Πολύτιμη ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής οι δράσεις αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων
Ψηφιακός βοηθός
για επισκέπτες -επισκέπτριες
της Ελλάδας
mAiGreece
Πρόσκληση προς τις εταιρίες πληροφορικής και τους οργανωμένους φορείς που τις εκπροσωπούν να συνεισφέρουν, μέσω προτάσεων, δράσεων και έργων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2024 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε για τον Ψηφιακό Βοηθό των επισκεπτών της Ελλάδας (mAiGreece),
Η συνάντηση
με το ΔΣ του ΣΕΤΠΕ
Ο υπουργός απηύθυνε αυτό το κάλεσμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και η οποία το βράδυ της Δευτέρας 3 Μαΐου 2024 στο Ωραιόκαστρο.
Εκεί, ο κ. Παπαστεργίου εξήρε το δυναμισμό που επιδεικνύουν και την ευελιξία που υιοθετούν οι μικρομεσαίες εγχώριες εταιρίες, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε διαφόρους τομείς της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της οικονομίας.
Η συνάντηση
και η μετεξέλιξη
Η συνάντηση εργασίας έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του κ. Παπαστεργίου στη Θεσσαλονίκη και συνέπεσε με τη πρόσφατη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) σε φορέα εκπροσώπησης με εθνική εμβέλεια, υπό το ακρωνύμιο «ΣΕΤΠΕ».
Μέσω της συγκεκριμένης μετονομασίας αναμένεται να γίνει η εξυπηρέτηση των αναγκών, που διευρύνονται συνεχώς και οι οποίες αφορούν στα νομικά πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται ανά την Ελλάδα και πρωτοστατούν στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών μέσων.
Η νέα πρόσκληση
του Προγράμματος
«Ψηφιακός Μετασχηματισμός
2021-2027»
Τον υπουργό συνόδευαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο οποίος υπενθύμισε ότι μέσω της νέας πρόσκλησης του προγράμματος με τίτλο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», προσφέρεται η δυνατότητα σε 35.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να καταρτιστούν και να πιστοποιηθούν σε ψηφιακές δεξιότητες αιχμής, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση δεδομένων
Σύμφωνα με τον υπουργό, με την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των συγκεκριμένων εργαζομένων (upskilling) είναι εφικτό να αναπληρωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό το έλλειμμα ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο καλούνται σήμερα να διαχειριστούν δεκάδες μικρομεσαίες εταιρείες της χώρας.
Οι νέες πρωτοβουλίες
του υπουργείου
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου περιέγραψε τις νέες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, εκτελεί ή συμμετέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο ίδιος:
♦Στον Ψηφιακό Βοηθό για τους επισκέπτες και για τις επισκέπτριες της Ελλάδας (mAiGreece).
♦Στην ανάπτυξη των λεγόμενων «εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης», βάσει του καινοτόμου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
♦Στην ένταξη 303 δήμων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις «έξυπνες πόλεις» (smart cities) έως και το τέλος του 2024.
♦Στην κατάργηση της έκδοσης και της προσκόμισης πιστοποιητικών από τους πολίτες.
Δεκαπέντε ελληνικοί
μικροί δορυφόροι
Έκανε, δε μια ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα της ανάπτυξης 15 ελληνικών μικρών δορυφόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τη προστασία των ακτών, τη παράνομη χρήση παραλιών και για άλλες δράσεις.
Ο πρόεδρος
του ΣΕΠΤΕ
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΠΕ, Θεόφιλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί και τα πολυάριθμα μέλη του συνεργάζονται στενά με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας κοινό όραμα την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων, καθώς και της δημόσιας διοίκησης.
Επιπλέον, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πρόσκληση, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη των νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς , η εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων συνιστά σημαντική πρόκληση για τους θεσμικούς φορείς πληροφορικής και πολύτιμη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Κατάθεση συγκροτημένης
πρότασης έργου
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) προτίθεται να καταθέσει, ως δικαιούχος και μια συγκροτημένη πρόταση έργου, ώστε οι συμμετέχοντες ωφελούμενοι να προετοιμαστούν καταλλήλως για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας κατά τα επόμενα έτη.
Πραγματοποίηση ημερίδας
για την AI
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι ο ΣΕΤΠΕ θα πραγματοποιήσει μία ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει εντός του Ιουνίου του 2014 και θα έχει ως αντικείμενο τη τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), την κυβερνοασφάλεια και τις εφαρμογές του υπολογιστικού νέφους (cloud).
Η ημερίδα αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα απευθύνεται πρωτίστως στους εκπροσώπους επιχειρήσεων, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες προκλήσεις και οι διαγραφόμενες ευκαιρίες στα τρία συγκεκριμένα πεδία αιχμής των σύγχρονων τεχνολογιών.
Οι παριστάμενοι-παριστάμενες
Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της διοίκησης του ΣΕΤΠΕ παρέστησαν:
♦Ο συντονιστής του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.
♦Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
♦Η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου.
♦Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος( ΤΕΕ /ΤΚΜ), Γιώργος Τσακούμης.
©Typologos.com 2024