μαλαισία κι όχι από τη Κίνα έγινε η πρώτη Ασιάτισσα ηθοποιός, που κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου ως πρωταγωνίστρια της ταινίας «Τα πάντα όλα».  Πέρα από τη πολύ καλή ερμηνεία της κ. Γιο φαίνεται πως έρχεται η δυναμική επάνοδος  των καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων της Ασίας στο παγκόσμιο «γίγνεσθαι» των φιλμ.

3.

Με το χρυσό αγαλματίδιο στο χέρι «έφυγαν» οι δύο από τους τέσσερις συνολικά Ασιάτες υποψηφίους  ηθοποιούς, που ενσάρκωσαν ρόλους στην ίδια ταινία (σ.σ.«Τα πάντα όλα»). Αυτοί  είναι η Μισέλ Γιο (Α’ Γυναικείος Ρόλος)  και ο Κε Χουι Καν ( Β’ Ανδρικός Ρόλος- με καταγωγή από το Βιετνάμ παρακαλώ ). Κοινώς,  φαίνεται πως το Χόλυγουντ «ρίχνει για τα καλά τα δίχτυα του» στην απέραντη «δεξαμενή» των ηθοποιών της Ασίας.

4.

«Τα Πάντα όλα»  κατέστη η πρώτη ταινία μετά από το  φιλμ «Βαρύτητα- Gravity» (2013) που κέρδισε επτά βραβεία Όσκαρ σε μία τελετή. Κατέστη, δε, το νικητήριο φιλμ της κατηγορίας της καλύτερης ταινίας, που απέσπασε τα περισσότερα βραβεία σε μια τελετή μετά από το βρετανικό φιλμ  «Slumdog Millionaire». Η βράβευση του φιλμ «Τα Πάντα όλα» εκπέμπει κι ένα ξεκάθαρο σήμα ότι το Χόλυγουντ  δείχνει πως είναι  διατεθειμένο να αναζητήσει νέους δρόμους στη κινηματογραφική έκφραση και να «αφήσει πίσω τη πεπατημένη».

Δεν ήταν έκπληξη

Πάντως, για τον υποφαινόμενο δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το Όσκαρ τραγουδιού  κέρδισε η περίτεχνη σύνθεση «Naatu Naatu» του Κοντούρι Μαρακαταμανί  Κεραβανί  για το επικό φιλμ «RRR», γιατί απλά «μιλάμε» για έναν άνθρωπο κυριολεκτικά θρύλο του «Μπόλιγουντ» της Ινδίας. Εξάλλου, οι σινεφίλ, που έχουν εμβαθύνει στο κινηματογράφο της Ινδίας ξέρουν καλά πως η εκεί βιομηχανία του σινεμά στην ορχηστρική χορευτική μουσική ανταγωνίζεται επάξια ακόμα και τα Αμερικανικά μιούζικαλ.

Κορυφή σε αυτό το είδος παγκοσμίως θεωρείται και ο Κεραβανί. Καιρός ήταν να βραβευτεί αυτός ο άνθρωπος με το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.

jpeg-optimizer_ta-oscar-ta-panta-ola-oi-stigmes-kai-i-india-dyo

Oι σινεφίλ, που έχουν εμβαθύνει στο κινηματογράφο της Ινδίας ξέρουν καλά πως η εκεί βιομηχανία του σινεμά στην ορχηστρική χορευτική μουσική ανταγωνίζεται επάξια ακόμα και τα Αμερικανικά μιούζικαλ.Φωτογραφία από Tumisu από το Pixabay 

Ανθρώπινες Στιγμές 

Από την όλη βραδιά θα «κρατήσουμε», όμως, δυο ανθρώπινες στιγμές ως «φυλακτό» στη καρδιά και οι οποίες αντιστοιχούν σε δυο αντίστοιχα τραγούδια:

Η πρώτη στιγμή

Αναφερόμαστε πρώτα στο τραγούδι «Καλώντας όλους τους αγγέλους- Calling All Angels» από το βραβευμένο μουσικό, Λένι Κράβιτζ.

Κυριολεκτικά ήταν κι είναι ένα φανταστικό τραγούδι, που έδεσε αρμονικά με το αφιέρωμα υπό μορφή βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη για όσους- όσες από τους/τις δημιουργούς «ταξίδεψαν για πάντα στα άστρα» και δε βρίσκονται πια κοντά μας. Μεταξύ άλλων, απεικονιζόταν οι μορφές των εξής αείμνηστων δημιουργών:

⚫Βαγγέλης Παπαθανασίου.

⚫Ειρήνη Παπά.

⚫Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.

⚫Κίρστι Λουίζ Άλεϊ.

⚫Ρέι Λιότα.

⚫Άντζελα Λάνσμπερι.

⚫ Ράκελ Γουέλς.

⚫Τζέιμς Κάαν.

⚫Τζίνα Λολομπριγκίτα.

⚫Ολίβια Νιούτον-Τζον.

⚫Ουόλτερ Μίρις.

Η δεύτερη στιγμή

Η δεύτερη στιγμή  αφορά στην ερμηνεία του τραγουδιού «Κράτα το Χέρι μου- Hold My Hand»  από το φιλμ «Top Gun: Maverick» σε μουσική και σε στίχους των Lady Gaga – BloodPop στην 95η τελετή των Όσκαρ.

Θαρρώ, πως η κοπέλα αυτή με τη συγκεκριμένη ερμηνεία μας έδειξε για πρώτη φορά το ψυχικό βάθος, που «κρύβει μέσα» της κι ειλικρινά δε της χρειάζεται «κανένα λούσο» και καμία επιτηδευμένη εμφάνιση για να εντυπωσιάσει!

Είναι φωνάρα και νομίζουμε πως είναι καιρός να αρχίσει να εμφανίζει πιο συχνά η ίδια προς τα έξω κι αυτή τη πλευρά του εαυτού της. Αυτή η εμφάνιση της Lady Gaga ίσως αποτελεί μια από τις καλύτερες ερμηνείες τραγουδιών, που έχουμε ακούσει από γυναικεία φωνή  κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Λοιπόν, μια ακόμη τελετή των Όσκαρ τελείωσε, μα το όνειρο του σινεμά συνεχίζει το ταξίδι και οι σινεφίλ πάντοτε θα ανυπομονούν για την επόμενη ταινία, που θα «αφήσει να πέσει»» το δάκρυ τους ή να τους «χαρίσει»  το γέλιο ή να τους δώσει μια «ματιά» για το μέλλον της ανθρωπότητας.

©Typologos.com 2023