Μεγάλο το «αποτύπωμα» της ΔΕΘ-Helexpo τη δεκαετία 2013-2023
Το επόμενο μεγάλο
αναπτυξιακό στοίχημα
είναι
η ανάπλαση της ΔΕΘ
Μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό «αποτύπωμα» άφησε η ΔΕΘ-Helexpo μέσα στη δεκαετία 2013-2023 και το επόμενο μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για τον ισχυρό εκθεσιακό φορέα είναι η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Επετειακή εκδήλωση
της ΔΕΘ-Helexpo
H συγκεκριμένη 10ετή πορεία βρέθηκε στο επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΔΕΘ- Helexpo την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» υπό τη παρουσία ενός κοινού με πολυδιάστατη σύνθεση, αφού οι συνεργασίες της ΔΕΘ «διατρέχουν» όλα τα πεδία της πολιτικής, της οικονομικής, της επιχειρηματικής ζωής της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Η συγχώνευση-ορόσημο
του 2013
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε λόγος για τη συγχώνευση-ορόσημο του 2013 των ΔΕΘ και Helexpo, η οποία «θωράκισε» θεσμικά τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, που άρχισε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πέτυχε οικονομίες κλίμακας, διαμόρφωσε μια ενιαία εικόνα στην εκθεσιακή δραστηριότητα και απελευθέρωσε ανθρώπινους ή υλικούς πόρους.
Το «άνοιγμα»
στους παραγωγικούς φορείς
της Θεσσαλονίκης
Μάλιστα, τονίστηκε ότι για πρώτη φορά το διοικητικό συμβούλιο του εκθεσιακού φορέα έκανε «άνοιγμα» στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ σε λιγότερο από δύο χρόνια έγινε λειτουργικά κερδοφόρος Η ΔΕΘ-Ηelexpo εξυγίανε τη λειτουργία της, εξορθολόγησε τις δαπάνες της και διευθέτησε οικονομικές διαφορές.
Οι ομιλητές
Στην εκδήλωση μίλησαν:
🔵Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
🔵Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης.
🔵Ο γενικός διευθυντής, Αλέξης Τσαξιρλής.
Οι επιδόσεις
της ΔΕΘ-Ηelexpo
Αμφότεροι παρουσίασαν όλα όσα έγιναν τη δεκαετία 2013-2023 με αιχμή τις επιδόσεις της ΔΕΘ-Ηelexpo στα ακόλουθα πεδία:
✅Της οικονομικής λειτουργίας.
✅Της εκθεσιακής δραστηριότητας.
✅Της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών.
✅Της περιφερειακής στρατηγικής.
✅Της διοργάνωσης θεματικών πάρκων.
✅Της συνεδριακής δραστηριότητας.
✅Της προσέλκυσης διεθνών προσωπικοτήτων.
✅Των τεχνικών παρεμβάσεων.
✅Της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
✅Του πολιτισμού.
✅Του εργασιακού πλαισίου.
✅Tου επόμενου αναπτυξιακού κεφαλαίου.
Τα επιτεύγματα της δεκαετίας
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της παρουσίασης ήταν τα εξής:
1.
Η ΔΕΘ-Helexpo έγινε λειτουργικά κερδοφόρα σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Το 2013 η λειτουργική κερδοφορία ήταν στα 17.955,17 ευρώ, ενώ οι ζημίες μειώθηκαν στα 2,01 εκατομμύρια ευρώ από τα 19,74 εκατομμύρια ευρώ (!) το 2012. Δέκα χρόνια μετά – το 2023 – η εκτίμηση κάνει λόγο για κύκλο εργασιών στα 14,34 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το 2012, ενώ το 2024 αναμένεται ρεκόρ, τόσο σε κύκλο εργασιών, όσο και σε κέρδη.
Στη ΔΕΘ-Helexpo Επιτεύχθηκε ένα πρότυπο «turn around story» με οικονομική ευρωστία, μηδενικές κρατικές επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό.
2.
Δημιουργήθηκαν οι εξής νέες εκθέσεις σε ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας: «Freskon», «Beyond», «Forward Green», «Renewable Energy Tech» και «Art Thessaloniki».
Συνολικά 18 εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo και 12 διοργανώσεις τρίτων φορέων πραγματοποιούνται ετησίως τη τελευταία δεκαετία.
Το 2012 προσήλθαν 130.000 επισκέπτες στη ΔΕΘ, όπου το 2018 ανήλθαν στα 283.853 άτομα.
Το 2012 προσήλθαν 500.000 επισκέπτες στο εκθεσιακό κέντρο για το σύνολο των δραστηριοτήτων στη διάρκεια ενός χρόνου. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα την επισκέπτονται σήμερα.
3.
Προ της ενοποίησης των δύο εταιρειών λειτουργούσε μόνον 60 ημέρες το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα έχουν «ενεργοποιηθεί» επάνω από 300 ημέρες λειτουργίας.
Οι ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες «άγγιξαν» συνολικά τους 7.565 εντός της δεκαετίας και προήλθαν απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ή εκ των κρατών της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής.
4.
Αναπτύχθηκαν συνεργασίες με διεθνείς εκθεσιακούς φορείς:Τη «Reed Exhibitions», τη «Fiera di Roma», τις εκθέσεις της Καντόνας και του Σεν Ζεν την έκθεση της Τεχεράνης, τη «Rosscongress», τον εκθεσιακό οργανισμό του Ζάγκρεμπ, καθώς και την «Expo Georgia»
Επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ το 2016. Αρχή έγινε με τη Ρωσία και ακολούθησαν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βουλγαρία.
ΗΠΑ -τιμώμενη χώρα :Ήταν το «λιθαράκι» στο δρόμο για τον ερχομό των μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη («Deloitte», «Pfizer» και « Cisco»).
5.
Επένδυση στην περιφερειακή εκθεσιακή πολιτική. Συνδιοργάνωση της «Agrothessaly» με τον δήμο Λάρισας. Συνδιοργάνωση της «Thessaly Expo», με το Επιμελητήριο Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Καρδίτσας.Συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς για τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς. «Ενεργή» στήριξη στη διοργάνωση της πολυκλαδικής έκθεσης «Lamia Expo Central Greek Event».
6.
Θεματικά Πάρκα: Λειτούργησε «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», το οποίο έγινε εξαγώγιμο προϊόν, που έφτασε μέχρι και τη Ρώμη. Επίσης, «φιλοξενήθηκαν» οι «Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το «Ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών», το θεματικό πάρκο και μουσείο «Δεινόσαυροι», «Οι Θεοί του Ολύμπου» και «ο Ηρακλής-Οι 12 άθλοι», ο «Αστερόκοσμος», καθώς και η έκθεση του CERN.
7.
Πλούσια συνεδριακή δράση. Το «Thessaloniki Helexpo Forum» αποτέλεσε τη δημιουργική απάντηση της ΔΕΘ-Helexpo στη πανδημία. Πραγματοποιήθηκαν τα συνέδρια του «Economist» και εκατοντάδες άλλα συνεδριακά γεγονότα.
8.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα λειτούργησαν στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας τη περίοδο της πανδημίας. Υποδοχή κινητών συνεργείων του ΕΟΔΥ, διάθεση εξοπλισμού και ειδικών απολυμαντικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραχωρήθηκε στέγη σε μονάδες αιμοδοσίας νοσοκομείων και φιλοξενήθηκε ο σταθμός οχημάτων του ΕΚΑΒ. Στηρίχθηκαν τα έργων στο Μάτι της Αττικής και διατέθηκε μέρος των εσόδων από την 83η ΔΕΘ για τους πυρόπληκτους. Διατέθηκαν 100.000 ευρώ από τα εισιτήρια εισόδου της 87ης ΔΕΘ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, καθώς και στους πυρόπληκτους του Έβρου.
9.
Πολιτιστική Προσφορά. Κορυφαία στιγμή ήταν η επιστροφή των «Μαγεμένων» το 2015. Η ΔΕΘ τίμησε τους εξής μεγάλους συνθέτες: Στην 79η ΔΕΘ τον Διονύση Σαββόπουλο, στην 80η ΔΕΘ τον Μίκη Θεοδωράκη (σ.σ. απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στη κόρη του), στην 82η ΔΕΘ τον Βασίλη Σκουλά και στην 83η ΔΕΘ τον Σταύρο Ξαρχάκο. Διεκδίκησε και το ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο ποντιακό χορό Ομάλ στην 81η ΔΕΘ.
10.
Εργασιακό Περιβάλλον: Πιστοποίηση εδώ και χρόνια ως Great Place to Work, καλύτερος φορέας πρακτικής φοιτητών (ΑΠΘ), υιοθέτηση πολιτικής κατά της βίας και του ρατσισμού, εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και προτύπων τύπου ESG. Το 56,32% των εργαζόμενων είναι γυναίκες. Στο 54,55% των θέσεων ευθύνης ηγούνται γυναίκες.
Το μέλλον
και η ανάπλαση
Στην εκδήλωση έγινε λόγος σχετικά με το μέλλον της ΔΕΘ-Helexpo και για το οποίο ανακοινώθηκαν τα εξής:
☑️Δρομολογούνται νέες διεθνείς συνεργασίες με σημαντικούς εκθεσιακούς «παίκτες», ήτοι: τη «Messe Stutgart», τη «Messe Frankfurt», τη «Fiera di Roma» , τον εκθεσιακό οργανισμό του Σενζέν και τον εκθεσιακό οργανισμό του Ντουμπάι.
☑️Η υποψηφιότητα για τη φιλοξενία του ευρωπαϊκού συνεδρίου της UFI για τα 100 χρόνια της.
☑️Η υποδοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ.
☑️Νέα εκθεσιακά προϊόντα και καινούριο οργανόγραμμα.
☑️Μοναδικό βιώσιμο σχέδιο είναι η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης έναντι της μετεγκατάστασης και για το οποίο υφίσταται στήριξη από όλους τους φορείς της πόλης και τις δημόσιες αρχές.
Από τους ομιλητές χαρακτηρίστηκε η ανάπλαση της ΔΕΘ ως «εμβληματικό έργο-τοπόσημο και πολύτιμος αναπτυξιακός μοχλός». Μόνο για τη φάση της κατασκευής υπολογίζεται ότι το όφελος για την πόλη θα «αγγίξει» τα 70-80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα δημιουργήσει επάνω από 1.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Όταν λειτουργήσει το νέο διεθνές εκθεσιακές κέντρο της Θεσσαλονίκης, τότε το όφελος θα είναι στα 350-400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα δημιουργηθούν επάνω από 1.500 θέσεις εργασίας το χρόνο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο μίας Ευρωπαϊκής πόλης.
Η εκδήλωση
για την ενοποίηση της ΔΕΘ
και της HELEXPO
Τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για την ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo. Τάσος Τζήκας μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.
Ο κ. Τζήκας σημείωσε ότι το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα αυξήσει την αξία της ΔΕΘ, η οποία στη συνέχεια μπορεί να αναζητήσει στρατηγικές συνεργασίες με ξένους εκθεσιακούς οίκους. Για το χρηματοδοτικό μοντέλο του έργου τόνισε ότι βρίσκεται «προ των πυλών» της έγκρισης του και συγκεντρώνει την απόλυτη συναίνεση των φορέων της πόλης σε ένα ενιαίο πλαίσιο αξιοποίησης.
«Οι εκθέσεις ανήκουν στις πόλεις» υπογράμμισε ο κ. Τζήκας, ο οποίος παρέθεσε και το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης των εκθεσιακών φορέων, που έχουν δήμους ή κρατίδια στο μετοχικό κεφάλαιό τους.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών
(Μακεδονίας-Θράκης)
Από τη πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι η γόνιμη, δημιουργική και αποδοτική δεκαετία της ΔΕΘ-Helexpo είναι ο «βατήρας» για ακόμη καλύτερα χρόνια στο μέλλον.
«Η ΔΕΘ είναι ο «καθρέφτης» των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων στη πατρίδα μας», δήλωσε ο Υφυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπλαση λέγοντας ότι:
«Κάπου εδώ, όμως, με τις υπάρχουσες υποδομές η ΔΕΘ «εξαντλεί» τη δυναμική της πορεία και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και «φωνάζει» για την ικανοποίηση του αιτήματος της ανάπλασης το οποίο έχει αποδεχθεί ρητά η κυβέρνηση και αποτελεί ευθύνη μας να το θέσουμε σε «τροχιά» υλοποίησης κατά τη τρέχουσα θητεία».
Ο υπουργός Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ο υπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «για 4 χρόνια ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνώρισα από κοντά όλη την εξαίρετη ομάδα της ΔΕΘ και περάσαμε μαζί τη μεγάλη κρίση της Covid-19», που έθεσε υπαρξιακά ζητήματα γενικά για τις εκθέσεις στην Ελλάδα. «Τη ξεπεράσαμε, κατορθώνοντας να είμαστε η χώρα που «άνοιξε» πρώτη τις εκθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης,Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος τόνισε ότι η δεκαετής πορεία της έκθεσης έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Αναφερόμενος, δε, στη διοικητική ομάδα της ΔΕΘ-Helexpo είπε ότι «τίποτε δε γίνεται,άν δεν υπάρχει διάθεση, όρεξη και όραμα».
Ο εκλεγμένος
δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης (σ.σ. αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου 2024) επισήμανε ότι:
«Πριν από 10 χρόνια διορθώθηκε ένα λάθος, που είχε διαιρέσει πάλι τη πόλη. Η συνένωση των δύο εταιρειών έφερε τα γνωστά αποτελέσματα, μία δυναμική, μαχητική και αναπτυξιακή εξέλιξη, που έδειξε ότι η ΔΕΘ δεν είχε μόνον ένα ιστορικό ή ένα πολιτιστικό «αποτύπωμα» στη πόλη, αλλά ένα ισχυρό οικονομικό πρόσημο, που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού».
Σε ότι αφορά στην ανάπλαση υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης ότι «η πόλη χρειάζεται την ανάπλαση να τη συνδέσουμε με την ανθεκτικότητά της, με αρκετό περισσότερο πράσινο, που θα βρούμε τρόπο όλοι μαζί να μπορέσουμε να προσθέσουμε με πολλές περιοχές που είναι γύρω από την έκθεση ή ακόμη και μέσα από την έκθεση».
Ο διευθύνων Σύμβουλος
της ΔΕΘ-Helexpo
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, υπογράμμισε ότι η Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων αναφέρει πως πρωτογενώς όταν πηγαίνει ένα ευρώ στον εκθεσιακό φορέα, τότε 7-11 ευρώ διαχέονται δευτερογενώς στη τοπική και στη περιφερειακή οικονομία και τριτογενώς στην εθνική οικονομία.
O Δρ. Ποζρικίδης παρουσίασε και τα στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οποία αναφέρεται ότι η ετήσια δραστηριότητα της ΔΕΘ-Helexpo αποφέρει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στη πόλη, ήτοι επάνω από το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Ο γενικός διευθυντής
της ΔΕΘ-Helexpo
Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, αναφέρθηκε σε όλα τα νέα εκθεσιακά γεγονότα, τα οποία ξεκίνησαν τητελευταία δεκαετία από τον εκθεσιακό φορέα, αλλά και στη συμβολή των εργαζόμενων της εταιρείας στο θετικό αποτέλεσμα της περιόδου 2013-2023.
Τα μηνύματα
Μηνύματα στην εκδήλωση απέστειλαν:
🟦Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) το 2013, όταν πραγματοποιήθηκε η συνένωση της ΔΕΘ και της Helexpo.
🟦Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
Ο δήμαρχος Καστοριάς
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο οποίος «στάθηκε» στη συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.
Η προσφορά
των εργαζόμενων
της ΔΕΘ-Helexpo
Για τη προσφορά των εργαζόμενων της ΔΕΘ-Ηelexpo στην αναπτυξιακή πορεία της δεκαετίας 2013-2023 μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων της ΔΕΘ-Helexpo,Παναγιώτης Χατζηιωάννου.
Χαιρετισμός του
Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
Στην έναρξη της εκδήλωσης τις ευχαριστίες και το χαιρετισμό του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Φιλόθεου «μετέφερε» ο εκπρόσωπός του, ενώ παρέστη και ο εμβληματικός πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης.
Το τραγούδι της έκθεσης
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι της έκθεσης, που φέρει το τίτλο: «Σημείο Αναφοράς», το οποίο έγραψε και συνέθεσε ο Δημήτρης Μπρούχος. Το τραγούδι ερμηνεύει ο γνωστός τραγουδιστής, Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης.
©Typologos.com 2023