Συνέδριο στο ΑΠΘ για τη φυτοποικιλότητα

Με 200 προφορικές

και

αναρτημένες ανακοινώσεις

Synedrio -sto-apth-gia-ti-fytopoikilotita

Συνολικά 200 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις για τη χλωρίδα της Ελλάδας κι όχι μόνο θα παρουσιαστούν στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) στις 2-5 Οκτωβρίου στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ

Συνολικά 200 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις για τη χλωρίδα της Ελλάδας κι όχι μόνο θα παρουσιαστούν στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) με θέμα: «Από τη διατήρηση στην αποκατάσταση της φυτοποικιλότητας – προς μία ολιστική προσέγγιση στην εποχή της κλιματικής κρίσης», που θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Οκτωβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι εργασίες του συνεδρίου τελούν υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και θα γίνουν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας του ίδιου τμήματος.

Για το θέμα

του συνεδρίου  

«Το θέμα του συνεδρίου ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της γνώσης και των ερευνητικών αποτελεσμάτων της βοτανικής επιστήμης, σε παγκόσμια κλίμακα, για την αποκατάσταση της φυτικής ποικιλότητας, η οποία δέχεται ισχυρές και εκτεταμένες πιέσεις σε έναν έντονα μεταβαλλόμενο κόσμο. Μαζί με τα ερευνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με το βασικό θέμα θα παρουσιαστούν ζητήματα από ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων της βοτανικής επιστήμης», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

«Η πρόσφατη ψήφιση του ευρωπαϊκού νόμου για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί ορόσημο για τη διατήρηση και τη διαχείριση της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη και η αποτελεσματική εφαρμογή του απαιτεί την ενεργή συνδρομή όλων των κλάδων της βοτανικής επιστήμης», σημείωσαν οι διοργανωτές.

Η θεματολογία

των ανακοινώσεων

Μέσα από τις 200 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν:

Στη χλωρίδα της Ελλάδας.

Στην ιστορία, στο παρόν και στο μέλλον της φυτοποικιλότητας στη χώρα.

Στα ενδημικά και στα απειλούμενα είδη φυτών.

Στις επιπτώσεις των πυρκαγιών, της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών χρήσεων γης στη φυτοποικιλότητα.

Μεγάλος αριθμός ανακοινώσεων θα αφορά στη βιολογία και στις αποκρίσεις των φυτών στις  περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ο Κόκκινος Κατάλογος

Απειλούμενων Φυτών

και Μυκήτων

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα που αφορούν στην έρευνα στους μύκητες, που αποτελούν μία αφανή, μόνιμη και καθοριστική παρουσία στα οικοσυστήματα.

Σε ειδικές συνεδρίες θα παρουσιαστεί ο πρόσφατος Κόκκινος Κατάλογος Απειλούμενων Φυτών και Μυκήτων (που υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Aλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)υπό την ευθύνη και υποστήριξη της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας).

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι συλλογές των ελληνικών βοτανικών μουσείων και κήπων, που περιέχουν ένα πλούτο ιστορικών και σύγχρονων δεδομένων για την ελληνική φυτοποικιλότητα.

©Typologos.com 2024