Ο Juice του ESA απογειώθηκε για να εξερευνήσει τα μυστικά των παγωμένων φεγγαριών του Δία
Στοχεύει στο Γανυμήδη
στη Καλλιστώ
και στην Ευρώπη
Ο εξερευνητής (Juice-Χυμός) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ( ESA) απογειώθηκε με πύραυλο τύπου «Ariane 5» στις 3.14 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2024 από το διαστημικό «λιμάνι» της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, με στόχο να αποκαλύψει τα μυστικά των παγωμένων φεγγαριών του Δία, όπου θα βρίσκεται μετά από 8 χρόνια (2031).
Με ηλιακή ενέργεια
Οι τεράστιες ηλιακές συστοιχίες μήκους 27 μέτρων του διαστημικού σκάφους ξεδιπλώθηκαν λίγη ώρα αργότερα σε σχήματα σταυρού και διασφάλισαν ότι ο «Juice» μπορεί ναταξιδέψει στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα!
Δήλωση
του Γενικού Διευθυντή του ΕSA
«Ο ESA μαζί με τους διεθνείς εταίρους του, είναι καθ’ οδόν προς τον Δία. Η εντυπωσιακή εκτόξευση του «Juice» φέρει μαζί της το όραμα και τη φιλοδοξία όσων συνέλαβαν την αποστολή πριν από δεκαετίες, την ικανότητα και το πάθος όλων όσων έχουν κατασκευάσει αυτή την απίστευτη μηχανή, την ώθηση της ομάδας πτητικών λειτουργιών μας και τη περιέργεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Μαζί, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τα όρια της επιστήμης και της εξερεύνησης για να απαντήσουμε στα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Γιόζεφ Ασμπάχερ.
Οι εταίροι
της αποστολής
Στην αποστολή «Juice» έχουν συνεισφέρει εξοπλισμό ή επιστημονικά όργανα η NASA, η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) και η Διαστημική Υπηρεσία του Ισραήλ.
Από το Γαλιλαίο
στο «Juice»
Ο Δίας λάμπει έντονα στο νυχτερινό ουρανό κι έχει προκαλέσει τη γοητεία των ανθρώπων από τότε που οι αρχαίοι πρόγονοί μας κοίταξαν για πρώτη φορά προς τα εκεί. Ο αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι «έφερε» το 1610, στο επίκεντρο τον Δία, αφού παρατήρησε τον πλανήτη μέσω τηλεσκοπίου για πρώτη φορά και ανακάλυψε ότι τα φεγγάρια του γιγάντιου ουράνιου σώματος βρίσκονται σε τροχιά.
Οι παρατηρήσεις του Γαλιλαίου ανέτρεψαν τη μακροχρόνια ιδέα ότι τα πάντα στους ουρανούς περιστρέφονταν γύρω από τη Γη. Αιώνες αργότερα, ο «Juice» – που φέρει μια αναμνηστική πλάκα προς τιμήν των ανακαλύψεων του Γαλιλαίου – θα δει τον Δία και τα φεγγάρια του, με ένα τρόπο που ο μεγάλος επιστήμονας δε μπορούσε καν να ονειρευτεί.
Τα μεγαλύτερα φεγγάρια
του Δία
Χάρις στα αποτελέσματα των προηγούμενων διαστημικών αποστολών προς το Δία γνωρίζουν οι επιστήμονες ότι τρία από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του πλανήτη- η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ – κρατούν ποσότητες νερού θαμμένες κάτω από την επιφάνειά τους σε όγκους πολύ μεγαλύτερους από ό,τι στους ωκεανούς της Γης!
Αυτά τα φεγγάρια στο μέγεθος ενός πλανήτη προσφέρουν δελεαστικές υποδείξεις ότι οι συνθήκες για τη ζωή θα μπορούσαν να υπάρχουν σε διαφορετικές συνθήκες- μορφές εκ της «απαλής μπλε κουκκίδας» μας, και ο «Juice» είναι εξοπλισμένος για να μας «φέρει ένα βήμα πιο κοντά» στην απάντηση αυτής της δελεαστικής ερώτησης.
Δήλωση
της Διευθύντριας Επιστήμης
του ESA
«Πριν από 400 και πλέον χρόνια, ο Γαλιλαίος ανακάλυψε φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τον Δία. Ήταν η είδηση που συγκλόνισε τότε το κόσμο της αναγέννησης και «έφερε» την επανάσταση στη κατανόηση της θέσης μας στο Σύμπαν από την ανθρωπότητα.
Σήμερα, στείλαμε μια σουίτα πρωτοποριακών επιστημονικών οργάνων σ’ ένα ταξίδι σε αυτά τα φεγγάρια που θα μας δώσουν μια εξαιρετική κοντινή θέα που θα ήταν αδιανόητη για τις προηγούμενες γενιές. Ο «Juice» μεταφέρει τα όνειρα του οποιουδήποτε ανθρώπου, ο οποίος κοίταξε ποτέ το Δία που λάμπει έντονα στο νυχτερινό ουρανό κι αναρωτήθηκε για την προέλευσή μας», τόνισε η διευθύντρια επιστήμης του ESA, Κάρολ Μαντέλ.
Η κατοικησιμότητα
των ωκεανών
σε άλλους κόσμους
«Ο θησαυρός των δεδομένων που θα παράσχει η αποστολή «ESA Juice» θα επιτρέψει στην επιστημονική κοινότητα σ’ όλο το κόσμο να «σκάψει» και να αποκαλύψει τα μυστήρια του Ιοβιανού συστήματος , να εξερευνήσει τη φύση και τη κατοικησιμότητα των ωκεανών σε άλλους κόσμους και να απαντήσει σε ερωτήσεις, οι οποίες δεν έχουν τεθεί ακόμη από τις μελλοντικές γενιές των επιστημόνων», παρατήρησε η κ. Μαντέλ.
Ταξίδι στο Δία
Τις επόμενες δυόμισι εβδομάδες ο «Juice» θα αναπτύξει τις διάφορες κεραίες και τα όργανά του, συμπεριλαμβανομένης της κεραίας ραντάρ μήκους 16 μέτρων, του μαγνητόμετρου μήκους 10,6 μέτρων και διάφορες άλλες συσκευές που θα μελετήσουν το περιβάλλον του Δία και την υπόγεια επιφάνεια των παγωμένων φεγγαριών. Το ταξίδι θα διαρκέσει συνολικά 8 χρόνια και περιλαμβάνει τέσσερις πτήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων με τη βοήθεια της βαρύτητας στη Γη και την Αφροδίτη θα εκτοξευτεί το διαστημόπλοιο προς το εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα. Η πρώτη πτήση αφορά σε μια πτήση προς τη Σελήνη μέσω της βαρύτητας της Γης. Οι χειριστές των διαστημικών σκαφών, οι μηχανικοί της τεχνολογίας και οι αναλυτές των αποστολών του ESA έχουν εργαστεί εξαντλητικά για να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σε αυτή τη περιπετειώδη αποστολή.
Οι ασπίδες
Οι ασπίδες θα προστατεύσουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του διαστημικού σκάφους από τα τερατώδη επίπεδα ακτινοβολίας, που εκπέμπονται στο σύστημα του Δία. Η πολύ-επίπεδη μόνωση θα διατηρήσει σταθερές, τις εσωτερικές θερμοκρασίες ενώ εξωτερικά μπορεί να φτάνουν πάνω από τους 250 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Αφροδίτη και στους 230 βαθμούς Κελσίου στο Δία.
Δήλωση
του διευθυντή επιχειρήσεων
του διαστημικού σκάφους «Juice»
«Εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και τροφοδοτούμενοι μόνο από μια λωρίδα ηλιακού φωτός, θα καθοδηγήσουμε τον «Juice» σε 35 πτήσεις προς τα φεγγάρια του Δία, που έχουν ωκεανούς, προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα, τα οποία χρειάζονται για να «φέρουμε» τους επιστήμονες ακόμη πιο κοντά από ποτέ σε αυτούς τους συναρπαστικούς προορισμούς», είπε ο διευθυντής επιχειρήσεων του διαστημικού σκάφους «Juice» του ESA, Ιγνάσιο Τάνκο.
«Για να πετάξετε ένα τόσο περίπλοκο «μονοπάτι» από μια τόσο τεράστια απόσταση -και ζωτικής σημασίας, για να μεταφέρετε τα πολύτιμα δεδομένα του «Juice» προς τη Γη- θα απαιτηθούν ακριβείς τεχνικές πλοήγησης, βασισμένες στις κεραίες βαθέως διαστήματος του ESA στην Ισπανία, την Αργεντινή και την Αυστραλία. Όλες είναι εξ αποστάσεως ελεγχόμενες από την ESOC», εξήγησε ο κ. Τάνκο.
Δήλωση της αναπληρώτριας
υπεύθυνης επιχειρήσεων
του διαστημικού σκάφους
«Είμαστε έτοιμοι να κατευθύνουμε μια από τις πιο περίπλοκες αποστολές που έχει ποτέ ο ESA σε περιπέτειες στο Ιοβιανό σύστημα. Από τις πτήσεις των φεγγαριών του Δία σε μια περίοδο δυόμισι ετών, μέχρι και τη τεράστια πρόκληση της αλλαγής των τροχιών από το τεράστιο Δία σε τροχιά γύρω από το Γανυμήδη, θα λύσουμε προκλήσεις στον έλεγχο της αποστολής που δεν έχουν ξαναγίνει», επισήμανε η αναπληρώτρια υπεύθυνη επιχειρήσεων του ίδιου διαστημικού σκάφους, Άντζελα Ντίτζ.
Μια μακριά εξερεύνηση
Ο Γανυμήδης, αν και δορυφόρος, είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από το πλανήτη Ερμή κι είναι ο πρωταρχικός επιστημονικός στόχος του «Juice», ο οποίος θα περάσει ένα 9μηνο παρατηρώντας από κοντά αυτό το φεγγάρι του Δία από τη τροχιά του. Ο Γανυμήδης έχει κι ένα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό εκτός από το κρυμμένο ωκεανό του: Είναι το μόνο φεγγάρι στο Ηλιακό Σύστημα που δημιουργεί το δικό του μαγνητικό πεδίο. Μόνο δύο άλλα στερεά ουράνια σώματα δημιουργούν ένα πεδίο, όπως είναι αυτό του Γανυμήδη, ήτοι ο Ερμής και η Γη.
Το «κλειδί»
για τη κατοικησιμότητα
Η αποστολή αυτή θα αποκαλύψει περισσότερα για την εσωτερική δομή του Γανυμήδη και με αυτό το τρόπο θα μπορεί να προσδιορίσει το πώς ο πυρήνας αυτού του φεγγαριού δύναται να δημιουργεί, καθώς και να διατηρεί ένα μαγνητικό πεδίο. Αυτό θα είναι το «κλειδί» για να κατανοήσουν οι επιστήμονες το πώς εξελίχθηκε το φεγγάρι αυτό μέσα στο χρόνο και τις συνέπειες για τη κατοικησιμότητα. Επίσης, ο Γανυμήδης εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και χαρακτηριστικών επί της επιφάνειας, προσφέροντας ένα γεωλογικό αρχείο πολλών δισεκατομμυρίων ετών. Αυτό συμπληρώνει τα «αδέρφια» του – την αρχαία Καλλιστώ, η οποία μπορεί να περιέχει ενδείξεις για πρώιμες συνθήκες στο Ιοβιανό σύστημα, και τη νεαρή και δραστήρια Ευρώπη, που «εκτοξεύει» το νερό στο διάστημα.
Ο επιστημονικός θησαυρός
«Ο επιστημονικός θησαυρός που θα μας «επιστραφεί» θα έχει αναμφίβολα εκτεταμένες επιπτώσεις το πώς κατανοούμε το ηλιακό μας σύστημα και εάν υπάρχουν δυνητικά κατοικήσιμες τοποθεσίες πέρα από τη Γη- όχι μόνο στη δική μας κοσμική γειτονιά, αλλά και πολύ πέρα από το τεράστιο αριθμό συστημάτων εξωπλανητών κατοικώντας το σύμπαν μας. Με τη σειρά της, αυτή η γνώση θα μας κάνει πλουσιότερα ως όντα, αφού θα μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, τη καταγωγή μας και τη θέση μας στο σύμπαν», λέει ο επιστήμονας του προγράμματος «Juice» του ESA, Ολιβιέ Βιτάς.
Σχετικά με την
όλη αποστολή
Ο εξερευνητής,«Juice», είναι ήδη μια τολμηρή αποστολή της ανθρωπότητας στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα.
Θα κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις του γιγαντιαίου πλανήτη Δία και των τριών μεγάλων ωκεανοφόρων φεγγαριών του (Γανυμήδης, Καλλιστώ και Ευρώπη).
Αυτή η φιλόδοξη αποστολή διαθέτει μια ισχυρή σουίτα τηλεπισκόπησης, γεωφυσικών και επιτόπιων οργάνων, με στόχο ν΄ ανακαλύψει περισσότερα για αυτούς τους συναρπαστικούς προορισμούς ως πιθανούς οικοτόπους για τη προηγούμενη ή τη παρούσα ζωή.
Η μελέτη του Δία
Ο «Juice» θα παρακολουθεί το σύνθετο μαγνητικό περιβάλλον, την ακτινοβολία και το πλάσμα του γιγαντιαίου πλανήτη αερίων σε βάθος και την αλληλεπίδρασή του με τα φεγγάρια. Θα μελετήσει, δε, το σύστημα του Δία ως ένα αρχέτυπο για γιγάντια συστήματα αερίου σε όλο το σύμπαν.
Θα κάνει 35 πτήσεις από τα τρία μεγάλα φεγγάρια, ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δία, προτού αλλάξει τροχιές προς το Γανυμήδη.
Ο «Juice» είναι μια διαστημική αποστολή, που γίνεται υπό την ηγεσία του ESA με συνεισφορές από τη NASA, την JAXA και τη Διαστημική Υπηρεσία του Ισραήλ. Είναι η πρώτη αποστολή μεγάλης κλάσης στο πρόγραμμα «Κοσμικό Όραμα» του ESA.
©Typologos.com 2023