Ο Μίμης Πλέσσας – Ο διαχρονικός συνθέτης που ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής

«Άφησε πίσω του»

σημαντικό έργο

που θα το απολαμβάνουν

γενιές και γενιές

O mimis-Plessas-o-diachronikos-synthetis-pou-asxolithike-me-ola-ta-eidi-tis-mousikis

Ο αείμνηστος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας. Φωτογραφία: Από Opening_conference_for_Student_Art_Games_2008_in_Thessaloniki.jpg: Evripidis Stylianidis / *derivative work: MARKELLOSLeave me a message – cropped from Opening_conference_for_Student_Art_Games_2008_in_Thessaloniki.jpg, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9815846

Με όλα τα είδη της μουσικής ασχολήθηκε ο αείμνηστος συνθέτης, Μίμης (Δημήτριος) Πλέσσας, που γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα και «ταξίδεψε» στους ουρανούς το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 «αφήνοντας πίσω του» σημαντικό έργο ως μουσικός, διευθυντής ορχήστρας, καθώς  και πιανίστας.

Ο φυσικομαθηματικός

και ο χημικός

Ο αλησμόνητος συνθέτης σπούδασε χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ύστερα μετέβη στις ΗΠΑ για ίδιες σπουδές.

Εξ ου αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ για την εργασία του επάνω στη μυελίνη και στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

μετά σπούδασε τις ΗΠΑ. Από το 1952 ασχολήθηκε ενεργά ως συνθέτης, ενώ νεαρός έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952 απέσπασε το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ το 1952 ήταν πέμπτος στις ΗΠΑ.

Η κριτική

της «Minnesota Review»

«Ο Δημήτρης Πλέσσας γεφύρωσε τον Ατλαντικό, με παιγμένες δίπλα δίπλα μελωδίες της πατρίδας του και δικές μας. Οι διασκευές του, παιγμένες με τρόπο δεξιοτεχνικό άψογο και μουσικά ώριμο, δίκαια του χάρισαν το πρώτο βραβείο του Πανεπιστημίου για την φετινή χρονιά», δημοσιεύτηκε σχετικά το 1950 στη ««Minnesota Review» για το τότε νεαρό συνθέτη.

Η συνεργασία

με καλλιτέχνες -καλλιτέχνιδες

Είχε την ευτυχία να συνεργαστεί με πολλούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, (Δανάη, Μαρούδας, Μόλυ, Παναγόπουλος, Νινή Ζαχά, Τζίμυ Μακούλης), αλλά και μέσα από το έργο του επέτυχε  να «φέρει το προσκήνιο» σημαντικούς ερμηνευτές και ερμηνεύτριες του πενταγράμμου ( Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Βογιατζής, Φώτης Δήμας, Γιάννης Πουλόπουλος,  Στράτος Διονυσίου).

Η παρουσίαση

άλλων καλλιτεχνών

Επί διετία (1986-1988) παρουσίαζε με τους Κώστα Φέρρη και Βασίλη Τσιβιλίκα την εκπομπή της ΕΡΤ «Το Καλλιτεχνικό καφενείο», όπου φιλοξενούνταν γνωστοί καλλιτέχνες και γνωστές καλλιτέχνιδες, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπής τους «συνόδευε» ο ίδιος στο πιάνο.

Εγχώριες – διεθνείς διακρίσεις

Μεταξύ άλλων, ο αείμνηστος δημιουργός απέσπασε έξι εγχώριες και επτά διεθνείς διακρίσεις για συνθέσεις ( Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βέλγιο, Παρίσι, ΗΠΑ, Τόκιο, και Αλτο Μόντε της Ιταλίας). Απέσπασε, δε, διεθνείς διακρίσεις στο θέατρο, στο κινηματογράφο  (Παρίσι, Εδιμβούργο, Αλτο Μόντε, Ουάσινγκτον και Κάρλοβι Βάρι). Ο Μίμης Πλέσσας συνέθεσε μουσικές για τουλάχιστον 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, ενώ «ανέβηκε» ως μαέστρος στο «πόντιουμ» των πιο φημισμένων ορχηστρικών συγκροτημάτων της υφηλίου.

Η αναφορά των

«New York Times»

«Από την εποχή που «μίλησε» ο κινηματογράφος, δεν άκουσα τίποτα πιο πρωτότυπο κι ενδιαφέρον από την επένδυση του Μίμη Πλέσσα στην πειραματική ταινία ORESTES ’70», ανέφερε ο Ν.Gage το 1970  στην εφημερίδα «New York Times»

Περίοπτα έργα του

Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά έργα του Μίμη Πλέσσα πέρα από τα πολλά τραγούδια, που ερμήνευσαν τραγουδιστές και τραγουδίστριες, κατέχουν περίοπτη θέση τα εξής:

♦1993-Η μουσική για το έργο του Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των Ζώων» στο Εθνικό Θέατρο – σκηνοθέτης ο Δημήτρης Ποταμίτης.

♦1998- Η λαϊκή όπερα «Ζευς».

♦1999- Το ορατόριο “Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των σκλάβων», που «ανέβηκε» το 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

♦2001- «Τα καμώματα του Κάτω Κόσμου» σε λιμπρέτο του Κώστα Βίρβου  που παρουσιάστηκε από το Θεατρικό Οργανισμό

♦2006- Το συμφωνικό ποίημα «Ο Χορός των Σφαιρών» για το Ευγενίδειο Πλανητάριο.

♦2002- 2011 -Τα 8 έργα σε CD που «έγραψε» για το παιδικό συγκρότημα «Ζουζούνια»

Συνθέσεις του αξέχαστου δημιουργού ηχογραφήθηκαν στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία.

Τιμές- διακρίσεις

Μεταξύ άλλων, στον Μίμη Πλέσσα απονεμήθηκαν και οι εξής διακρίσεις

♦2000- «Χρυσό Μετάλλιο της πόλης» από το Δήμο Αθηναίων.

♦2001-  «Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Δημοκρστίας.

♦2004- «Άνθρωπος της Χρονιάς» από την υπουργό Πολιτισμού.

♦2024 – «Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και μια περιγραφή

από ένα μεγάλο συγγραφέα

Είναι πολλά ακόμα αυτά, που μπορεί να γράψει κανείς για το πολυσχιδές έργο του αείμνηστου Μίμη Πλέσσα, αλλά να τι ανέφερε για το σπουδαίο δημιουργό, ένας πολύ μεγάλος συγγραφέας, ο  Βασίλης Βασιλικός για  το έργο «Εκείνη η Νύχτα» (1974):

«Έπειτα από επτάχρονη και πλέον απουσία επιστρέφοντας στην πατρίδα ανακαλύπτω με χαρά πόσο οι άνθρωποι που αγάπησα, που πίστεψα και έγραψα για αυτούς στα βιβλία μου, στάθηκαν ηρωικά στο ύψος τους, στο «ταμπούρι του αγώνα».

Ένας απο αυτούς και ο Καλαμαριώτης πρωταγωνιστής του βιβλίου μου «Ζ» στο ρόλο του δημοσιογράφου Αντωνίου: Σύρθηκε στα κελιά των φυλακών «Αβέρωφ» , Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, μα συνέχισε μετά την αποφυλάκιση του να περνά το μήνυμα γράφοντας τώρα τραγούδια που τα περισσότερα έμειναν απαγορευμένα μέχρι πριν  από λίγους μήνες.

Εδώ τον δίσκο αυτόν, ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας ξεπέρασε αληθινά τον εαυτό του και τα πλαίσια κάθε προηγούμενης δουλειάς του, έχοντας πολύτιμο σύμμαχο τη δυνατή, τη συναρπαστική ποίηση του Καλαμαριώτη και τη συνεργασία νέων παιδιών..

Από τον πρώτο στίχο «Τα βάσανα αν πουλιόντανε, άκου τι θα γινότανε»  ώς τον τελευταίο «ήρθε η ώρα να ακουστεί ο ζουρνάς μας» υπάρχει μόνο ο καημός της Ρωμιοσύνης,  αλλά και η μεθοδική ένταξη αυτού του καημού στην λαϊκή μουσική μας παράδοση. Με συγκίνηση δέχομαι τιην τιμή να προλογίσω αυτό το έργο που ξετυλίγοντας με ευρηματικό τρόπο, στο πρώτο του μέρος, όλο εκείνο το «ξέφτισμα», που προηγήθηκε από την Δικτατορία, φτάνει στις μέρες του σκοταδισμού, στη νύχτα της μεγάλης Παρασκευής».

©Typologos.com 2024