Συγκέντρωση για να σωθεί το Παλατάκι
Από την 16χρονη εγκατάλειψη
και για να αποδοθεί στη κοινωνία
Τη διάσωση του εμβληματικού κτιρίου «Παλατάκι» από την 16χρονη εγκατάλειψη αξίωσαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 2022) συγκεντρώθηκαν έξω από το περίτεχνο οικοδόμημα στη Καλαμαριά. Oι πολίτες ζήτησαν να αξιοποιηθεί το κτίριο υπέρ του τόπου και των Θεσσαλονικέων και να διατηρήσει τον δημόσιο και υπέρ-τοπικό χαρακτήρα του.
Η διοργάνωση
της κινητοποίησης
Τη κινητοποίηση διοργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών «Σώστε το Παλατάκι», μέλη της οποίας ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα. Ανάμεσά τους βρισκόταν:
🟢Ο δικηγόρος και λόγιος, Κώστας Μαμέλης.
🟢Ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης.
🟢Ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ζαχαρίας Σκούρας.
🟢Ο πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρακώστας.
🟢Ο δημοσιογράφος, Μπάμπης Γιαννακίδης.
Οι ομιλήτριες- ομιλητές
της συγκέντρωσης
Θέσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος ανέπτυξαν στη συγκέντρωση:
🟤Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου.
🟤Ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης,Νίκος Τσιαρτσιώνης.
🟤Η πρώην βουλευτής,Χρύσα Αράπογλου.
Αμφότερες-αμφότεροι ανέφεραν ότι στηρίζουν το αίτημα που θέτει η πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση και την αξιοποίηση του «Κυβερνείου».
Μνήμες – αναμνήσεις
Μάλιστα, ο κ.Τσιαρτσιώνης που ήταν και ο τελευταίος ένοικος του κτιρίου, πριν αυτό κλειδωθεί και παραδοθεί στην εγκατάλειψη, θυμήθηκε μερικές από τις όμορφες στιγμές που πέρασε εκεί, την περίοδο 2004-2006. Ανάμεσα σε αυτές τις στιγμές αναπόλησε ο ίδιος και τις εκδηλώσεις προετοιμασίας της διεκδίκησης της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 εκ μέρους της Θεσσαλονίκης.
Παριστάμενοι
Μεταξύ άλλων, «το παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν:
✅Ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.
✅Ο πρόεδρος της HELEΧPO-ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.
Το αίτημα της πρωτοβουλίας
των πολιτών
Το ισχύον αίτημα που είχε θέσει η πρωτοβουλία πολιτών προ της 26ης Οκτωβρίου 2022 είναι να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση για να σωθεί το εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στη θέση «Μικρό Έμβολο»:
🔵Όλα τα μέλη της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου (η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση, οι βουλευτές και τα κόμματα).
🔵Οι εκπρόσωποι της Α΄ και Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων που εκπροσωπούν τη κοινωνία
Σήμερα το ακίνητο ανήκει στην ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.).
Η ιστορία
Το «Παλατάκι» κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, προκειμένου να γίνει Κυβερνείο. Χτίστηκε σε έκταση περίπου 15 στρεμμάτων.
Το διώροφο κτίσμα έχει εμβαδόν 1.200 τετραγωνικών μέτρων, ενώ διαθέτει και υπόγειο, όπου βρίσκονται αποθήκες, μαγειρεία και πλυσταριό.
Στη μπροστινή αυλή βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένη.Στη πίσω αυλή υφίσταται ένα ελικοδρόμιο.
Εγκαινιάστηκε το 1960.Το 1963 δόθηκε για χρήσηστη βασιλική οικογένεια για να διαμένει εκεί, όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη.
Η βασιλική οικογένεια,όμως, έμεινε στους χώρους του μόλις μία βραδιά! Το 1968 επέστρεψε η χρήση στο υπουργείο Βόρειας Ελλάδας. Από το 2001 και επί υπουργίας του Γιώργου Πασχαλίδη κηρύχθηκε «διατηρητέο» το «Παλατάκι».
©Typologos.com 2022