«Mediterranean Digital Media Observatory» (MedDMO) στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης
Συμμετέχουν τρεις χώρες
Ελλάδα- Κύπρος και Μάλτα
Νέους δρόμους για το συνεργατικό έλεγχο των ειδήσεων και στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης «ανοίγει» το ερευνητικό πρόγραμμα «Mediterranean Digital Media Observatory» (MedDMO), που θα παρουσιαστεί από το πρόγραμμα Δημοσιογραφίας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης 29 Μαρτίου 2023 στο αμφιθέατρο Β108 του κτιρίου του συμβουλίου και της συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» (Πανεπιστημιούπολη, Αγλαντζιά).
Το ερευνητικό έργο «MedDMO»
Το ερευνητικό έργο MedDMO αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας μεσογειακής σύμπραξης που φέρνει μαζί τη Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης από εκπρόσωπο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου δημοσιευμένων ειδήσεων (fact checking process) στους δημοσιογράφους.
Η χρονική διάρκεια του έργου
Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει δυόμισι έτη, λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» (2021-2027) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της εγκεκριμένης πρότασης για τη δημιουργία των εθνικών παρατηρητηρίων των ψηφιακών μέσων. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η επέκταση της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO).
Ο συνεργατικός έλεγχος
των ειδήσεων
Το έργο «MedDMO» αποτελεί μια κοινοπραξία που «ανοίγει» νέους δρόμους για το συνεργατικό έλεγχο ειδήσεων εστιάζοντας σε αναδυόμενες εκστρατείες παραπληροφόρησης που συσχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου. Στόχος του ερευνητικού έργου είναι να αποτελέσει μια κρίσιμη πηγή γνώσης σε τοπικά περιβάλλοντα πληροφοριών.
Το «MedDMO»
ως κόμβος του EDMO
Το «MedDMO» θα λειτουργεί ως κόμβος του EDMO, ενώ θα καλύπτει τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με τη συμμετοχή τριών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα).
Πρόκειται για τρεις χώρες, οι οποίες εκτός από τη γεωγραφική εγγύτητά τους, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε ότι αφορά στις εκστρατείες παραπληροφόρησης, οι οποίες προσπαθούν συχνά να δημιουργήσουν μία πόλωση γύρω από τις ευρωπαϊκές δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ελέγχου των συνόρων.
Δημιουργία τεχνολογικής υποδομής
Το «MedDMO» φέρνει κοντά τους ερευνητικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς ελέγχου ορθότητας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με διεθνώς αναγνωρισμένη δραστηριότητα στο τομέα της παραπληροφόρησης και σημαντική συμμετοχή στα ενημερωτικά οικοσυστήματα των τριών χωρών.
Το «MedDMO» θα στήσει μια τεχνολογική υποδομή, που θα είναι απευθείας συνδεδεμένη με την υποδομή του EDMO.
Ταυτόχρονα, όλα τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του έργου θα «τροφοδοτούν» σε καθημερινή βάση το κεντρικό EDMO, καθώς και τους υπόλοιπους εθνικούς κόμβους.
Τα 9 μέλη
της κοινοπραξίας
Τα 9 μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν:
🔵Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ως συντονιστής του έργου.
🔵Το Athens Technology Center S.A.
🔵Το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
🔵Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
🔵Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
🔵Τους Times of Malta.
🔵To University of Malta.
🔵Τα Ellinika Hoaxes.
🔵Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
✅10:30. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
🔵Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και καθηγητής, Τάσος Χριστοφίδης.
🔵Ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής και καθηγητής, Αντώνης Έλληνας.
🔵Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και αναπληρωτής καθηγητής, Ιάσονας Λαμπριανού.
🔵Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος.
🔵Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου και επίκουρη καθηγήτρια, Θεοδώρα Μάνιου.
✅10:45. Η συνοπτική παρουσίαση του «MedDMO» και των στόχων του έργου θα γίνει από το συντονιστή του έργου εκ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δρ. Νίκο Σαρρή.
✅10:55. Την ιστοσελίδα του MedDMO θα παρουσιάσει ο Χρήστος Γαβαλάς από το Athens Technology Center (ATC).
✅11:05. Τη διαδικασία ελέγχου των δημοσιευμένων ειδήσεων (fact checking process) θα παρουσιάσει η εκπρόσωπος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), Jocelyne Zablit.
✅11:15. Η εκδήλωση θα κλείσει με τις ερωτήσεις εκ του ακροατηρίου.
©Typologos.com 2023