Πως μπορώ να γράψω ένα αξιόλογο κείμενο;

Γράφει η Μαρία Σκαρμπαδώνη

Δημοσιογράφος- συγγραφέας

pos-boro-na-grapso-ena-axiologo-keimeno

Πως μπορώ να γράψω ένα αξιόλογο κείμενο; Στο ερωτημα απαντα η δημοσιογράφος-συγγραφέας Μαρία Σκαpμπαδώνη. Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay 

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν έμφυτη την ικανότητα να χειρίζονται με μεγάλη ευκολία το λόγο, τόσο τον γραπτό, όσο και τον προφορικό. Όμως, δε θα πρέπει να πιστεύει κάποιος ότι ακόμα και αν δεν έχει μεγάλο ταλέντο στη συγγραφή κειμένων , ότι δε μπορεί να βελτιωθεί. Με ποιους τρόπους, όμως, θα μπορούσε κάποιος να βελτιώσει τις συγγραφικές ικανότητές του,  και να γράφει αξιόλογα άρθρα;

Ας δούμε μερικές ιδέες:

1.

Στην αρχή του άρθρου σου, δώσε μία σύντομη εξήγηση για το ποιο θα είναι το θέμα, με το οποίο θα ασχοληθεί το κείμενό σου. Ένας προσεγμένος πρόλογος αποτελεί ένα σημαντικό προνόμιο για ένα κείμενο και είναι αυτός που ουσιαστικά «τραβάει» από την αρχή τον αναγνώστη. Δώσε βάση , λοιπόν, στον καλό πρόλογο!

2.

Βάζε παραγράφους. Μέσα στο άρθρο σου, μην ξεχνάς ποτέ να δημιουργείς παράγραφο και την πρώτη της, σειρά να τη βάζεις πάντα λίγο πιο μέσα από το κανονικό. Σε κάθε παράγραφο να αναλύεις καθαρά και αναλυτικά ένα διαφορετικό κομμάτι του θέματος, το οποίο αναλύεις. Αν για παράδειγμα, γράφεις ένα άρθρο για το κάπνισμα , μπορείς να το χωρίσεις με παραγράφους και στην καθεμία να αναλύεις το θέμα από μία διαφορετική πτυχή( σ.σ.γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν/ποιες είναι οι άσχημες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου/πώς θα μπορούσε κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα). Δώσε βάση, λοιπόν, στην παράγραφο!

jpeg-optimizer-pos-boro-na-grapso-ena-axiologo-keimeno-dyo (1)

Ο σπουδαίος Άντον Τσέχωφ συνήθιζε να λέει: «Ταλέντο είναι η επεξεργασία του ταλέντου». Φωτογραφία από labwebmaster από το Pixabay 

3.

Χρησιμοποίησε πλούσιο λεξιλόγιο: Μη χρησιμοποιείς μία λέξη πολλές φορές, διότι το κείμενο στο τέλος θα καταντήσει κουραστικό και ο αναγνώστης θα το διαβάσει με δυσφορία. Να διαβάζεις βιβλία, διότι έτσι καλλιεργείται ο λόγος και το λεξιλόγιο στον άνθρωπο. Αν χρειάζεται στο κείμενο να χρησιμοποιήσεις ξανά την ίδια λέξη, τότε είναι προτιμότερο να βάλεις μία συνώνυμη ,ώστε το κείμενο να είναι πιο πλούσιο (σ.σ. αντί να βάλεις, για παράδειγμα, δύο φορές τη λέξη αγαπώ  γράψε μία φορά αυτή και μετά τη λέξη συμπαθώ).

4.

Γράψε ένα καλό επίλογο.Ο επίλογος είναι λίγες γραμμές στις οποίες συμπυκνώνουμε το νόημα όλου του κειμένου και μία δική μας, άποψη ή σκέψη για το θέμα.Μπορείς να γράψεις μία δική σου, σκέψη, πρόβλεψη ή ευχή και με αυτό τον ωραίο τρόπο να κλείσεις το κείμενό σου.

Ταλέντο είναι η επεξεργασία του!

Ας μη νομίζει κανείς ότι επειδή έχει ταλέντο δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να βελτιωθεί. Ο σπουδαίος Άντον Τσέχωφ συνήθιζε να λέει:

«Ταλέντο είναι η επεξεργασία του ταλέντου». Καλή προσπάθεια!

©Typologos.com 2022