Μια μικρή ανατομία της ροκ μουσικής
Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Η ροκ αποτελεί ίσως ένα από τα ριζοσπαστικότερα φαινόμενα στο χώρο της σύγχρονης δυτικής μουσικής, γιατί για μια ολόκληρη εποχή από την αρχή της δεκαετίας του 1960 έως και το 1990 εξέφρασε τα αιτήματα μιας γενιάς για ειρήνη, ανθρωπιά, κοινωνική πρόοδο, καθώς και για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Τα «κομμάτια»
της ροκ μουσικής
Ένα «κομμάτι» της ροκ γεννήθηκε μέσα από την αλληλεπίδραση με το φιλειρηνικό πνεύμα και την παραδοσιακή μουσική των Η.Π.Α. της δεκαετίας του 1960 (Τζάνις Τζόπλιν, Τζο Κόκερ, Τζόαν Μπαέζ, Μπομπ Ντύλαν).
Ένα δεύτερο «ανδρώθηκε» μέσα από τα «στούντιο- γκαράζ» και την πολιτικοποίηση των εφήβων μιας γενιάς, που κατέγραψε μέσα από συνολικά μαζικά μουσικά έργα την επικρατούσα κοινωνική κατάσταση στα βιομηχανοποιημένα αστικά κέντρα, καθώς αυτά άλλαζαν ανά πενταετία (Πινκ Φλόϊντ, Μπράιαν Ίνο, Ντιπ Πέρπλ,Τζένεσις κλπ)
Ένα τρίτο προήλθε από την ανάγκη της μικρομεσαίας ή της υψηλής κοινωνικής οικονομικής τάξης για διασκέδαση (Beatles), αλλά μέρος αυτής κατάφερε πάλι να «μιλήσει» για τα πανανθρώπινα μηνύματα (John Lennon).
Η καταγωγή
της ροκ μουσικής
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ροκ μουσική προήλθε κι επηρεάστηκε κατά μεγάλο μέρος από τα εξής προγενέστερα μουσικά είδη:
Την τζαζ και τη μουσική σχολή της Νέας Ορλεάνης, που εξέφρασε τις αγωνίες και τους καημούς του μαύρου πληθυσμού στις Η.Π.Α, ο οποίος επιζητούσε μια «θέση στον ήλιο», καθώς κι ένα καλύτερο αύριο.
Την κάουντρι (Γούντυ Γκάθρι ), που εξέφρασε τα παράπονα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του εργατικού ή του αγροτικού πληθυσμού των Η.Π.Α. μετά από το «οικονομικό κραχ» της δεκαετίας του 1930.
Τις μελωδικές σμίξεις των Ινδικών, των Ινδιάνικων και των Αφρικανικών μουσικών στοιχείων, που αναζητούσαν το φιλοσοφικό «είναι» της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους.
Η εξάπλωση της ροκ
Η ροκ «απλώθηκε» γρήγορα σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως σήμερα αποτελεί μια πανεθνική μουσική, που προήλθε κυρίως από λαϊκά μελωδικά ακούσματα και από ανθρώπους, που αντικατόπτριζαν την απαίτηση για ένα πιο δίκαιο κόσμο.
Άλλωστε, πολλοί από τους δημιουργούς της ροκ μουσικής ενστερνίστηκαν το όραμα για κοινωνική αλλαγή χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι – όλες ήθελαν να «γκρεμίσουν τα πάντα» ως προς την οικονομική δυναμική. Απλώς ήθελαν και θέλουν να «ρυθμιστεί» καλύτερα όλη η δομή σε κάθε τομέα της κοινωνίας, ώστε να εμβαθύνει η δημοκρατία, η συμμετοχή και η ανάδειξη των καλύτερων ταλέντων της.
Το ζητούμενο
Το ζητούμενο, για όλους αυτούς τους δημιουργούς (γυναίκες- άνδρες) εκφράστηκε κάπως έτσι:
«Είναι δυνατότερο από λόγια
τ’ άθροισμα των μερών μας
το πως χτυπάν οι καρδιές μας
είναι δυνατότερο από λόγια
δυνατότερο από λόγια» (Louder Than Word s- Pink Floyd).
Και άλλοι στίχοι
«Όχι άλλο γύρισμα της πλάτης
Στους αδύναμους και τους κουρασμένους
Όχι άλλο γύρισμα της πλάτης
Από την ψυχρότητα μέσα
Απλώς είναι ένας κόσμος που όλοι πρέπει να μοιραστούμε
Δεν είναι αρκετό να κάθεσαι και να κοιτάς
Είναι μόνον ένα όνειρο το να
μη γυρίζουμε πια τις πλάτες; (On the Turning Away- Pink Floyd).
©Typologos.com 2022