Nέες Τεχνολογίες- Προκλήσεις για την ασφαλή χρήση τους
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
του ΕΒΕΘ
και της
Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης
Οι νέες τεχνολογίες στην ενέργεια, στα καύσιμα ή στα χημικά προϊόντα και η ασφάλεια των υποδομών (όπως είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης) αποτέλεσαν το αντικείμενο της εκδήλωσης με θέμα «Νέες τεχνολογίες: Προκλήσεις για την ασφαλή χρήση τους», που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2023 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
Οι χαιρετισμοί
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν:
🔵Ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ και μέλος της διοικητικής επιτροπής του ΕΒΕΘ, Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης.
🔵Ο υποδιοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης- πύραρχος, Παναγιώτης Τιάγκος.
🔵Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιος Σαββαΐδης.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας
του Μετρό Θεσσαλονίκης
Στο Μετρό Θεσσαλονίκης και στα συστήματα πυροπροστασίας και διαχείρισης των συμβάντων πυρκαγιάς αναφέρθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Εργοταξιακού Γραφείου Έργων Η/Μ και Σιδηροδρομικής Επιδομής, Γεώργιος Μουστακίδης.Ειδικότερα, ο κ. Μουστακίδης παρουσίασε όλες τις υποδομές και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Μετρό Θεσσαλονίκης, που καλύπτουν πλήρως ακόμη και τα δυσμενέστερα σενάρια πυρκαγιάς σε συρμό εντός των σηράγγων.
Οι προκλήσεις ασφαλείας
στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών
Ο υπεύθυνος Τεχνικών Λύσεων Digital Power της «Huawei Technologies Greece», Σπύρος Φραγγίστας, ανέλυσε τις προκλήσεις ασφαλείας στις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών ή της αποθήκευσης ενέργειας και την αντιμετώπιση αυτών μέσω των τεχνολογικών καινοτομιών. Ο κ. Φραγγίστας σημείωσε πως η τεχνολογία και η εξέλιξή της επιτρέπει να απομονωθούν σφάλματα στις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης ενέργειας.
Η ασφαλής μεταφορά
προϊόντων φυσικού αερίου
Ο χημικός μηχανικός- σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) και τεχνικός-επιστημονικός υπεύθυνος της «ΕΞΥΠΠ Σαμαράς και Συνεργάτες», Βασίλης Μόσχος, μίλησε για την ασφαλή μεταφορά την προϊόντων φυσικού αερίου σε CNG και LNG μορφή.Ο κ. Μόσχος παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες, που υφίστανται γύρω από το φυσικό αέριο κι επισήμανε τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταφοράς, ενώ «στάθηκε» εμφατικά στη διαδικασία της οδικής μεταφοράς.
Τα υγροποιημένα αέρια
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και υπεύθυνος του Συστήματος Βιομηχανικής Διαχείρισης της «Τεχνικά Αέρια Ελλάδος»,. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε τα προϊόντα, τις ιδιότητες και τον εξοπλισμό της μεταφοράς και της αποθήκευσης των υγροποιημένων αερίων.Ανέλυσε, δε, τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις μονάδες παραγωγής, στην οδική μεταφορά και στις εγκαταστάσεις πελατών.
Οι εξαιρέσεις
της συμφωνίας ADR
Από τη πλευρά του, ο σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) ADR/RID/IMDG του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ, Μηνάς Δ. Λουλάς παρουσίασε τις εξαιρέσεις της συμφωνίας ADR.
Ο κ. Λουλάς παρατήρησε ότι η συμφωνία ADR είναι ένας κανονισμός «εργαλείο» του ΟΗΕ, ο οποίος έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, στα οποία εμπλέκονται επικίνδυνα εμπορεύματα, όπως είναι καύσιμα, τα λιπάσματα ή και οι άλλες βιομηχανικές χημικές ουσίες. Είναι επικίνδυνα εμπορεύματα, τα οποία εάν διαρρεύσουν, καούν ή εκραγούν μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Διαδικτυακή παρακολούθηση
της εκδήλωσης
Την εκδήλωση μπορούν οι αναγνώστες- αναγνώστριες να τη παρακολουθήσουν διαδικτυακά και στο κανάλι του ΕΒΕΘ στο YouTube πατώντας εδώ.
©Typologos.com 2023