Με αυτοκίνητα «κλώνους» διακινούσαν λαθραία τσιγάρα
Σχηματισμός δεύτερης αυτοτελούς δικογραφίας
για εγκληματική οργάνωση
σε βάρος τριών ανδρών
Mε αυτοκίνητα «κλώνους» διακινούνταν λαθραία τσιγάρα από τρεις άνδρες (44χρονος, 40χρονος και 46χρονος) για να μη γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές, αλλά το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης σχημάτισε δεύτερη αυτοτελή δικογραφία σε βάρος αμφοτέρων για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και κλοπή.
Η υπόθεση με τα 150.000 λαθραία τσιγάρα
Την εντολή για το σχηματισμό της δικογραφίας έδωσε ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς τους αστυνομικούς κι αφορά στην υπόθεση με τη κατάσχεση περισσότερων από 150.000 λαθραίων καπνικών προϊόντων, στην οποία είχαν προβεί στις 16 Δεκεμβρίου 2020 οι αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Ο εντοπισμός του λαθραίου φορτίου
Τότε οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον 44χρονο ( ηλικιακά σήμερα) στην περιοχή της Διαλογής Θεσσαλονίκης, διότι μετέφερε 1.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα. Επίσης, σε μια αποθήκη και σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα είχαν βρει οι αστυνομικοί και κατασχέσει τότε τα εξής:
⚫Συνολικά 152.729 πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του ελληνικού δημοσίου.
⚫Άλλες 892 συσκευασίες καπνού που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του ελληνικού δημοσίου.
⚫Δύο φορητές ηλεκτρονικές συσκευές παρεμβολής-απενεργοποίησης σήματος.
Ο σχηματισμός της δεύτερης δικογραφίας
Για την υπόθεση αυτή συνεχίζεται η έρευνα των αστυνομικών σε βάθος χρόνου κι εκ τούτου προέκυψε ο σχηματισμός της δεύτερης αυτοτελούς δικογραφίας σε βάρος των τριών ανδρών, διότι:
Ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης και πώλησης λαθραίων καπνικών προϊόντων φρόντιζαν για την εξασφάλιση «επιχειρησιακών» οχημάτων, ώστε η δράση της οργάνωσης να γίνεται απρόσκοπτα και παραπλανούσαν τις αρμόδιες αρχές, με τους εξής τρόπους:
1.
«Προχωρούσαν» στην κλοπή οχήματος ή στην εισαγωγή ενός αυτοκινήτου από χώρα του εξωτερικού, χωρίς -όμως- να «κινήσουν» τις διαδικασίες ταξινόμησης. Κατόπιν, αλλοίωναν τον αριθμό του πλαισίου και τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε νόμιμα οχήματα ιδίας μάρκας, του ίδιου τύπου, καθώς και του ίδιου χρώματος.
2.
Ένα μέλος του κυκλώματος εμφανιζόταν ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας και με πλαστά στοιχεία ταυτότητας μεταβίβαζε στο όνομα του νόμιμα αποκτημένου μεταχειρισμένου οχήματος, προκειμένου να υφαρπάξει την άδεια κυκλοφορίας, καθώς και τις πινακίδες από τη υπηρεσία μεταφορών.
Στη συνέχεια, με βάση τα πλαστά αυτά στοιχεία του ιδιόκτητη του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου του οχήματος, την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες δημιουργούσαν απροσδιόριστο αριθμό οχημάτων «κλώνων».
Τι έδειξε η περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών
Μέσω της περαιτέρω έρευνας εξετάστηκαν από τους αστυνομικούς και τα τρία οχήματα που είχαν βρεθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2020 σε προαύλιο χώρο της αποθήκης. Εκ της έρευνας αυτής προέκυψε ότι το ένα αυτοκίνητο και το ένα φορτηγό εξ αυτών δεν είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα κι αποτελούσαν αυτοκίνητα «κλώνους».
Επιπλέον, τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2022 εντόπισαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης άλλα δύο αυτοκίνητα «κλώνους» της εγκληματικής οργάνωσης στη περιοχή της Νικόπολης, καθώς και στο κέντρο της πόλης. Τα δύο αυτοκίνητα κατασχέθηκαν.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
©Typologos.com 2023