Μέτρα προστασίας λόγω του καύσωνα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Τα 13 απαραίτητα
μέτρα προστασίας
από το καύσωνα
Μέτρα για τη προστασία της υγείας των πολιτών από το καύσωνα λαμβάνει από αύριο (Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ). Σε αυτό το πλαίσιο από αύριο (Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 ) κατά τις ώρες 7 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες θα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών ο κλιματιζόμενος χώρος, που λειτουργεί στο θυρωρείο του κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη (οδός 26ης Οκτωβρίου 64).
Τα 13 απαραίτητα
μέτρα προστασίας
από το καύσωνα
Παράλληλα, η γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει το κοινό για τα 13 απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.
Οι γενικές οδηγίες
προφύλαξης από το καύσωνα
Οι γενικές οδηγίες προφύλαξης από το καύσωνα είναι οι εξής:
1.
Να παραμένουν οι πολίτες και τα μέλη των ευπαθών ομάδων σε χώρους που κλιματίζονται.
2.
Να προτιμηθεί το ελαφρύ και το άνετο ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα ρούχα δημιουργημένα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος, καθώς και η εξάτμιση του ιδρώτα.
3.
Να χρησιμοποιούνται καπέλα από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
4.
Να χρησιμοποιούνται τα μαύρα ή τα σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου με φακούς, οι οποίοι προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
5.
Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και για τους ηλικιωμένους.
6.
Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία.
7.
Να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
8.
Να γίνονται πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθετούνται δροσερά επιθέματα στο κεφάλι, καθώς και στο λαιμό.
9.
Να καταναλώνονται μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα, τα οποία θα πρέπει να είναι «φτωχά» σε λιπαρά, δίνοντας έμφαση στη λήψη των φρούτων, καθώς και των λαχανικών.
10.
Να λαμβάνονται άφθονα υγρά (νερά και χυμοί φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους, καθώς και να αποφεύγεται το αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
11.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα γιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με τη κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για τη πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής αγωγής τους.
12.
Οι ηλικιωμένοι και οι ηλικιωμένες θα πρέπει να μην εγκαταλείπονται μόνοι-μόνες τους, αλλά να υπάρχει κάποιο άτομο για τη καθημερινή φροντίδα τους.
13.
Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση να παρέχουν φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με τα φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Δήλωση
αντιπεριφερειάρχη
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
«Στη διάθεση όλων των πολιτών θα βρίσκεται και πάλι ο κλιματιζόμενος χώρος της εισόδου στο θυρωρείο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη προστασία τους από το «κύμα» του καύσωνα.
Δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τους ιατρούς του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας ενημερώνει τους συμπολίτες μας αναφορικά με τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τη προστασία τους.
Προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η θωράκιση της δημόσιας υγείας», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου.
©Typologos.com 2024