Ο πολιτισμός της μάσκας στην Ανατολή και στη Δύση
Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου
Ακαδημαϊκός
Στην Ιαπωνία, μερικές φορές λέγεται ότι τα μάτια «μιλούν» περισσότερο από το στόμα. Ίσως η παροιμιώδης φράση αποτυπώνει την ουσία της συγγένειας του έθνους για τις μάσκες προσώπου, μια σχέση που μπορεί να εντοπιστεί αιώνες πριν κι ένα έθιμο στο οποίο αποδίδεται ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων της Ιαπωνίας από το COVID-19 σε σύγκριση με τα δυτικά έθνη, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η χρήση μάσκας έχει γίνει πρόσφατα ένα πολιτικά φορτισμένο ζήτημα.
Η μάσκα στην Ασία
Η χρήση της μάσκας υπήρξε εδώ και καιρό κανόνας στην Ασία, όπου οι μάσκες προσώπου φοριούνται συχνά ανεξάρτητα από το αν το άτομο είναι άρρωστο. Η κουλτούρα της μάσκας προσώπου στην Ασία προήλθε από την Ιαπωνία, καθώς η χώρα κατά το 1918 αντιμετώπισε το ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης. Περίπου 100 χρόνια αργότερα, η κουλτούρα της μάσκας προσώπου επικρατεί στην Ιαπωνία και σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες.Για τους περισσότερους, η χρήση μάσκας είναι μια αίσθηση ασφάλειας. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι Ιάπωνες εκτιμούν τόσο πολύ τη φήμη, γνωρίζοντας ότι το πρόσωπό τους, είναι καλυμμένο, τους βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς από τη κρίση.
Στη Νότια Κορέα
και στη Κίνα
Στη Νότια Κορέα και στη Κίνα, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε άτομα να φορούν μάσκες προσώπου για να αποφευχθεί η εισπνοή μικροσκοπικών ρύπων από τη λεπτή σκόνη.Υπάρχει μια κουλτούρα στη Νότια Κορέα, όπου ειδικά οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη μάσκα για να κρύψουν το πρόσωπό τους, όταν δε φορούν μακιγιάζ.Οι μάσκες προσώπου έχουν, επίσης, λειτουργήσει ως αξεσουάρ για τη νεολαία. Μερικές πωλούνται σε μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα μοντέρνο συμπλήρωμα σε μια ενδυμασία. Πολλές ασιατικές διασημότητες φορούν μάσκες για να κρύψουν το πρόσωπό τους, από το κοινό.
Η ανατολική
και η δυτική αντίληψη
για τη μάσκα
Η διαφορά στην ανατολική και στη δυτική αντίληψη απέναντι στις μάσκες προσώπου συχνά «οδηγεί» σε διάφορα στίγματα και στα δύο μέρη του κόσμου. Για τους Ασιάτες παρατηρητές, η μη χρήση της μάσκας προσώπου αντιπροσωπεύει έλλειψη κοινωνικής συνοχής, αποτυχία των αποτελεσματικών κυβερνητικών στρατηγικών πρόληψης κι ολοκληρωμένης αλληλεγγύης.Στα μάτια πολλών Δυτικών, η χρήση της μάσκας προσώπου υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα προσωπικής ασθένειας και συνδέεται στενά με την ασιατική κουλτούρα, όπου ξεκίνησε το πρώτο κύμα του ιού, και επομένως με πιθανό κίνδυνο.
Η μόδα της μάσκας
Αν και φαίνεται πλέον πιο πιθανό, η κουλτούρα της μάσκας προσώπου θα εισέλθει στη συλλογική σειρά συμπεριφορών της Ευρώπης λόγω των πρόσφατων μέτρων πρόληψης, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά να ειπωθούν σχετικά με αυτήν την αρχική σύγκρουση των συνηθειών, τα ποικίλα μέσα παραγωγής και τα υποτιθέμενα πολιτιστικά εμπόδια.
Απ’ ότι φαίνεται οι Ευρωπαίοι πρέπει να θυσιάσουν τη παράδοση των ακάλυπτων προσώπων με αντάλλαγμα τη συλλογική προστασία.Καθώς η ρύπανση, η αλλαγή του κλίματος κι οι πανδημικές ασθένειες γίνονται ρουτίνα της παγκόσμιας πραγματικότητάς μας, ενδέχεται σύντομα να δούμε τη μόδα της μάσκας να γίνεται «viral» ( σ.σ. συγχωρείστε με, για το λογοπαίγνιο) και στις δυτικές χώρες.
©Typologos.com 2023. Το κείμενο γράφτηκε το 2020 μεσούσης της πανδημίας του κορονοιού.