Προηγμένες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν στο 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου -UEFA EURO 2024

Πως θα χρησιμοποιηθεί

η τεχνολογία

στη «γιορτή»

του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου

proigmenes-technologies-tha-efarmostoun-sto-17o-europaiko-protathlima-podosfairou

Προηγμένες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν στο 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ (UEFA) – EURO 2024, που θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουλίου 2024 σε 10 γήπεδα της Γερμανίας.Φωτογραφία από Albani Castillo από το Pixabay

Προηγμένες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν στο 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ (UEFA) – EURO 2024, που θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουλίου 2024 σε 10 γήπεδα της Γερμανίας. Σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές:

Βοηθοί Διαιτητές Βίντεο (VAR)

Το VAR εφαρμόστηκε το 2019 στο Τσάμπιονς Λιγκ -UEFA  Champions League μετά από εκτεταμένες δοκιμές και μεθοδευμένη εκπαίδευση των διαιτητών. Έκτοτε, η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος έχει επεκταθεί και στις άλλες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ (συμπεριλαμβανομένων και σ’ αυτών, που λαμβάνουν μέρος οι ανώτερες  εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου ανδρών ή γυναικών, καθώς και των διασυλλογικών διοργανώσεων)

Η λειτουργία του VAR

στο UEFA EURO 2024

Σε όλους τους αγώνες του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ θα λειτουργήσει ένα  VAR, μαζί με δύο βοηθούς διαιτητές βίντεο (AVAR) και τρεις χειριστές. Τέσσερις αίθουσες λειτουργίας βίντεο (VOR) έχουν κατασκευαστεί στο Κόμβο Ποδοσφαιρικών Τεχνολογιών-Football Technologies HUB (FTECH HUB), που εδρεύει στο Διεθνές Κέντρο Μετάδοσης στη Λειψία,ώστε να εξυπηρετήσουν τη διεξαγωγή των αγώνων και το αντίστοιχο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

 Πως θα γίνεται

ο έλεγχος

Η ομάδα  του VAR θα ελέγχει συνεχώς για σαφή και προφανή λάθη, τα οποία συσχετίζονται με τις εξής τέσσερις καταστάσεις αλλαγής του κάθε αγώνα:

1) Τα γκολ.
2) Τα διαδραματιζόμενα επεισόδια στη περιοχή του πέναλτι.

3) Τις κόκκινες κάρτες.
4) Τη λάθος «ταυτότητα» ενός συμβάντος στο γήπεδο.

 Τι θα ελέγχεται

Ειδικότερα, από την ομάδα του VAR θα ελέγχονται τα εξής:

Η ομάδα VAR θα ελέγχει όλες τις καταστάσεις αλλαγής του κάθε αγώνα, αλλά θα παρεμβαίνει μόνο για σαφή και προφανή λάθη. Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει το παιχνίδι, ενώ εξετάζεται μια απόφαση.

Εάν η εξέταση του VAR παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι αυτό που φαίνεται να είναι ένα σοβαρό λάθος σε μια κατάσταση που αλλάζει το παιχνίδι, τότε στη συνέχεια μπορεί η συγκεκριμένη ομάδα να ζητήσει από το διαιτητή να διεξαγάγει μια ανασκόπηση μέσω μίας οθόνης εντός του γηπέδου. Η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνον από τον διαιτητή.

Το VAR θα  είναι σε θέση να εξετάσει την οποιαδήποτε παράβαση που θα μπορούσε να έχει λάβει χώρα στην άμεση προετοιμασία  ενός  συμβάντος (π.χ.  κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης).

Για «πραγματικές» αποφάσεις (π.χ. τα οφσάιντ, τα φάουλ μέσα ή έξω από τη περιοχή του πέναλτι), μπορεί απλά η ομάδα του VAR να ενημερώσει το διαιτητή για αυτά τα γεγονότα και δεν είναι απαραίτητη η χρήση της οθόνης προβολής που θα βρίσκεται στο γήπεδο, αλλά πάντα  ο διαιτητής  θα είναι αυτός, που θα λαμβάνει τη τελική απόφαση.

Οι πληροφορίες της διαδικασίας της επανεξέτασης θα κοινοποιούνται εντός του σταδίου με τη χρησιμοποίηση των οθονών του σταδίου.

proigmenes-technologies-tha-efarmostoun-sto-17o-europaiko-protathlima-podosfairou 2

Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA, η επίσημη μπάλα αγώνα της Adidas θα διαθέτει μία τεχνολογία συνδεδεμένης μπάλας (Connected Ball Technology).Φωτογραφία από Tomislav Jakupec από το Pixabay

Τεχνολογία

συνδεδεμένης μπάλας

Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA, η επίσημη μπάλα αγώνα της Adidas θα διαθέτει μία τεχνολογία συνδεδεμένης μπάλας (Connected Ball Technology).Αυτή η τεχνολογία θα στέλνει τα ακριβή δεδομένα της μπάλας στους βοηθούς διαιτητές Βίντεο σε πραγματικό χρόνο.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα της θέσης των παικτών με τη τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται η καινοτομία αυτή να συμβάλλει αποφασιστικά στη λειτουργία της ημίαυτοματοποιημένης τεχνολογίας οφσάιντ (SAOT) της UEFA και  η οποία πρόκειται να αποτελέσει το «κλειδί» για την υποστήριξη των ταχύτερων αποφάσεων εντός του αγώνα. Η τεχνολογία συνδεδεμένης μπάλας μπορεί να βοηθήσει τους βοηθούς διαιτητές βίντεο του VAR να αναγνωρίσουν το κάθε μεμονωμένο άγγιγμα της μπάλας, μειώνοντας έτσι το χρόνο που δαπανάται για την επίλυση περιστατικών, που αφορούν στο «πιάσιμο με το χέρι» της μπάλας ή σε περιπτώσεις των πέναλτι.

Η ημιαυτοματοποιημένη

τεχνολογία οφσάιντ (SAOT)

Η τεχνολογία τύπου SAOT θα επιτρέψει στις ομάδες των VAR να προσδιορίσουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις καταστάσεις, που αφορούν στα οφσάιντ χάρις στις δέκα εξειδικευμένες κάμερες που θα είναι εγκατεστημένες στο κάθεγήπεδο και οι οποίες θα παρακολουθούν 29 διαφορετικά σημεία σώματος ανά παίκτη!

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022 στο Τσάμπιονς Λιγκ -UEFA  Champions League και το σύστημα αυτό ενσωματώθηκε στη καινοτομική προσέγγιση της συνδεδεμένης μπάλας, προκειμένου να εντοπίσει αμέσως το σημείο επαφής της μπάλας για τις αναλυόμενες καταστάσεις του οφσάιντ.

Η Τεχνολογία

γραμμής τέρματος (GLT)

Η ΟΥΕΦΑ έχει εγκαταστήσει και τη τεχνολογία γραμμής τέρματος – Goal-Line Technology (GLT) σε όλους τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για το τουρνουά. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται από το 2016, σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Εφαρμόζεται, δε, με επτά κάμερες ανά τέρμα, που χρησιμοποιούν ένα λογισμικό πρόγραμμα ελέγχου για τη παρακολούθηση της πορείας της μπάλας εντός της περιοχής του τέρματος. Μέσω της χρήσης του λογισμικού προγράμματος και των τεχνικών επεξεργασίας της όρασης μπορεί το GLT να υποδείξει, εάν όντως σημειώθηκε το γκολ εντός ενός δευτερολέπτου από τη πραγματική δράση, χάρις στη δόνηση και στο οπτικό σήμα, που θα στέλνει στο ρολόι του κάθε αξιωματούχου του αγώνα!

Ο Κόμβος  

Ποδοσφαιρικών Τεχνολογιών 

Ο Κόμβος Ποδοσφαιρικών Τεχνολογιών (FTECH HUB) θα αποτελέσει το επίκεντρο όλων των τεχνολογικών λειτουργιών για το EURO 2024.

Οι  διαιτητές βίντεο των αγώνων (VAR και AVAR) θα είναι παρόντες, ενώ θα λειτουργούν για όλους τους αγώνες από τις τέσσερις αίθουσες λειτουργίας βίντεο, που θα βρίσκονται εντός του  Κόμβου  Ποδοσφαιρικών Τεχνολογιών

Ο συγκεκριμένος κόμβος θα λαμβάνει και ταξινομεί όλα τα δεδομένα που  θα συλλέγονται από τις διάφορες τεχνολογίες μέσω των οπτικών καμερών (Goal Line Technology and Electronic Performance Tracking System) ή των αισθητήρων (Connected Ball). Όλα τα δεδομένα  θα ελέγχονται «ζωντανά» και διανέμονται στις διάφορες εφαρμογές (π.χ. SAOT, πύλη ανάλυσης απόδοσης κ.λπ.).

Σωματικές κάμερες

για τους ποδοσφαιριστές

 Οι ποδοσφαιριστές αναμένεται να φέρουν μικροσκοπικές σωματικές κάμερες, ώστε να παρέχουν μια πρωτόγνωρη ψηφιακή εμπειρία.

Και εμπειρία

εικονικής πραγματικότητας

Οι φίλαθλοι θα μπορούν να έχουν και την εμπειρία της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (VR) μέσα από τις ζώνες των οπαδών (fan zones).

©Typologos.com 2024