Ποια ήταν τα πρώτα εργαλεία στην Ευρώπη;
Καινοτόμα εργαλεία και μενταγιόν
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
Εργαλεία όμοια με λεπίδες και κρεμαστά δόντια ζώων (μενταγιόν) που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στην Ευρώπη, και κάποτε θεωρούνταν πιθανώς το έργο των Νεάντερταλ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η δημιουργία των Χόμο Σάπιενς ή των σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίποι μετανάστευσαν από την Αφρική.
Αυτό προκύπτει από μια ανάλυση μίας διεθνούς ομάδας ερευνητών.
H ανάλυση
Τα συμπεράσματα της ανάλυσης που συμπεριλήφθηκαν στις 11 Μαΐου 2020 στο περιοδικό Nature και τα οποία «ρίχνουν περισσότερο φως» στην άφιξη των Χόμο Σάπιενς στην Ευρώπη και στις αλληλεπιδράσεις, που είχαν με τους αυτόχθονες και στη φθίνουσα πορεία του πληθυσμού των Νεάντερταλ.
Η ανάλυση επικεντρώνεται σε μια προηγούμενη ανακάλυψη οστών και άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο Μπάτσο Κίρο της σημερινής Βουλγαρίας.
«Τα ευρήματά μας, συνδέουν την επέκταση των προηγμένων τεχνολογιών, όπως είναι τα εργαλεία λεπίδων και των μενταγιόν από δόντια και οστά, με την εξάπλωση του Χόμο Σάπιενς πριν από περισσότερα από 45.000 χρόνια.. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Χόμο Σάπιενς ήταν κυρίως υπεύθυνοι για αυτές τις «σύγχρονες» δημιουργίες και ότι οι ομοιότητες μεταξύ αυτών και άλλων χώρων στους οποίους οι Νεάντερνταλ έκαναν παρόμοια πράγματα οφείλονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των πληθυσμών», εξηγεί η καθηγήτρια του Τμήματος Ανθρωπολογίας της Νέας Υόρκης και μια από τους συγγραφείς της παρουσίασης της ανάλυσης», Σάρα Μπέιλι.
Ομοιότητες στη κατασκευή εργαλείων
Τα ευρήματα προσφέρουν μια νέα κατανόηση, τόσο της φύσης αυτών των ειδών, όσο και των αλληλεπιδράσεών τους.
«Εάν οι Νεάντερνταλ είχαν δημιουργήσει αυτά τα «μοντέρνα» εργαλεία και κοσμήματα, θα σήμαινε ότι είχαν πιο προηγμένες γνωστικές ικανότητες από ό, τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως (σ.σ. η δήλωση της κ. Μπέιλι έγινε πριν να γνωστοποιηθεί με άλλη μελέτη το 2021 ότι οι Νεάντερνταλ παρήγαγαν ανθρώπινο λόγο).Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στις τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιούν οι Χόμο Σάπιενς στο Μπάτσο Κίρο και οι Νεάντερνταλ αλλού, γεγονός που καθιστά σαφές ότι υπήρχε μία πολιτιστική μετάδοση μεταξύ των δύο ομάδων», αναφέρει η κ. Μπέιλι.
Η ανάλυση διεξήχθη από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας.
Μενταγιόν και λεπίδες
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επιστήμονες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το όλο ερευνητικό έργο επικεντρώθηκε στη μετάβαση από τη Μέση στην Άνω Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ των 50.000 και 30.000 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνώρισε η ευρωπαϊκή ήπειρος την αντικατάσταση και τη μερική απορρόφηση των τοπικών Νεάντερταλ από τους πληθυσμούς των Χόμο Σάπιενς από την Αφρική.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία πιθανότατα διέφερε μεταξύ των περιοχών και οι λεπτομέρειες αυτής της μετάβασης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, όπως λένε οι ανθρωπολόγοι.
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα ένα κομμάτι αυτής της μετάβασης και επικεντρώθηκαν σε ένα από τα πολλά μέρη – το Μπάτσο Κίρο – όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις των πρώτων σύγχρονων τεχνολογιών, όπως είναι τα μενταγιόν και οι λεπίδες.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορες μεθοδολογίες, ώστε να εξακριβώσουν ποια είδη κατέλαβαν την περιοχή αυτών των ανακαλύψεων.
Η κ. Μπέιλι είναι ειδική στην ανάλυση των δοντιών και μαζί με συναδέλφους της, εξέτασε τα δόντια και τα οστά που είχαν βρεθεί στο Μπάτσο Κίρο.
Η τεχνολογία «ZooMS»
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την υπερσύγχρονη τεχνολογία που ονομάζεται «ZooMS» (σ.σ. δακτυλικό αποτύπωμα μάζας πεπτιδίου κολλαγόνου), εντόπισαν θραύσματα ανθρώπινων οστών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν τουλάχιστον 45.000 ετών – μια περίοδο που συμπίπτει με την άφιξη των πολλαπλών κυμάτων των Χόμο Σάπιενς στην Ευρώπη. Οι επακόλουθες αναλύσεις σχήματος των δοντιών και η εξέταση του DNA των θραυσμάτων έδειξαν ότι ανήκαν στους Χόμο Σάπιενς και όχι στους Νεάντερταλ, των οποίων η παρουσία δεν ήταν εμφανής στα ανακαλυμμένα απολιθώματα.
«Το «ZooMS» μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε προηγουμένως τα μη αναγνωρίσιμα θραύσματα οστών ως κάποια μορφή ανθρώπου. Από εκεί, μπορούμε να εφαρμόσουμε πιο εξελιγμένες τεχνικές για τον εντοπισμό του είδους και την ακριβέστερη ημερομηνία των ανθρώπινων οστών», εξηγεί η κ. Mπέιλι.
©Typologos.com 2022