Στο Τεχνικό Πρόγραμμα Μελετών μπορεί να ενταχθεί η επέκταση της αυλής των 12ου  Λυκείου- 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής Θεσσαλονίκης!

Ρεπορτάζ: Νίκος Μόσχοβος

jpeg-optimizer-12o Gel Thessalonikis - reportage

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα Μελετών μπορεί να ενταχθεί η επέκταση της αυλής του 12ου Λυκείου και του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής Θεσσαλονίκης!

Θετικά διάκειται η διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξη της επέκτασης της αυλής του 12ου Γενικού  Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 2ου  Γυμνασίου Μαλακοπής στο Τεχνικό Πρόγραμμα Μελετών, προκειμένου να «προχωρήσει» η πρόταση της σχολικής κοινότητας για τη δημιουργία μιας ελαφριάς, οικολογικής  και ενεργειακά αυτόνομης αθλητικής εγκατάστασης!

Θετική απάντηση

και «…μπόλικη …γραφειοκρατία»

Αυτό προκύπτει από το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 261621, που απέστειλε η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης  στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 προς το 12ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο έγγραφο επισημαίνεται πως  απαιτούνται να γίνουν πρώτα ορισμένες διαδικασίες, πριν να ενταχθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα των δύο σχολικών μονάδων στο Τεχνικό Πρόγραμμα Μελετών.

Τα στοιχεία που στηρίζουν

τη θετική απάντηση

Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία έδωσε γραπτή θετική απάντηση προς το αίτημα όλης της σχολικής κοινότητας  του 12ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής σχετικά με την επέκταση της αυλής του σχολικού συγκροτήματος προς τον παρακείμενο χώρο πρασίνου που καταλήγει στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. Η  θετική απάντηση ελήφθη με βάση:

🔵Την υπ’ αριθμό  3529000/2017 δήλωση υπαγωγής των κτιρίων του 12ου Λυκείου – 2ου Γυμνασίου και 105ου Δημοτικού Σχολείου στο  νόμο 4178/2013 για το οικόπεδο Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Η-Α με χρήση χώρου σχολείου.

🔵Τα σχέδια των οικοδομικών αδειών τους (2897/1985 για το  δημοτικό και  2778/1991 για το γυμνάσιο – λύκειο).

🔵Την επικαιριοποιημένη μελέτη πυρασφάλειας του κτιρίου του γυμνασίου-λυκείου(ΧΠΕ30205 /2019).

Αυτοψία στους χώρους

του σχολείου

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι από τη διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε αυτοψία στους χώρους του σχολείου.

Τι διαπιστώθηκε

από την αυτοψία

Από το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο διαπιστώθηκε ότι ένα τμήμα του κτιρίου του Λυκείου, κατασκευάστηκε από την τέως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση επί θεσμοθετημένου πεζοδρόμου και η σχολική αυλή επεκτείνεται πέρα από αυτόν και στον διπλανό χώρο πρασίνου!

Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν ΔΠ/ΠΜ/17819/18-07-1984 απόφαση  του νομάρχη Θεσσαλονίκης, που επεκτείνει την αυλή των δύο σχολείων και στον διπλανό χώρο πρασίνου! Μάλιστα, η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε το 1984 και στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 519Δ/02-10-1984).

jpeg-optimizer-12o gel thessalonikis-reportage-dyo

«Σε κάθε περίπτωση όμως, η υπηρεσία μας είναι θετική στην ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα μελετών που θα αναβαθμίσουν το κτιριολογικό πρόγραμμα των σχολικών μονάδων σας, μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προ-απαιτούνται», επισημαίνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Έξι μήνες για έγκριση

της μελέτης αναθεώρησης

του γενικού πολεοδομικού σχεδίου

«Ως εκ τούτου, καμία οικοδομική άδεια δε μπορεί να εκδοθεί μέχρι την πολεοδομική τακτοποίηση του οικοπέδου/Ο.Τ., η οποία δύναται να πραγματοποιηθεί κατόπιν τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή, μετά από την έγκριση της μελέτης αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αναμένεται εντός του επόμενου εξαμήνου) και τη δημοσίευσή της, στο ΦΕΚ, όπου και προβλέπεται η αναγκαία πολεοδομική ρύθμιση», αναφέρεται σχετικά στο έγγραφο της Διεύθυνσης  Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χρονοβόρες- περίπλοκες

οι διαδικασίες

Ωστόσο, αποκαλύπτεται πως οι εν λόγω διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες και περίπλοκες, καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς πέραν του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.λπ.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, η υπηρεσία μας είναι θετική στην ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα μελετών που θα αναβαθμίσουν το κτιριολογικό πρόγραμμα των σχολικών μονάδων σας, μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προ-απαιτούνται», επισημαίνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα ερωτήματα

Οι αρκετά χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες ενδέχεται να καθυστερήσουν  επί μακρόν  το αίτημα της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, καθηγητές) του 12ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής για τη δημιουργία μιας ελαφριάς οικολογικά -ενεργειακά αυτόνομης αθλητικής  εγκατάστασης στο παρακείμενο χώρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη δημιουργία αυτής της αθλητικής εγκατάστασης υφίσταται πρόταση χορηγίας από φορέα για την πλήρη ή την μερική κάλυψη του κόστους κατασκευής!

Άραγε, τι προτίθενται να κάνουν οι άλλοι  εμπλεκόμενοι  φορείς για να λυθεί γρηγορότερα το θέμα με την επέκταση της αυλής των δύο σχολείων;

Ποια δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και ποιες αποφάσεις προτίθενται να λάβουν για να «τρέξει» το κτιριολογικό πρόγραμμα του 12ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής;

©Typologos.com 2022