Στις 18 και 19 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί το 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής του ΦΣΘ
Με τη συμμετοχή
31 ομιλητών καθηγητών
της Φαρμακευτικής και Ιατρικής
Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο «THE MET» , όπου θα συμμετάσχουν 31 ομιλητές- καθηγητές από τα 3 τμήματα της Φαρμακευτικής της χώρας ή Ιατρικές Σχολές, καθώς και πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας.
Διοργανωτής
Το συνέδριο διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Τελεί, δε, υπό την αιγίδα:
♦Του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
♦Του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
♦Του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
♦Του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΣΦ).
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:
Τρεις
στρογγυλές τράπεζες
- 3 στρογγυλές τράπεζες.
Πρώτη
στρογγυλή τράπεζα
«Καθημερινά προβλήματα Γαστρεντερολογίας». Στη στρογγυλή τράπεζα θα προεδρεύσει ο ειδικός γαστρεντερολόγος, διευθυντής ΕΣΥ του Ηπατογαστρεντερολογικού Τμήματος της Α’ προπαιδευτικής κλινικής του ΑΠΘ του ΓΠΝΘ ΑΧΕΠΑ, Ανδρέας Πρωτοπαπάς.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
- «Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος: διάγνωση και αντιμετώπιση» από τον ειδικό γαστρεντερολόγο-επιστημονικό συνεργάτη της Α’ προπαιδευτικής κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΠΝΘ ΑΧΕΠΑ, Αθανάσιο Φιλιππίδη,
- «Δυσκοιλιότητα: διάγνωση και αντιμετώπιση» από την ειδικευόμενη Γαστρεντερολογίας της Α’ προπαιδευτικής κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΠΝΘ ΑΧΕΠΑ, Βαΐα Κυρίτση.
- «Δυσπεψία: διάγνωση και αντιμετώπιση» από τον ειδικό γαστρεντερολόγο- επιστημονικό συνεργάτη της Α’ προπαιδευτικής κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΠΝΘ ΑΧΕΠΑ κ. Δημήτριο Στογιάννου.
- «Κοιλιοκάκη: διάγνωση και αντιμετώπιση» από τη γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο, διδάκτωρ του ΑΠΘ και επιστημονική συνεργάτιδα της Δ’ παθολογικής κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Πολυξένη Αγοραστού,
Δεύτερη
στρογγυλή τράπεζα
«Σύγχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία ορθοπεδικών παθήσεων και κακώσεων». Στη στρογγυλή τράπεζα θα προεδρεύσει ο καθηγητής Ορθοπεδικής, διευθυντής της Β’ ορθοπεδικής κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Περικλής Παπαδόπουλος.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
- «Πολυπαραγοντική διαχείριση οσφυαλγίας» από τον ορθοπεδικό χειρουργό, επίκουρο καθηγητή Ορθοπεδικής-Σπονδυλικής Στήλης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ευθύμιο Σαμολαδά.
- «Προσεγγίζοντας το παιδί με χωλότητα: αντιφλεγμονώδης και αναλγητική φαρμακευτική υποστήριξη» από τον ορθοπεδικό χειρουργό – παιδο-ορθοπεδικό, M.Ch.Orth, πρώην επίκουρο καθηγητή της Ορθοπεδικής Παίδων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νικόλαο Λαλιώτη.
- «Αθλητικές κακώσεις: προσέγγιση και θεραπεία» από τον καθηγητή Ορθοπεδικής, διευθυντή Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Περικλή Παπαδόπουλο.
Τρίτη
στρογγυλή τράπεζα
«Ψυχοφάρμακα- Καθημερινές πρακτικές και μελλοντικές προκλήσεις». Στη στρογγυλή τράπεζα θα προεδρεύσει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Αγοραστός Θ. Αγοραστός,
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
- «Υπναγωγά φάρμακα-Μία ανασκόπηση κατηγοριών και μηχανισμών δράσης και συστάσεις για την καθημερινή κλινική πράξη» από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μυρτώ Σαμαρά.
- «Φυσικά αντικαταθλιπτικά-Υπάρχει τεκμηριωμένη δραστικότητα που να υποστηρίζει τη θέση επιμέρους συμπληρωμάτων διατροφής στη θεραπεία της κατάθλιψης;» από τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, Ιωάννη Γενάρη.
- «Εσκεταμίνη. Το πρώτο εγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό ενδονοσοκομειακής χρήσης στη νέα εποχή των fast acting antidepressants» από τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Αγοραστό Θ. Αγοραστό.
Ειδική ενότητα
- Ενότητα «Το φαρμακείο καινοτομεί στην ΠΦΥ-Νέες υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων στον πληθυσμό της κοινότητας»
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
- «Η δυναμική του ελληνικού φαρμακείου στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» από τη φαρμακοποιό, μάστερ Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εκλέκτορας του ΠΦΣ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ, Εύη Κορωνίδου.
- «Τεστ ταχείας ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου-Αξιολόγηση του ασθενούς υψηλού ρίσκου και πρόληψη της νόσου στο χώρο του φαρμακείου», από το φαρμακοποιό, Msc, cPhD, εκλέκτορα του ΠΦΣ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ και εξωτερικό συνεργάτη της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, Κωνσταντίνο Α. Κάσσανδρο.
- «Εμβολιασμοί ενηλίκων στα κοινοτικά φαρμακεία. Στοιχεία από άλλα κράτη και η ελληνική προοπτική» από το φαρμακοποιό, MSc, PhD στο Συνεργαζόμενο Διδακτικό Προσωπικό του UNIC και σύμβουλο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, Κωνσταντίνο Λιάρα.
15 επιστημονικές ομιλίες
- 15 επιστημονικές ομιλίες, ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, με τα εξής θέματα:
1.
«Ιατροφαρμακευτική προσέγγιση της παχυσαρκίας» με ομιλητή το παθολόγο-διαβητολόγο, Βασίλειο Ανδρεάδη.
2.
«Ρινική χορήγηση φαρμάκων: Μεταφορά φαρμάκων στο ΚΝΣ παρακάμπτοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό» με ομιλήτρια τη καθηγήτρια Βιοφαρμακευτικής και Φαρμακοκινητικής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Γεωργία Βαλσαμή.
3.
«Μικροδομή (Microstructure) των Ημιστερεών Φαρμακοτεχνικών Μορφών και η επίδρασή της στο θεραπευτικό αποτέλεσμα» με ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Παρασκευά Π. Δάλλα.
4.
«Φαρμακοεπαγρύπνηση – Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων μέσω της Κίτρινης Κάρτας» με ομιλήτρια τη φαρμακοποιό MSc και αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, Ελισσάβετ Δερβενιωτάκη.
5.
«Εφαρμογές μηχανικής μάθησης για τη διερεύνηση της ευαισθητοποίησης των ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα» με ομιλήτρια τη φαρμακοποιό MSc και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Αικατερίνη Κυρίτση.
6.
«Φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής γης για δερματικές παθήσεις και καλλυντικά προϊόντα» με ομιλήτρια τη καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας – Φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινή Λάμαρη.
7.
«Πόσο αξίζει η Ζωή;» με ομιλητή το καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας – Φαρμακογνωσίας και Πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωτήριο Νικολαρόπουλο.
8.
«Νανοτεχνολογία: παρελθόν παρόν και μέλλον, από την επιστήμη των έξυπνων υλικών μέχρι τις σύγχρονες φαρμακοτεχνικες μορφές» με ομιλήτρια τη MPharm / PhD Chem / Marie Curie Fellow, Dr. Σοφία Α. Παπαδημητρίου.
9.
«Έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων: από τις μελέτες προ-μορφοποίησης στην προκλινική αξιολόγηση» με ομιλήτρια την επίκουρη καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Νατάσσα Πίππα.
10.
«Καλλυντικά, τοπικά φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Ομοιότητες και διαφορές» με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Μιχαήλ Χρ. Ράλλη.
11.
«Η επαναβιομηχάνιση ως εθνικός στόχος» με ομιλητή το καθηγητή Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Δημήτριο Μ. Ρέκκα.
12.
«Η Δομική Βιολογία στην εξερεύνηση βιολογικών διεργασιών σε μοριακό επίπεδο» με ομιλητή το καθηγητή στο Σχεδιασμό και στη Προσομοίωση Βιοδραστικών Μορίων Φαρμακευτικής Σημασίας, του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας – Φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιο Α. Σπυρούλια.
13.
«Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της Μελέτης RESP-8» με ομιλητή το PharmD και συστηματικό αναθεωρητής και εμπειρογνώμονα της AI στη σύνθεση αποδεικτικών στοιχείων, Λευτέρη Τεπερικίδη.
14.
«Από την ανακάλυψη της Νιτρογλυκερίνης στους Aγωνιστές της Διαλυτής Γουανυλικής Κυκλάσης» με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Χημείας του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας – Φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών,Μανώλη Φουστέρη.
15.
«Με έμπνευση από τη φύση σχεδιάζουμε και συνθέτουμε μόρια για ασθένειες που συνδέονται με τη νευροφλεγμονή» με ομιλήτρια τη καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα.
Το αναλυτικό πρόγραμμα
Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφτείτε το https://www.psef.gr/
Οι φαρμακοποιοί που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα μοριοδοτηθούν με 12 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ).
©Typologos.com 2024