Μονομερής επιβάρυνση των ξενοδόχων με το «τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση»
Δήλωση του Προέδρου
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
Γιάννη Χατζή
Μονομερής είναι η επιβάρυνση των ξενοδοχειακού κλάδου με το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», ενώ οι παρουσιαζόμενες ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις.
Επισημάνσεις
του προέδρου της ΠΟΞ
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής με δήλωσή του, στην οποία προέβη την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή τις ρυθμίσεις για το «τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση» και τη βραχυχρόνια μίσθωση που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Για το
«τέλος ανθεκτικότητας
στη κλιματική κρίση»
Ο κ. Χατζής ανέφερε πως το «τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση» εξυπηρετεί έναν σκοπό που είναι κοινός και ως εκ τούτου κοινή θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια επίτευξής του.
«Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια μέσω των περίπου 136 εκατομμυρίων ευρώ που εισπράττονται ετησίως από τον υφιστάμενο φόρο διαμονής. Εδώ, όμως, θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου. Το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό θα μπορούσε να προκύψει επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο τέλος στις περίπου 28,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται ετησίως στη βραχυχρόνια μίσθωση», παρατήρησε με νόημα.
Να εξεταστεί η συμμετοχή
κι άλλων τομέων
της οικονομίας
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε πως θα ήταν χρήσιμο εκτός από τη «μονομερή επιβάρυνση της τουριστικής δραστηριότητας» να εξεταστεί και η συμμετοχή τομέων της οικονομίας, οι οποίοι σε αντίθεση με το ξενοδοχειακό κλάδο, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Για τις ρυθμίσεις
σχετικά με
τη βραχυχρόνια μίσθωση
«Αναφορικά με τις σχετικές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση κρίνουμε ότι δυστυχώς έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης», πρότεινε ο κ. Χατζής.
Απώτερος στόχος
η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη
Επίσης, ο κ. Χατζής τόνισε πως απώτερος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, η οποία δε θα αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων. «Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν δυσανάλογα το ελληνικό τουριστικό προϊόν και που μειώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Παράλληλα, ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι η ΠΟΞ έχει αποδείξει τη δέσμευση της στο θεσμικό διάλογο, στον οποίο καταθέτει τεκμηριωμένα τις απόψεις της. «Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αναμένουμε πως ζητήματα που μας αφορούν θα συζητούνται εμπρόθεσμα και σε καμία περίπτωση δε θα αποφασίζονται ερήμην μας και εν τέλει εις βάρος του επιδιωκόμενου αποτελέσματος», ανέφερε ο ίδιος.
Πραγματοποίηση
ουσιαστικής διαβούλευσης
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ξεκαθάρισε πως οι ξενοδόχοι αναμένουν ότι με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί- έστω με καθυστέρηση- μια «ουσιαστική διαβούλευση για τα δύο αυτά θέματα, που είναι μείζονος σημασίας για το ξενοδοχειακό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά για την εθνική οικονομία».
©Typologos.com 2023