Netflix μια ζέβρα μεταξύ αλόγων
To συνεχώς εξελισσόμενo Netflix
άλλαξε το πρόσωπο
της ψυχαγωγίας
σε παγκόσμια κλίμακα
Eπιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
Τη μεγάλη παρανόηση σχετικά με τη μεγαλύτερη υπηρεσία παροχής προβολής ταινιών-σειρώνπαγκοσμίως που διανέμεται στο διαδίκτυο, δηλαδή το «Netflix», ξεκαθαρίζει η καθηγήτρια του Κέντρου Ψηφιακών Ερευνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Queensland (QUT) Amanda Lotz, η οποία μελετά επισταμένα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μια ζέβρα ανάμεσα στα άλογα
«Το «Netflix» θα πρέπει να εξεταστεί σα να βρίσκεται μία ζέβρα ανάμεσα στα άλογα», δήλωσε η καθηγήτρια κ. Lotz, η οποία υλοποιεί ένα εξερευνητικό ερευνητικό πρόγραμμα του Αυστραλιανού Συμβουλίου Έρευνας , που αφορά στη πολιτιστική, στη βιομηχανική και στη δυναμική πολιτική της τηλεόρασης, που διανέμεται στο διαδίκτυο.
Μάλιστα, η ίδια δημοσίευσε κι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο περιοδικό International Journal of Cultural Studies με τίτλο:
Διεθνής παραγωγή
« Αντίθετα με τις υπηρεσίες που διανέμουν μόνο περιεχόμενο που παράγεται στις Η.Π.Α., το «Netflix» χρηματοδότησε την ανάπτυξη μιας αυξανόμενης βιβλιοθήκης κινηματογραφικών ταινιών ή σειρών, η οποία παράγεται σε περισσότερες από 27 χώρες, σε έξι ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας», εξήγησε η εμπειρογνώμονας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η κ. Lotz συνεργάζεται με το διακεκριμένο καθηγητή του τομέα Media του QUT Stuart Cunningham και τον αναπληρωτή καθηγητή Media – Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Dr. Ramon Lobato,
Ο αντίκτυπος
στις εθνικές τηλεοπτικές αγορές
Όλοι μαζί διερευνούν τον αντίκτυπο των παγκόσμιων ιστοσελίδων μετάδοσης βίντεο κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών κατά παραγγελία ή μέσω συνδρομής στις εθνικές τηλεοπτικές αγορές.
«Οι υπηρεσίες βίντεο, οι οποίες διανέμονται μέσω του διαδικτύου, όπως είναι το «Netflix», έχουν μεταμορφώσει εντελώς το τοπίο ψυχαγωγίας και τον ανταγωνιστικό τομέα στον οποίο λειτουργεί το πεδίο της τηλεόρασης ελεύθερης μετάδοσης, καθώς και μετέβαλε τον ορισμό της συνδρομητικής τηλεόρασης», εξήγησε η καθηγήτρια κ. Lotz.
Το μοντέλο του «Netflix»
Το μοντέλο του «Netflix» αποτελεί η βάση, με την οποία αναπτύχθηκε η πραγματική διαχείριση των διαδικτυακών προβολών. Προηγουμένως, η βασική δραστηριότητα των καναλιών, όπως είναι το BBC, το ABC ή το NBC, ήταν να προμηθεύουν και να πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των τελών παραγωγής για τις σειρές, που έχουν δεσμευτεί σε εθνικό επίπεδο, ακόμη κι αν αυτές οι εκπομπές θα ήταν κάποια ημέρα διαθέσιμες στο κοινό σε πολλές χώρες.
Η τάση του «Netflix» το να προμηθεύσει και να παράγει φιλμ ή τηλεοπτικές σειρές σε πολλές χώρες και να τις διαθέσει ταυτόχρονα σε εκατομμύρια συνδρομητές αποτέλεσε ένα άνευ προηγουμένου γεγονός.
Είναι η τάση, την οποία ακολούθησαν κι άλλες ψηφιακές πλατφόρμες μετάδοσης κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών.
Ένα τοπικό παράδειγμα
Ένα τοπικό παράδειγμα αυτού είναι η σειρά με τίτλο Hannah Gadsby: Nanette που έδωσε ένα νέο παγκόσμιο προφίλ στην ομώνυμη Αυστραλή κωμικό, η οποία έχει τώρα και μια δεύτερη εκπομπή Netflix – Hannah Gadsby: Douglas.
Άνω του 50% των τίτλων
του «Netflix»
παράγεται σε χώρες
ανά την υφήλιο
«Το ερευνητικό έργο μας, έχει συντάξει μια βάση δεδομένων με σειρές που έχουν ανατεθεί από το «Netflix» (ολόκληρο ή μέρος) και τη χώρα προέλευσής τους. Διαπιστώσαμε ότι περισσότεροι από τους μισούς τίτλους παράγονται εκτός των Η.Π.Α. και η αρχική ανάλυση των πρωτότυπων ταινιών του «Netflix» προτείνει ένα παρόμοιο μοτίβο», σημείωσε η ερευνήτρια.
Ωστόσο, η καθηγήτρια κ. Lotz είπε ότι το «Netflix» δε θα μπορούσε ποτέ να αναπτύξει το βάθος του περιεχομένου που είναι απαραίτητο για την αντικατάσταση των εθνικών παρόχων, ιδίως των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, οι οποίοι έχουν κεντρική σημασία για τη πολιτιστική αφήγηση.
Η εσφαλμένη αντίληψη
«Οι επιχειρηματικοί και οι πολιτιστικοί αναλυτές θα πρέπει να σταματήσουν να ταξινομούν το «Netflix» στην ίδια κατηγορία με τα γραμμικά κανάλια και τις υπηρεσίες ροής που αποσκοπούν στην προώθηση του περιεχομένου των Η.Π.Α στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της 25χρονης ύπαρξής του, το «Netflix» έχει εξελιχθεί επανειλημμένα. Ίσως αυτή η σταθερή αλλαγή τροφοδοτεί την εσφαλμένη αντίληψη», τόνισε η καθηγήτρια κ. Lotz.
©Typologos.com 2022