Σε αρνητικό έδαφος οι επιχειρηματικές προσδοκίες για τη Βιομηχανία
Σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος
ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών
για τη Βιομηχανία
Περαιτέρω επιδείνωση του «δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία» καταγράφεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 στα στοιχεία του Βαρόμετρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών σε 1.500 ερωτώμενους (800 επιχειρήσεις και 700 καταναλωτές).
Στις -17 μονάδες
στο νομό Θεσσαλονίκης
Αναλυτικότερα, το ισοζύγιο μεταξύ των θετικών και των αρνητικών εκτιμήσεων του «δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών της βιομηχανίας» βρίσκεται πλέον στις -17 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -11, που καταγράφηκε τον Μάρτιο 2022.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία «φλέρταρε» επί μια διετία με την «εγκατάσταση» σε θετικό έδαφος.
Ωστόσο,η εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται ότι «οδήγησαν» στην κατάρρευση του δείκτη αυτού τον Μάρτιο του 2020 σε επίπεδο χειρότερο ακόμα και από τις χαμηλότερες τιμές που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας (2010 – 2011).
Η ανάκαμψη του 2021
Τον Σεπτέμβριο του 2021, όμως, καταγράφηκε και μια εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία. Το γεγονός αυτό οφείλονταν κυρίως:
✅Στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της αξιολόγησης της παραγωγής του προηγούμενου 6μηνου.
✅Στην περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών για την εξέλιξη της παραγωγής.
✅Στην εξέλιξη των παραγγελιών από το εξωτερικό (εξαγωγές) για το επόμενο εξάμηνο.
Η ανατροπή της εικόνας
λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η εικόνα αυτή, όμως, ανατράπηκε τον Μάρτιο του 2022 με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, η οποία φαίνεται πως επιδεινώνεται ολοένα.
Τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου του ΕΒΕΘ δείχνουν ότι σε αρνητικό έδαφος «κινούνται»:
🔴Η εκτίμηση για την εξέλιξη της παραγωγής το επόμενο εξάμηνο.
🔴Η εκτίμηση για την εξέλιξη των εξαγωγών το επόμενο εξάμηνο.
Αμφότερα βρίσκονται σε σαφή επιδείνωση συγκριτικά με τον Μάρτιο 2022.
Σε θετικό επίπεδο
«κινούνται» οι υπηρεσίες
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τον κλάδο των υπηρεσιών μετρήθηκε σε θετικό επίπεδο σημειώνοντας μια μικρή ανάκαμψη σε σχέση με τον Μάρτιο 2022.
Πιο αναλυτικά, ο σχετικός «δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών» για τον τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται ξανά σε θετικό έδαφος στο +13 ( επί τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο).
Μικρή βελτίωση του κλίματος
στο λιανικό εμπόριο
Μικρή βελτίωση του κλίματος καταγράφεται και στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο 2022. Ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» βρίσκεται πλέον σχεδόν σε ουδέτερο έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο μεταξύ των θετικών και των αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» μετρήθηκε στο -1 (από -10 τον Μάρτιο 2022).
Μικρή βελτίωση και στις κατασκευές
Μικρή βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο 2022 μετρήθηκε και για τον κλάδο των κατασκευών. Έτσι, το ισοζύγιο μεταξύ των θετικών και των αρνητικών εκτιμήσεων του «δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών κατασκευών» καταγράφηκε στις -7 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (έναντι -17 τον Μάρτιο 2022).
8 στις 10 επιχειρήσεις
δηλώνουν αύξηση
του συνολικού ενεργειακού κόστους
Σε ότι αφορά στο συνολικό ενεργειακό κόστος λειτουργίας δηλώνουν το 83% των επιχειρήσεων πως έχει αυξηθεί. Το ίδιο ποσοστό «κυμαινόταν» στο 82% τον Μάρτιο του 2022.
Η μέση αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας που αναφέρεται από τις επιχειρήσεις είναι στο 60% (έναντι μέσου όρου 75% τον Μάρτιο 2022).
Το 7% των επιχειρήσεων αναφέρουν αύξηση άνω του 100% στο ενεργειακό κόστος λειτουργίας (13% τον Μάρτιο 2022).
Παράλληλα, το 29% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι «είδαν» μία αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας άνω του 50% (40% τον Μάρτιο 2022).
Προτάσεις των επιχειρήσεων
για το κόστος της ενέργειας
Επιπλέον, το 51% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας και καυσίμων θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Το 24% των επιχειρήσεων προτείνουν ως πιο αποτελεσματικό μέτρο τον καθορισμό του πλαφόν στις τελικές τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.
Το 16% των επιχειρήσεων προκρίνουν ως πιο αποτελεσματικό μέτρο την υψηλότερη επιδότηση των επιχειρήσεων για την αγορά ενέργειας ή και των καυσίμων.
Τι συμβαίνει με τις πρώτες ύλες
Ταυτόχρονα, η μια στις δύο επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν ότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ελλείψεων πρώτων υλών ή προϊόντων στην αγορά (43% τον Μάρτιο 2022), είτε σε μικρό βαθμό (31%) είτε σε μεγάλο βαθμό (19%).
Οι 4 στις 5 επιχειρήσεις (80% έναντι 74% τον Μάρτιο 2022) διαπιστώνουν και την αύξηση των τιμών πρώτων υλών και προϊόντων γενικά, ενώ μόλις το 10% απαντούν πως δεν έχουν διαπιστώσει κάποια αύξηση κόστους.
Πως επηρεάζεται
το τελικό κόστος πώλησης
Ακόμη, το 70% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ενσωμάτωσαν ή ενσωματώνουν τις αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας στο τελικό κόστος πώλησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους (65% τον Μάρτιο 2022), είτε σε μικρό βαθμό (40%), είτε σε μεγάλο βαθμό (16%), είτε εξ ολοκλήρου (14%).
Μόλις το 25% των επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως δεν ενσωμάτωσαν και δεν ενσωματώνουν τις αυξήσεις αυτές στο τελικό κόστος πώλησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους (26% τον Μάρτιο 2022).
Τα δύο βασικά προβλήματα
των επιχειρήσεων
Το υψηλό κόστος αγοράς πρώτων υλών-προϊόντων και το υψηλό κόστος της ενέργειας και των καυσίμων αποτελούν τα δύο βασικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 (39% για το καθένα).
Το υψηλό κόστος αγοράς των πρώτων υλών ή προϊόντων βρίσκεται πολύ ψηλά στις κατασκευές (58%) και στη βιομηχανία- μεταποίηση (55%). Τέλος, το υψηλό κόστος ενέργειας- καυσίμων αναφέρεται πολύ έντονα από τις επιχειρήσεις των κλάδων της βιομηχανία και της μεταποίησης (46%).
©Typologos.com 2022