Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Βιογραφικό
Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Σπουδές
Σήμερα σπουδάζει Διοίκηση Τουρισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Είναι πτυχιούχος ιδιωτικής σχολής Διοίκησης Τουριστικών και Αεροπορικών Επιχειρήσεων.
Είναι πτυχιούχος του NCFE (Μεγάλη Βρετανία) με High Professional Diploma in Journalism.
Είναι πιστοποιημένος διαδικτυακός δημοσιογράφος με Certificate E-Journalist and New Technology.
Πρώιμη κοινωνική δραστηριότητα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1979- 1981 διετέλεσε παίκτης της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Γ.Σ. Ηρακλής.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1981-1990 αποτέλεσε μέλος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και της Γραμματείας της Πανελλαδικής Κίνησης για τον Αθλητισμό και τα Σπορ.
Επαγγελματική δραστηριότητα
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Την περίοδο 1995-1997 ασχολήθηκε με την παραγωγή, την επιμέλεια και την παρουσίαση καλλιτεχνικών εκπομπών στο ραδιόφωνο.
Από το 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2008 εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Απογευματινή» στο ελεύθερο ρεπορτάζ κι ως ανταποκριτής στη Βόρεια Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 2008 έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 εργάστηκε στην εφημερίδα « Σφήνα». Από τον Οκτώβριο του 2009 έως και το Μάρτιο του 2012 εργάστηκε στην εφημερίδα «Espresso».
Είναι ο ιδρυτής-διευθυντής της πιστοποιημένης επαγγελματικής ενημερωτικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Τυπολόγος».
Διδακτικό έργο
Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει δημοσιογραφία και ηλεκτρονικά-ψηφιακά εργαλεία στους εξής φορείς:
♦Δημόσια ΣΑΕΚ Σερρών (Μάθημα Reporting -Θεωρία και Εργαστήριο Εξάμηνο 2022Β- Μάθημα: Άρθρο-Σχόλιο-Editorial – Θεωρία και Εργαστήριο Εξάμηνο Β’, 2023-2024, Μάθημα: Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία- Εργαστήριο Εξάμηνο 2024Α και Μάθημα: Περιοδικός Τύπος-Θεωρία, Εξάμηνο 2024Α).
♦Δημόσια ΣΑΕΚ Πυλαίας (Μάθημα Reporting -Θεωρία και Εργαστήριο και Μάθημα: Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα, Εξάμηνο Α’ 2023-2024 και Μάθημα: Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα, Εαρινό Εξάμηνο -2024).
♦Δημόσιο ΙΕΚ Επανομής.
♦Ακαδημία των Πολιτών.
♦Στο Σπουδαστήριο Τεχνών και Επιστημών Κουΐντα.
♦Στο Δίκτυο ALLHLON NET ως μέντορας.
Βιβλία
Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:
1.«Μαθήματα Δημοσιογραφίας». ΙSBN 978-960-90172-3-7, Σελίδες 104. 2013, Εκδόσεις ΝΜΟS- N.Mόσχοβος.
2.«Βιβλίο Ασκήσεων Δημοσιογραφίας- Επίτομο Έργο».ISBN 978-960-90172-5-1, σελίδες 42, 201, Εκδόσεις ΝΜΟS- N.Mόσχοβος.
3.«Τι Εστί Γνώμη: Τα χρονογραφήματα του Νίκου Μόσχοβου από το πάλαι ποτέ blogwww.typologos.gr».ΙSBN:978-960-90172-1-3,σελίδες150,Εκδόσεις ΝΜΟS- N. Mόσχοβος.
4.«Αγναντεύοντας τα όνειρα-Μια Ποιητική Διαδρομή 1974-1991».ISBN: 978-960-90172-4-4,80 σελίδες.Εκδόσεις ΝΜΟS-N.Mόσχοβος.Επανέκδοση.Το βιβλίο είχε εκδοθεί για πρώτη φορά σε συνεργασία με την εκδοτική ομάδα του Σωτήρη Γερακούδη.
5.« Το πέταγμα του Μικρού Ιανού». Επανέκδοση. ISBN-13:978-960-90172-2-0.65 σελίδες. Εκδόσεις ΝΜΟS- N. Mόσχοβος.Το βιβλίο είχε εκδοθεί τη πρώτη φορά από τις Εκδόσεις «Έλυτρο».
Επιστημονικές Πτυχιακές Εργασίες
Είναι ο συγγραφέας των εξής επιστημονικών πτυχιακών εργασιών:
1.«Διερεύνηση των εξελίξεων στο πεδίο της Ερευνητικής Δημοσιογραφίας υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες υπηρεσίες του διαδικτύου και κυρίως της Δημοσιογραφίας Δεδομένων».
2.«Πολιτική και Οικονομική Ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης:Θεσμικές Οικονομικές και Πολιτικές Διαστάσεις της Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Τηλεοπτικού Πεδίου στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τη σημερινή εποχή της ψηφιακής μετεξέλιξης του».
3.Θεώρηση επί του σκεπτικού των Κόβατς και Ρόζενστιλ:« Η Πληροφόρηση Παράγει Δημοκρατία».
4.«M.M.E. και Παγκόσμιες Ανθρωπιστικές Προκλήσεις,«Oικολογία-Υγειονομική Περίθαλψη – Εξουσία-Κοινωνία της Πληροφορικής-Φτώχεια-Μεταναστευτικά Προβλήματα».
Συμμετοχές σε συνέδρια
Δια ζώσης έχει συμμετάσχει στα εξής συνέδρια:
♦Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού (WAAC), που έγινε το 1994 στην Ταιπέι.
♦Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού, που έγινε το 1998 στην Μπρατισλάβα.
♦Στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού, που έγινε τον Αύγουστο του 2000 στη Θεσσαλονίκη και του οποίου είχε την τιμή να διατελέσει πρόεδρος.
Βραβεία
Τον Αύγουστο του 2000 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ λογοτεχνίας της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού των ΗΠΑ.
Τιμήθηκε με βραβεία από καλλιτεχνικούς οργανισμούς ή δήμους στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα και στο Μεξικό.
Άλλες εκδόσεις-βραβεύσεις
Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε 6 τουλάχιστον Ανθολογίες του εξωτερικού, ενώ μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Δανέζικα.
Διηγήματά του,έχουν δημοσιευτεί στην Ιταλία.
Ποιήματά του έχουν «φιλοξενηθεί» σε διάφορες εκθέσεις στις ΗΠΑ, στην Ταιβάν, στη Σλοβακία και στην Ιταλία (συμπεριλαμβανόμενης της συμμετοχής σε εκδήλωση θεάτρου της Ραβένα), ενώ έχουν απαγγελθεί στα «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πολιτιστική -Κοινωνική Δραστηριότητα
Είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών της πόλης Φιορίνο στην Ιταλία.
Είναι μέλος σε 25 τουλάχιστον διεθνείς λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς , που εδρεύουν στις χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία και Νότια Κορέα.
Σήμερα δραστηριοποιείται στον κοινωνικό τομέα ως μέλος της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Συγγραφέων, που μάχεται για τα δικαιώματα των χαμένων-αστέγων παιδιών της υφηλίου.
©Typologos.com 2022