Μια τεράστια προσωπικότητα της Ορθοδοξίας και της Ανθρωπότητας υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος
Με πολύ-επίπεδο
ιεραποστολικό επιστημονικό
και πανανθρώπινο έργο
Μια τεράστια προσωπικότητα της Ορθοδοξίας και της Ανθρωπότητας υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας -προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας, Αναστάσιος, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών ένεκα πολύ-οργανικής ανεπάρκειας μετά από 22ήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας.
Ο Ποιμενάρχης
των βασανισμένων ανθρώπων
Ως Έλληνας Ορθόδοξος κληρικός (σ.σ. γεννημένος το 1929 στον Πειραιά) θεολόγος, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) «δίδαξε» παραδειγματικά καθ’ όλη τη ζωή του το εστί Ιεράρχης με Ι κεφαλαίο. Παράλληλα, ποίησε το τι είναι το να είσαι άνθρωπος με Α κεφαλαίο, αφού «αγκάλιασε» ως Ποιμενάρχης όλους τους βασανισμένους ανθρώπους σε πολλά μέρη της υφηλίου.
Η ανασύσταση
της Ορθόδοξης Εκκλησίας
της Αλβανίας
Η ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας (1992) συγκαταλέγεται μέσα στα παραδειγματικά έργα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, ο οποίος ανέπτυξε πλούσιο ιεραποστολικό , ποιμαντικό έργο και φιλανθρωπικό έργο. Ακόμη ήταν ο ιδρυτής του «Διορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου Πορευθέντες» (1962), καθώς και του ομώνυμου περιοδικού.
Το ιεραποστολικό έργο
στην Αφρική
Ανέπτυξε, δε, δράση στην Αφρική (Ουγκάντα, Κένυα και Τανζανία), ενώ συμπαραστάθηκε ενεργά σε ιεραποστολικές αποστολές στη Κορέα και στην Ινδίας. Στην Αφρική ίδρυσε και διηύθυνε επί μια δεκαετία την Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Kύπρου Μακάριος», ενώ χειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς, εγκαθίδρυσε συνιολικά 42 αναγνώστες ήγ κατηχητές, συνέβαλε στη μετάφραση της Θείας Λειτουργίας σε 4 γλώσσες της Αφρικής και βοήθησε να λειτουργήσουν σχολεία, καθώς και ιατρεία.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα
κατά τη διάρκεια
της δικτατορίας
Το 1972 εξελέγη Τιτουλάριος Επίσκοπος Ανδρούσης. Το Φεβρουάριο του 1973 μετέφερε τρόφιμα και εμψύχωσε τους φοιτητές, που πραγματοποιούσαν κατάληψη κατά της δικτατορίας στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Το ποικίλο έργο
στην Αλβανία
Ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας συγκρότησε περισσότερες από 400 ενορίες, ενώ μετά από πρωτοβουλία του λειτούργησαν:
♦Η Θεολογική-Ιερατική Σχολή (Ακαδημία) «Ανάστασις» το 1992 στο Δυρράχιο,
♦Το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Tίμιος Σταυρός» το 1998 στο Αργυρόκαστρο (1998) και το 2007 στο Σουκθ-Δυρράχιο.
Επίσης, φρόντισε να ανοικοδομηθούν 150 Ιεροί Ναοί, να αναστηλωθούν 70 Ιερές Μονές ή πολιτιστικά μνημεία και να επισκευαστούν συνολικά 425 κτίρια ή εκκλησίες.
Το 1999 βοήθησε 33.000 πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου,που εγκαταστάθηκαν σε όλη την Αλβανία
Το επιστημονικό έργο
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1952) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων του Αμβούργου και του Μαρβούργου της Γερμανίας (1965-1969).
Διετέλεσε έκτακτος, τακτικός καθηγητής και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του οποίου από το 1997 ήταν ομότιμος καθηγητής.
Μιλούσε τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και αλβανικά,ενώ γνώριζε τα λατινικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα ρωσικά και τα σουαχίλι. Μελέτησε διάφορες θρησκείες (αφρικανικές, τον Ινδουϊσμό, το Βουδισμό, τον Ταοϊσμό, τον Κομφουκιανισμό και το Ισλάμ).
Το 2000 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας και διδάκτωρ Φιλοσοφίας σε πολλά Ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια. Υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ορθόδοξης αλβανικής εφημερίδας (Ngjallja) και διευθυντής περιοδικών.
Διοικητικό έργο
Μεταξύ άλλων, ήταν μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών, ενώ διετέλεσε:
♦Πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.
♦Επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη.
♦Ττουλάριος επίσκοπος και Μητροπολίτης Ανδρούσης.
♦Γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
♦Αντεπιστέλλον και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Συνέδρια
Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και έλαβε μέρος:
♦Στις συνελεύσεις της Παγκοσμίου Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού (Μεξικό 1963, Μπανγκόκ 1973, Μελβούρνη 1980 και Σαν Αντόνιο 1989).
♦Στις συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών- ΠΣΕ (Ουψάλα 1968, Ναϊρόμπι 1975, Βανκούβερ 1983, Καμπέρα 1991, Χαράρε 1998 και Πόρτο Αλέγκρε 2006).
Παρασημοφορήσεις-τιμές
Έλαβε τις εξής τιμές:
♦Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
♦Μεγαλόσταυρος της Ρουμανικής Δημοκρατίας.
♦Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
♦Μεγαλόσταυρος του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
♦Τίμιος Σταυρός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου Α΄του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
♦Σταυρός του Ισαποστόλου Βλαδιμήρου Α΄ του Πατριαρχείου Ρωσίας.
♦Μεγαλόσταυρος του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
♦Σταυρός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.
♦Σταυρός της Αγίας Αικατερίνης της Ιεράς Μονής Σινά.
♦Χρυσός Σταυρός μετά δαφνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
♦Αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.
♦Χρυσό κλειδί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας και της Πρέβεζας.
♦Διεθνές βραβείο «Κλάους Χέμερλε» του Ρωμαιοκαθολικού Κινήματος Φοκολιάρ (140.000 μέλη σε 180 χώρες), επειδή συνέβαλε ενεργά στην ειρηνική συνύπαρξης και στη συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία
Συγγραφικό έργο
Συνέγραψε 19 βιβλία θρησκευτικού ή επιστημονικού περιεχομένου και πολλά από αυτά μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, ενώ έγραψε συνολικά 240 πραγματείες – μελετήματα, κατηχητικά βοηθήματα, περισσότερα από 150 άρθρα και πολλά κείμενα. Ήταν διευθυντής στα περιοδικά «Πορευθέντες» (1960-1970) και «Πάντα τα Έθνη», ενώ διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος του τομέα «Θρησκεία και αγωγή» της Παιδαγωγικής Ψυχολογικής Εγκυκλοπαίδειας (1992).
Η πολύτιμη παρακαταθήκη
του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου
Το όλο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου «άφησε» μια σημαντική πολύτιμη παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα, αφού εν τη πράξει επηρέασε θετικά ο ίδιος τη ζωή και τη σκέψη χιλιάδων ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος σε όλο το κόσμο. Το «φωτεινό» παράδειγμά του δείχνει το δρόμο της δημιουργικής ζωής σε κάθε άνθρωπο, γιατί ο ίδιος ως Ποιμενάρχης φρόντισε τους πάντες, γιατί ήταν παιδιά του Θεού.
©Typologos.com 2025