Οι σύγχρονες πτυχές του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος
Θα αναλυθούν
σε ημερίδα στην ΕΣΗΕΜ-Θ
Οι σύγχρονες πτυχές του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην Ελλάδα θα αναλυθούν στην ημερίδα, που θα πραγματοποιήσει το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Διαχείριση της Μαζικής Μετανάστευσης και Πληθυσμών σε Κίνηση» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στις 10.20 το πρωί του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου 2025 στο συνεδριακό κέντρο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), (οδός Στρατηγού Καλλάρη 5), στη Θεσσαλονίκη.
Σχετικά
με το ΔΠΜΣ
Το ΔΠΜΣ είναι μια συνεργασία των τμημάτων Νομικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών, ενώ αποτελεί μια από τις λίγες πρωτοβουλίες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής- εκπαιδευτικής κοινότητας, που «εστιάζει» την προσοχή της σ΄ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τις κοινωνικές επιστήμες και το σύγχρονο κόσμο.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
10.00 Προσέλευση.
10.20 – 10.30
Χαιρετισμοί:
♦Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και διευθυντής του ΔΠΜΣ.
♦Γιάννης Βοϊτσίδης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
10.30 – 11.30
Παρουσιάσεις εργασιών
μεταπτυχιακών φοιτητών
(α΄ κύκλος)
Συντονισμός: Αντώνης Ρεπανάς, δημοσιογράφος Human Stories, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Οι παρουσιάσεις:
♦Μυρτώ Λύκα, «Κλιματική Αλλαγή και ο κίνδυνος αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών στην Ευρώπη. Μελέτη περιπτώσεων (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Θεσσαλία)».
♦Μαρία Αραμπατζή, «Πρακτικές ποινικοποίησης της εισόδου άτυπων μεταναστών».
♦Αγγελική Κόγιου, «Έμφυλες αναπαραστάσεις στα Μ.Μ.Ε.: στάσεις και αντιλήψεις προσφυγισσών και μεταναστριών».
Ανοικτή συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.
11.30 – 12.30
Παρουσιάσεις εργασιών
μεταπτυχιακών φοιτητών
(β΄ κύκλος)
Συντονισμός: Κώστας Καντούρης, δημοσιογράφος The Assosciated Press (AP), ΕΡΤ3, Voria.gr.
Οι παρουσιάσεις:
♦Δημήτρης Φρεγγίδης, «Πρακτικές αντίστασης μεταναστών και προσφύγων στον ελλαδικό χώρο, 2015 – 2024: Ζητήματα θεωρίας και μεθοδολογίας».
♦Σοφία Χασεκίδου, «Η Ειδική Αγωγή στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Προκλήσεις και Δυνατότητες» (μέσω διαδικτύου).
♦Ελευθερία Δόδη, «Η αναπαράσταση της μετανάστευσης μέσα από την τέχνη: λογοτεχνία, εικαστικές Τέχνες, μουσική».
♦Ευδοκία – Ετέρι Αβαλιάνι, Ελένη Δημοπούλου, Ελένη Παπαγεωργίου, προβολή αποσπάσματος του ερευνητικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιστορίες περηφάνιας και αξιοπρέπειας» .
Ανοικτή συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.
12:30-13:00 Διάλειμμα-καφές
13.00 – 15.00
Πολιτικές
για το
μεταναστευτικό-προσφυγικό
ζήτημα
Συντονισμός: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος Χάρτα της Ειδομένης, μέλος του συμβουλίου δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, διδάκτωρ Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
Ομιλητές:
♦Μάνος Λογοθέτης, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
♦Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος The Left, μέλος Επιτροπής LIBE.
♦Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
♦Μίνως Μουζουράκης, νομικός σύμβουλος και υπεύθυνος Προάσπισης Δικαιωμάτων στην υποστήριξη προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
♦Lale Alatli, μετανάστρια κα διερμηνέας.
♦Φωτεινή Σιέχου, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) Θεσσαλονίκης.
©Typologos.com 2025