Μια πρώτη «σκιαγράφηση» του έργου των Pink Floyd
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος – συγγραφέας
«Ξόδεψες, λοιπόν, το καλωσόρισμα σου με τυχαία ακρίβεια, καβάλησες την αύρα του ατσαλιού. Έλα, λοιπόν, ελεύθερε άνθρωπε, οραματιστή, ζωγράφε, αυλητή, αιχμάλωτε, και λάμψε»!
Λάμψε τρελό διαμάντι
Οι ανωτέρω στίχοι από το τραγούδι «Λάμψε τρελό διαμάντι» αποδίδονται εμμέσως πλην σαφώς ως αναφορά στον πρώτο «αρχηγό» του ροκ συγκροτήματος «Pink Floyd», Σιντ Μπάρετ παρά το γεγονός ότι ο Ρότζερ Γουότερς (σ.σ. εκ των ιδρυτικών μελών), το έχει αρνηθεί.
Η ιδιοφυία της τρέλας
Αν δούμε, όμως, ολοκληρωμένους τους στίχους αυτού του τραγουδιού θα διαπιστώσουμε πως το τραγούδι «μιλά» για την ιδιοφυία της «τρέλας», που διακατέχει τον κάθε μεγάλο δημιουργό, στον οποίο εναπόκειται να «τιθασεύσει» τον χαρακτήρα του, και τη μορφή της καλλιτεχνικής έκφρασής του.
Το πολιτικό σύστημα ως «μηχανή»
Ως συγκρότημα κατόρθωσαν οι Pink Floyd να «σκιαγραφήσουν» μέσα από το έργο τους, το όλον ενός πολιτικού συστήματος, που εργάζεται ως «μηχανή», η οποία τρώει τις σάρκες των ανθρώπων:
«Καλωσόρισες γιε μου, καλωσόρισες στη μηχανή».
Η πλαστή εικόνα των ανθρώπινων σχέσεων
Συνάμα, σκιαγραφούν την πλαστή εικόνα των ανθρώπινων σχέσεων, οι οποίες «κυριαρχούνται» από τους «νόμους της ζούγκλας».
Στο τραγούδι «Σκυλιά» (Dogs) αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι:
«Πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη αυτών στους οποίους λες ψέματα, ώστε, όταν σου γυρίσουν την πλάτη, να μπορέσεις να τους μπήξεις το μαχαίρι…».
Κανείς δεν έχει αληθινούς φίλους
Για να πουν τη μεγάλη αλήθεια ότι «κανείς δεν έχει αληθινούς φίλους», ενώ αναρωτιούνται για το πως θα βγουν από αυτό τον λαβύρινθο.
Το τοπίο γίνεται συνέχεια όλο και πιο σκοτεινό,αφού οι Άλλοι (ποιοι άραγε;) θέλουν τον κάθε άνθρωπο να παραμερίσει κάθε στόχο ή το όνειρο του για τους δικούς τους, σκοπούς:
«Έμαθες τα νέα; Τα σκυλιά πέθαναν. Καλύτερα μείνε σπίτι και κάνε ό,τι σου πουν.Φύγε απ’ τη μέση, αν θέλεις να γεράσεις».
Το κάλεσμα
Για να αποκαλύψουν στη νέα γενιά πως είναι παρά «άλλο ένα τούβλο στον τοίχο» σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν αναδεικνύει την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και το οποίο χτίζει τα τείχη του ατόμου:
«Ε, δάσκαλε, άσε μας ήσυχους. Δεν είναι παρά άλλο ένα τούβλο στον τοίχο. Δεν είστε παρά άλλο ένα τούβλο στον τοίχο».
Η αναγέννηση της ελπίδας
Καλώντας, ταυτόχρονα όλους να ενεργοποιηθούν, για να ρίξουν αυτούς τους τοίχους, που χτίζουν οι στυλοβάτες της υφιστάμενης δομής, για να αναγεννηθεί η ελπίδα:
«Ει, εσύ, μη μου πεις πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Ενωμένοι σηκωνόμαστε, χωρισμένοι πέφτουμε».
Η κορυφαία επιτομή
στο χώρο της ροκ μουσικής
Γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται οι «Pink Floyd» ως το γκρουπ, που αποτέλεσε την κορυφαία επιτομή στο χώρο της προοδευτικής ροκ μουσικής του 20ου αιώνα, γιατί μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας κατόρθωσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους συνθέτοντας μελωδίες,τις οποίες συνέδεσαν με ξεκάθαρους πολιτικούς στίχους, ώστε να δώσουν ξανά το όραμα στην ανθρωπότητα να κινητοποιηθεί για ένα καλύτερο κόσμο…
©Typologos.com 2022