«Σύγχρονες Τάσεις στη Κλασική Φιλολογία» από το ΑΠΘ και το Χάρβαρντ

Το ΑΠΘ

για 17η χρονιά στο επίκεντρο

των κλασικών σπουδών

παγκοσμίως

jpeg-optimizer_sigchrones-taseis-sti-klassiki-filologia

Το 17o διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική  Φιλολογία- Trends in Classics» θα λάβει χώρα από την Πέμπτη 1 έως και το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Το 17o διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική  Φιλολογία- Trends in Classics» θα λάβει χώρα από την Πέμπτη 1 έως και το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Διοργανωτές

Το συνεδριακό δρώμενο διοργανώνει ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το θέμα

του συνεδρίου

Το θέμα του συνεδρίου αφορά στην έννοια της «παρένθεσης» στο πλαίσιο της πρόσληψης της αρχαιότητας στη λογοτεχνία, στη φιλοσοφία και στη τέχνη.

 «Το θέμα είναι πολύπλευρο και διεπιστημονικό. Περισσότεροι από 25 μελετητές από το χώρο των κλασικών σπουδών, της φιλοσοφίας, της αισθητικής, της νεότερης και της συγκριτικής λογοτεχνίας και των πολιτισμικών σπουδών θα ασχοληθούν με όλες της πλευρές της “παρενθετικής” πρόσληψης της αρχαιότητας, τόσο θεωρητικά, όσο και σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα ή άλλα καλλιτεχνικά μέσα», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

jpeg-optimizer_sigchrones-taseis-sti-klassiki-filologia-2

Το ρητορικό σχήμα της παρένθεσης θα χρησιμοποιηθεί από τους συνέδρους ως το μέσο της διερεύνησης των ιστορικών και θεωρητικών προσεγγίσεων των μελετών υποδοχής, κατά τις οποίες η αρχαιότητα θεωρείται ταυτόχρονα «μέσα» (in -) και «στο πλάι» ( παρά -) του σύγχρονου έργου.Φωτογραφία από djedj από το Pixabay

Το ρητορικό σχήμα

της παρένθεσης

Το ρητορικό σχήμα της παρένθεσης θα χρησιμοποιηθεί από τους συνέδρους ως το μέσο της διερεύνησης των ιστορικών και θεωρητικών προσεγγίσεων των μελετών υποδοχής, κατά τις οποίες η αρχαιότητα θεωρείται ταυτόχρονα «μέσα» (in -) και «στο πλάι» ( παρά -) του σύγχρονου έργου. Όπως ακριβώς «συμβαίνει» σε μια παρενθετική δήλωση, για την αρχαία «πηγή» θα μπορούσαν να πουν οι ειδικοί ότι είναι μέρος και χωριστά από τη σύγχρονη εκδοχή.

Τα ερωτήματα

Επιπλέον, οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

🔴Πώς η ένταση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού παρακινεί ή αμφισβητεί τη παράδοση;

🔴Ποιες στρατηγικές της ένταξης και του αποκλεισμού λειτουργούν και το πώς μπορούν να αξιολογηθούν;

🔴Ποιες είναι οι θεωρητικές συνέπειες της θεώρησης του ληφθέντος παρελθόντος ως και των δύο ενσωματωμένων στο παρόντα χρόνο, παραμένοντας κάπως μακριά από το παρόν;

Εργασίες «ανοικτές»

στο κοινό

Επίσημη γλώσσα των εργασιών θα είναι η αγγλική γλώσσα. Οι εργασίες του  συνεδρίου είναι «ανοικτές» για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

H εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από εδώ.

©Typologos.com 2023