Περιοδική φωτογραφική έκθεση «Στιγμιότυπα κατακτητών 1941-1944. Η συλλογή Ασσαέλ»
«Occupiers’ Snapshots 1941 1944
The Assael Collection»
στη Θεσσαλονίκη
Στην ανάδειξη της ιστορίας της κατοχικής περιόδου στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από διάφορα αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια «στοχεύει» η έκθεση με τίτλο: « Στιγμιότυπα κατακτητών 1941-1944. Η συλλογή Ασσαέλ», που θα παρουσιάσουν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και το οικείο Εβραϊκό Μουσείο από τις 11 Δεκεμβρίου 2024 έως και τις 31 Αυγούστου 2025 στους χώρους του συγκεκριμένου μουσειακού χώρου, στην οδό Αγίου Μηνά 11.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου 2024 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Τα εκθέματα
Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της περιόδου της Κατοχής,να γνωρίσουν τις αθέατες όψεις της τοπικής ιστορίας, καθώς και να μάθουν άγνωστες «πτυχές» του παρελθόντος.
Ένα διαφορετικό αρχείο
Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από το εξαιρετικά «πλούσιο» αρχείο του συλλέκτη και ερευνητή, Ανδρέα Ασσαέλ.
Το προσωπικό αρχείο του κ. Ασσαέλ διαφέρει από τις υπόλοιπες συλλογές κατοχικών φωτογραφιών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ολόκληρα τα ιδιωτικά λευκώματα και τα φωτογραφικά σετ των Γερμανών κατακτητών της Θεσσαλονίκης.
Οι κάτοχοι των άλμπουμ δεν είναι ανώνυμοι στρατιώτες, αλλά οι στρατιώτες που υπηρέτησαν το ναζιστικό καθεστώς και οι οποίοι αυτοσυστήνονται μέσω των αναμνηστικών φωτογραφιών.
Μέσω της κατοχής επίσημων και προσωπικών εγγράφων των Γερμανών στρατιωτών συνέβαλε ο κ. Ασσαέλ στην ανάδειξη των προσώπων που «κρύβονται» πίσω από το φωτογραφικό φακό.
Οι αυτόπτες μάρτυρες
της πολύμορφης βαρβαρότητας
Ως αυτόπτες μάρτυρες της πολύμορφης βαρβαρότητας εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού και κυρίως, των Θεσσαλονικέων Εβραίων, απαθανάτισαν οι κατακτητές συγκρουσιακά γεγονότα, όπως αποτέλεσαν ο μεγάλος λιμός στη Θεσσαλονίκη και τα γεγονότα του Μαύρου Σαββάτου στην Πλατεία Ελευθερίας.
Η ιστορία
της οικογένειας Ασσαέλ
Η οικογένεια Ασσαέλ είναι μία από τις εβραϊκές οικογένειες που κρύφτηκε με όλα τα μέλη της μαζί και σώθηκε μέσα στη κατεχόμενη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία του Φρέντυ, ο οποίος το Μαύρο Σάββατο ξυλοκοπήθηκε με βαναυσότητα από τον Έλληνα χριστιανό δωσίλογο, Λάσκαρη Παπαναούμ, «ξετυλίγεται» μέσα από τις εικόνες, και κυρίως, μέσω της αφήγησης του γιου του, Ανδρέα Ασσαέλ.
«Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε την ιδιαιτερότητα της συλλογής του Ανδρέα Ασσαέλ σε μία λέξη αυτή θα ήταν η έννοια της «επιστροφής». Επιστροφής, καθώς η συλλογή «επέστρεψε» στον απόγονο ενός από τους πρωταγωνιστές αυτής της «σκοτεινής» μνήμης για την πόλη και μέσα από αυτόν στο τόπο και στην ευρύτερη κοινότητα της πόλης, την οποία αφορά, «φωτίζοντας» επώδυνα θέματα μέσω της μικροϊστορίας και συνιστώντας μία σπάνια μαρτυρία με την οποία διερευνούμε το διαγενεακό τραύμα και την τραυματική μνήμη της Γερμανικής Κατοχής», αναφέρουν οι διοργανωτές της φωτογραφικής έκθεσης.
Διοργάνωση
επιστημονικής ημερίδας
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τα τέλη Αυγούστου του 2025, ενώ θα πλαισιωθεί με την επιστημονική εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2024 στο MOMus Μουσείο Φωτογραφίας στην Α’ αποθήκη της πρώτης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για σχολεία.
H έκθεση υλοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και με την υποστήριξη του ΜΟΜus Μουσείου Φωτογραφίας.
Διάρκεια της έκθεσης
Η περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο: «Στιγμιότυπα κατακτητών 1941-1944. Η συλλογή Ασσαέλ» θα «φιλοξενηθεί» από τις 11 Δεκεμβρίου 2024 έως και τις 31 Αυγούστου 2025 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (οδό Αγίου Μηνά 11).
Το ωράριο λειτουργίας
Εκεί, η έκθεση θα είναι «ανοικτή» για το κοινό
♦Από τις 9 το πρωί έως και στις 2 το μεσημέρι στις ημέρες Δευτέρα -Παρασκευή.
♦Από τις 5 το απόγευμα έως και τις 8 το βράδυ της Τετάρτης.
♦Από τις 10 το πρωί έως και στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής.
©Typologos.com 2024