Σουηδία -Αυστραλία 2-0 – Στην 3η θέση του Μουντιάλ Γυναικών 2023 οι Σουηδέζες

Ανάλυση

του μικρού τελικού

του Μουντιάλ Γυναικών 2023

jpeg-optimizer_Souidia-Afstralia 2-0 -Stin-3i-thesi-tou-Mundial-ginaikon-2023-oi-Souidezes

Το πέναλτι, που εκτέλεσε εύστοχα η Φριντολίνα Ρόλφε (σ.σ. στην εικόνα) στο 30ο λεπτό και δόθηκε σε πτώση της Σ. Μπλακστένιους ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα κι από πλευράς ψυχολογίας σε ότι αφορά στις οικοδέσποινες, Αυστραλές. Φωτογραφία: By EL Loko Foto – Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107836093

Η Σουηδία «πατούσε» καλύτερα στο τερέν του σταδίου του Μπρισμπέιν από την Αυστραλία, την οποία κατέβαλε με 2-0 και κατέκτησε για 4η φορά την 3η θέση στο μικρό τελικό του Μουντιάλ Γυναικών στον αγώνα, που έγινε στις 11 το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου, αλλά όλα άρχισαν με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι.

Η ευθύνη

και το VAR

Το πέναλτι, που εκτέλεσε εύστοχα η Φριντολίνα Ρόλφε στο 30ο λεπτό και δόθηκε σε πτώση της Σ. Μπλακστένιους ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα κι από πλευράς ψυχολογίας σε ότι αφορά στις οικοδέσποινες, Αυστραλές.

Είδαμε τουλάχιστον 2 φορές τη φάση σε επανάληψη και απ’ ότι είδαμε δεν υφίσταται καθαρή επαφή ή και δυνατό σπρώξιμο από πλευράς της Αυστραλής αμυντικού. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής:

Άραγε, ποιος ήταν ο λόγος, που «οδήγησε» τη διαιτητή του ημιτελικού να δείξει τη λευκή βούλα, αφού είδε η ίδια τη φάση στο VAR; Επίσης, φαινόταν ξεκάθαρα πως ως η αρχόντισσα του αγώνα άφησε να εξελιχθούν οι πολύ δυνατές κόντρες των Σουηδέζων σε κάθε φάση, ενώ σε αυτό το επίπεδο «ξύπνησαν» αργά οι Αυστραλές (σ.σ. μετά από το 70ο λεπτό) και μόνο τότε έβαλαν περισσότερη δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες.

Souidia-Afstralia 2-0 -Stin-3i-thesi-tou-Mundial-ginaikon-2023-oi-Souidezes 2

Εκ της ροής του ματς φαινόταν ξεκάθαρα πως οι Σουηδέζες ήταν καλύτερα οργανωμένες και τακτικά τοποθετημένες μέσα στο αγωνιστικό χώρο, όπου πίεζαν με τρεις προς μια και από εκεί προήλθε η γρήγορη αντεπίθεση και το πολύ όμορφο γκολ της Κοσοβάρε Ασλάνι (σ.σ. στην εικόνα) στο 62ο λεπτό. Φωτογραφία: By Anders Henrikson – a_53_2688, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118439989

Πιο καλά οργανωμένες

εμφανίστηκαν οι Σουηδέζες

Παρόλα αυτά, εκ της ροής του ματς φαινόταν ξεκάθαρα πως οι Σουηδέζες ήταν καλύτερα οργανωμένες και τακτικά τοποθετημένες μέσα στο αγωνιστικό χώρο, όπου πίεζαν με τρεις προς μια και από εκεί προήλθε η γρήγορη αντεπίθεση και το πολύ όμορφο γκολ της Κοσοβάρε Ασλάνι στο 62ο λεπτό.

Έχουμε, μάλιστα, την αίσθηση ότι παρά το πέναλτι, θα έφταναν εύκολα ή δύσκολα οι Σουηδέζες στη κατάκτηση της 3ης θέσης, αφού έδειξαν πιο ομάδα μέσα στο γήπεδο με ξεκάθαρο σχέδιο και προσανατολισμό ως προς την επίτευξη των επιθέσεων και των αμυντικών καθηκόντων τους. Ωστόσο, κάποια πράγματα θα πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα πάντα για το καλό του ποδοσφαίρου.

«Ασυντόνιστες»

οι Αυστραλές

«Ασυντόνιστες», όμως, εμφανίστηκαν οι Αυστραλές στο πιο κρίσιμο ματς της ιστορίας τους. Κάτι λίγο το πέναλτι, κάτι λίγο το άγχος, κάτι λίγο ο μη ξεκάθαρος προσανατολισμός των επιθέσεων και η λάθος χρέωση των αμυντικών καθηκόντων ήταν αυτά, που τις «οδήγησαν» στην ήττα.

Η προώθηση της Σαμ Κερ ως επιθετικό βέλος «αχρήστεψε» ουσιαστικά τη δυνατότητα της Αυστραλίας να «ξεδιπλώσει» τις αντεπιθέσεις της, επειδή στο κέντρο δεν υπήρχε η κουμανταδόρος για να τη «τροφοδοτήσει» με πάσες, ενώ δε βρέθηκε «αντίδοτο» στη τριγωνική πίεση των Σουηδέζων.

Με λίγα λόγια οι Αυστραλές «ήθελαν» πολύ αυτή τη νίκη, αλλά δεν έφτασαν σε αυτή, επειδή η ροή του αγώνα τις «φόρτωσε» με άγχος, η έλλειψη εναλλακτικού πλάνου για το «ξεδίπλωμα» των επιθέσεων τις «εγκλώβισε» και η βιασύνη στις πάσες τις «οδήγησε» στα «κλεψίματα» εκ μέρους των Σουηδέζων.

«Βασίλισσες» 

χωρίς στέμμα 

Εν ολίγοις, οι Σουηδέζες δείχνουν πως στη χώρα αυτή της Σκανδιναβίας «δουλεύουν» πολύ το γυναικείο ποδόσφαιρο και αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό, τότε θα έρθει η ημέρα, που αυτή η ομάδα ή μια μεταγενέστερη θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια. Μέχρι και στιγμής είναι η Σουηδία μια βασίλισσα χωρίς στέμμα στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γυναικών και της αξίζει να «φθάσει» κάποτε στη «πηγή».

Το μέλλον «ανήκει»

στις Αυστραλές 

Στο «δρόμο το καλό» βρίσκονται και οι Αυστραλές, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία τους συγκαταλέγονται στις 4 καλύτερες εθνικές  ομάδες γυναικών του ποδοσφαίρου ανά το κόσμο.

Μέσω της σωστής και της οργανωμένης σε βάθος «δουλειάς», που γίνεται στη «χώρα των Καγκουρό» μπορούν από την Αυστραλία να «ξεφυτρώσουν» περισσότερες Σαμ Κερ, καθώς και η εθνική ομάδα γυναικών ποδοσφαίρου να αποκτήσει  μία ποικιλία στην οργάνωση  κι ανάπτυξη του παιχνιδιού της,

Το μέλλον «ανήκει» σ’ αυτές, αφού φαίνεται πως η Αυστραλία είναι μια χώρα, που «λατρεύει» και «καλλιεργεί» το ποδόσφαιρο γυναικών.

Η παρουσία των «Ματίλντας» κρίνεται ως επιτυχημένη στο Μουντιάλ Γυναικών 2023, το οποίο φιλοξενήθηκε και στη χώρα τους.

©Typologos.com 2023