Μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ- Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Ανάπτυξη κοινών δράσεων μεταξύ
ακαδημαϊκής κοινότητας-εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας
Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη ποικίλων κοινών δράσεων για τη αμφίπλευρη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος,Συμεών Διαμαντίδης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας-καθηγητής,Θεόδωρος Θεοδουλίδης, κατά το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι συμφωνημένες δράσεις
Ενδεικτικά μεταξύ των δράσεων που συμφωνήθηκαν, περιλαμβάνονται:
1.
H αξιοποίηση των υπηρεσιών των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), της τεχνογνωσίας και της έρευνας του πανεπιστημίου, με στόχο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και την τόνωση της απασχόλησης.
2.
H ανάπτυξη κοινών δράσεων προβολής και δημοσιότητας των ερευνητικών αποτελεσμάτων, προς όφελος των ερευνητών, των επιχειρήσεων, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
3.
H ανάπτυξη δράσεων στο Πανεπιστήμιο σχετικών με την επιχειρηματικότητα με έμφαση στην εξωστρέφεια (μέσω διαδικασιών τύπουθ mentoring ή coaching, παρουσιάσεων ειδικών, εξειδικευμένης εκπαίδευσης κλπ.)
4.
H συνεργασία για συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα και μέσα μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ).
5.
H από κοινού οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και άλλων επιμορφωτικών δράσεων, με στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σύμφωνα με τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
6.
H αμοιβαία προώθηση δράσεων εκπαίδευσης-κατάρτισης ΠΔΜ και Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
7.
H συνεργασία του ΣΕΒΕ με το γραφείο διασύνδεσης του ΠΔΜ και αξιοποίησή της προς όφελος της εκπαιδευτικής και της επιχειρηματικής κοινότητας.
8.
Η συνεργασία και οι από κοινού πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση, την προώθηση και την υιοθέτηση των απαιτήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κυκλικής οικονομίας, της δίκαιης μετάβασης (ΣΔΑΜ), κλπ.
9.
Η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς εργασίας και της αποτροπής του brain drain.
Ανάπτυξη πολύτιμων συνεργειών
Από την συνεργασία των δύο μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν διάφορες πολύτιμες συνέργειες με πολλαπλασιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στο πεδίο της κατάρτισης, της απασχόλησης, της εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και της περιφερειακής-τοπικής ανάπτυξης.
Στην υπογραφή του μνημονίου παρέστησαν ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΠΔΜ-καθηγητής, Γεώργιος Ιορδανίδης και η κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών-καθηγήτρια, Ανδρονίκη Καταραχιά.
©Typologos.com 2022