Στους 78 ανέρχονται οι νεκροί από το πολύνεκρο ναυάγιο στη Πύλο
Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Θα εποπτεύσει τις έρευνες
Ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ
και του ΕΚΘ
Στους 78 ανέρχονται οι νεκροί από το πολύνεκρο ναυάγιο με αλιευτικό σκάφος (επιβαίνοντες κατά εκτίμηση: 750 άτομα) που συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023 στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Οικονόμου θα εποπτεύσει όλες τις έρευνες μετά από εντολή του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, Ισίδωρου Ντογιάκου και στην Ελλάδα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.
Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στην περιοχή επιχειρούσαν ένα περιπολικό σκάφος κι ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού κι εννέα παραπλέοντα πλοία. Από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι και στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.
Εντοπισμός
από το ελικόπτερο
του Λιμενικού
Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε στις 15:35 από το ελικόπτερο του λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.
Αμέσως μετά εκ του εντοπισμού από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία στην περιοχή και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και διάσωσης ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.
Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του λιμενικού σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και τη περιοχή του αλιευτικού.
Η πρώτη επικοινωνία
με το αλιευτικό σκάφος
Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος επιτεύχθηκε στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου 2023, αλλά το πλοίο δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα. Η δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ διαπιστώθηκε και πάλι ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.
Η επικοινωνία
με το ΕΚΣΕΔ
Μετά από μισή ώρα επιτεύχθηκε επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου και επιβάτης του σκάφους μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δε κινδυνεύει. Επίσης, ανέφερε πως δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και είπε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.
Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας, το οποίο προσέγγισε στις 6 το απόγευμα το αλιευτικό σκάφος και το οποίο σταμάτησε μετά από αίτημα του εμπορικού καραβιού, το οποίο το προμήθευσε τρόφιμα και νερό.
Το επαναλαμβανόμενο ερώτημα
Επανειλημμένως, ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Εκ του σκάφους απάντησαν πως «δε θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».
Κοντά στο σκάφος βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον πλοίο (ελληνικό) στις 9 το βράδυ, προκειμένου να του δοθούν επιπλέον τρόφιμα και εφόδια, καθώς και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Εκ του σκάφους έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.
Η συνεχής επικοινωνία
Από τις 3.30 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ επικοινωνούσε συνεχώς ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες τις συνομιλίες επαναλάμβαναν σταθερά εκ του σκάφους ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς την Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.
Στις 10 παρά 20 το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου 2023 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στη πλεύση του σκάφους, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.
Οι δραματικές στιγμές
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και τις μια παρά είκοσι τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023, οπότε ο επιβάτης του αλιευτικού ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους κι έπαψε να κινείται.
Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού, το οποίο προσπάθησε άμεσα να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Στις 2.04 τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023 ενημέρωσε ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λιμενικού το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό πλοίο να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του.
Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.
Η ενημέρωση
του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
«Το σκάφος του Λιμενικού άρχισε να προσεγγίζει πολύ σιγά, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τότε είδε το σκάφος, το οποίο είχε αρκετό κόσμο στο επάνω κατάστρωμα, επομένως το κέντρο βάρους του ήταν αρκετά ψηλά, να κάνει – παλάντζα το λένε στη ναυτική ορολογία – μία έντονη κλίση αριστερά, δεξιά, μία έντονη αριστερά και μετά μία πολύ έντονη δεξιά, που το τούμπαρε…», περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης.
Τα πιο βαθιά νερά
ολόκληρης της Μεσογείου
«Δε γνωρίζουμε, όμως, το τι υπήρχε στο αμπάρι. Δε γνωρίζουμε αν ήταν κλειδωμένο το αμπάρι ή όχι. Αντίθετα, γνωρίζουμε τις τακτικές αρκετών διακινητών, που για να έχουν τον έλεγχο και την ηρεμία επάνω σε τέτοιου είδους πλοία «κλειδώνουν» κόσμο, περιορίζουν κόσμο μέσα στο πλοίο.
Δυστυχώς, δε μπορεί να υπάρχει τρόπος, αυτή τη στιγμή, να πούμε τι γίνεται με το πλοίο. Και να θυμίσω ότι η περιοχή που βυθίστηκε το πλοίο, το οποίο είναι στα διεθνή ύδατα, είναι στη μεγάλη τάφρο, τα πιο βαθιά νερά ολόκληρης της Μεσογείου», είπε ο κ. Σιακαντάρης.
H ΓΣΕΕ
για τη τραγωδία της Πύλου
Τη βαθιά οδύνη της εξέφρασε η Γενική Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με ανακοίνωση για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου και τους νεκρούς συνανθρώπους και όσους ή όσες αγνοούνται, ανάμεσα στους οποίους ή στις οποίες και παιδιά, με αυξανόμενο διαρκώς τον αριθμό τους.
Αίτημα η έμπρακτη εφαρμογή
της προστασίας
της ζωής των ανθρώπων
που βρίσκονται σε κίνδυνο
«Η πολύ-παραγοντική εκμετάλλευση της ανάγκης για επιβίωση και ασφάλεια και η ατολμία της ευρωπαϊκής, αλλά και της εθνικής πολιτικής, για τη συνεπή ανθρωποκεντρική διαχείριση των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών «οδηγούν», αποδεδειγμένα δυστυχώς, όχι μόνο σε επικίνδυνους, αλλά και σε θανάσιμους χερσαίους – θαλάσσιους δρόμους.
Μαζί με όλο το κόσμο παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όταν αυτή ξεκίνησε, όσων συνανθρώπων μας κατάφεραν να επιβιώσουν. Ζητούμε από το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας να παλέψουν τόσο μέσα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και διεθνώς, για την έμπρακτη εφαρμογή της προστασίας της ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν ανάγκη της διεθνούς προστασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Ανακοίνωση ΕΚΘ
για τη τραγωδία
της Πύλου
Τη βαθύτατη θλίψη της για τη τραγωδία που εξελίσσεται από την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πύλου εξέφρασε με ανακοίνωση και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).
Να είναι το τελευταίο
«Τη θλίψη διαδέχεται η οργή, καθώς το ναυάγιο στην Πύλο δεν είναι το πρώτο, ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο. Η Μεσόγειος εξελίσσεται σε θάλασσα ψυχών. Ο απολογισμός είναι τραγικός και δυστυχώς, όσο περνούν οι ώρες η λίστα των θυμάτων θα αυξάνεται. Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά στη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον και να ζήσουν δίχως πολέμους, δίχως καταστροφές, μακριά από τον πόνο και τη θλίψη εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε παράνομα κυκλώματα διακινητών και πνίγονται στη θάλασσα ή χάνουν τη ζωή τους στη στεριά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.
Νούμερο ένα ζήτημα
το προσφυγικό – μεταναστευτικό
«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το οποίο «γιγαντώθηκε» τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται για πολλούς να αποτελέσει το νούμερο ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα στο άμεσο μέλλον.
Η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με τη συνεργασία των κρατών-μελών της. Η Ελλάδα να πιέσει μέσα από τις πολιτικές της προς αυτή τη κατεύθυνση. Η προστασία της ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας πρέπει να είναι προτεραιότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.
©Typologos.com 2023