Ματ Ντίλον «Η υποκριτική είναι μια μορφή διαλογισμού»
Του απονεμήθηκε
το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος»
στο 65ο ΦΚΘ
«Η υποκριτική είναι μια μορφή διαλογισμού, μια εσωτερική αναζήτηση που με «οδηγεί» σε βαθύτερες καταστάσεις συνείδησης».Είναι η ρήση του Αμερικανού ηθοποιού, Ματ Ντίλον, στον οποίο απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» από το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 πριν από την προβολή της ταινίας «Πόλη φαντασμάτων» (City of Ghosts, 2002, 118’) στο «Ολύμπιον». Πρόκειται για το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους, το οποίο ο κ. Ντίλον σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο.
Ο πρόλογος
της Θέμιδος Μπαζάκα
Τον πολυτάλαντο Αμερικανό δημιουργός το βραβείο προλόγισε η ηθοποιός και μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του ΦΚΘ, Θέμιδα Μπαζάκα, την οποία κάλεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης στη σκηνή.Μεταξύ άλλων, η Θέμις Μπαζάκα ανέφερε στον πρόλογό της για το τιμώμενο καλλιτέχνη ότι: «Ο Ματ Ντίλον ενσάρκωσε στην καριέρα του μια σειρά από εμβληματικούς ήρωες και τους έκανε, με το ταλέντο του, μέρος της παγκόσμιας κινηματογραφικής μυθολογίας».
Η προβολή
του σύντομου βίντεο
Κατόπιν, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο προβαλόταν ορισμένες από τις αξέχαστες στιγμές, που μας προσέφερε η καριέρα του σημαντικού ηθοποιού. Μετά, η Θέμις Μπαζάκα και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης προσκάλεσαν τον Ματ Ντίλον να «ανεβεί» στη σκηνή και ο οποίος μέσα σε επευφημίες-χειροκροτήματα παρέλαβε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» από τα χέρια της Θέμιδος Μπαζάλα.
Ο Ματ Ντίλον
και η λέξη φιλοξενία
«Ευχαριστώ πολύ για το πολύτιμο αυτό βραβείο. Σας ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια. Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ, σε αυτό το πραγματικά όμορφο φεστιβάλ. Σε αυτήν την όμορφη πόλη. Και ξέρετε, μου ήρθε στο μυαλό η πρώτη και μόνη ελληνική λέξη που έμαθα στην Ελλάδα, η φιλοξενία, την οποία βίωσα και με το παραπάνω εδώ στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που έλαβα αυτό το βραβείο και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είμαι τόσο καλός, όσο οι αξιόλογοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα, τόσο καλός όσο οι σπουδαίοι σκηνοθέτες με τους οποίους συμπορεύτηκα. Είχα την ευλογία μιας καλής καριέρας και είμαι πραγματικά ευγνώμων», είπε ο Αμερικανός ηθοποιός.
Το προσωπικό όραμα
του Ματ Ντίλον
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Πόλη Φαντασμάτων και μετά ο κ. Ντίλον «μοιράστηκε» μερικές από τις σκέψεις του με το κοινό.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους που μείνατε εδώ για να δείτε τη ταινία, πραγματικά το εκτιμώ.
Είναι μεγάλη τιμή που μοιράζομαι τη συγκεκριμένη ταινία μαζί σας. Ήταν ένα προσωπικό μου όραμα, που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, και είμαι συγκινημένος που κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε προβληθεί στην Ελλάδα, όταν πρωτοβγήκε», είπε ο γνωστός δημιουργός
Για γυρίσματα του φιλμ «Πόλη Φαντασμάτων» στη Καμπότζη διηγήθηκε ο ίδιος ότι:
«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Πέρσι, ήταν η 20ή επέτειος από την ολοκλήρωση της ταινίας. Η χώρα έχει αλλάξει δραματικά από τότε και είμαστε περήφανοι που η ταινία μας ήταν μία από τις πρώτες μεγάλου μήκους παραγωγές εκεί. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπω την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη Καμπότζη, όπως και το να βλέπω πρώην μέλη της ομάδας μας από τη συγκεκριμένη χώρα να συνεχίζουν να απασχολούνται στη κινηματογραφική βιομηχανία».
Ήταν μια περιπέτεια
«Η δημιουργία αυτής της ταινίας ήταν μια περιπέτεια «γεμάτη», τόσο χαρούμενες, όσο και λυπηρές στιγμές. Ξέρετε, στέκομαι εδώ μόνος μου, αλλά υπήρχαν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και σε αυτό το «ταξίδι».
Θα ήθελα να τιμήσω τη μνήμη του Τζέιμς Κάαν και του Kem Sereyvuth, δύο εξαιρετικών ανθρώπων με τους οποίους συνεργάστηκα και τους οποίους εκτίμησα πολύ, που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας. Αγαπώ τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω. Οι δεσμοί που δημιουργούνται με τους ηθοποιούς από την πλευρά του σκηνοθέτη έχουν μια πολύ ιδιαίτερη θέση στη καρδιά σου», ανέφερε με νόημα ο κ. Ντίλον.
Το «ανεξίτηλο σημάδι»
του φιλμ νουάρ
Μετά, ρωτήθηκε ο κ. Ντίλον από τους θεατές για τη σχέση μεταξύ του φιλμ νουάρ και της αμερικανικής κινηματογραφικής αφήγησης, καθώς κι αν αυτή η σχέση επηρεάζει τη δημιουργική διαδικασία για ένα σκηνοθέτη ή και για έναν ηθοποιό. Η απόκριση- απάντηση του κ. Ντίλον ήταν η εξής:
«Το φιλμ νουάρ έχει σίγουρα «αφήσει ανεξίτηλο σημάδι» στον αμερικανικό κινηματογράφο. Η σκοτεινή του ατμόσφαιρα, η εξερεύνηση του βάθους της ανθρώπινης ψυχής και η αναζήτηση της αλήθειας σε ένα κόσμο γεμάτο διλήμματα, είναι στοιχεία που πάντα με γοήτευαν.
Ως ηθοποιός βρίσκω ότι η υποκριτική είναι μια διαρκής αναζήτηση αυτής της αλήθειας. Προσπαθώ να κατανοήσω τους χαρακτήρες μου σε βάθος, να εξερευνήσω τα σκοτεινά τους σημεία και να αποκαλύψω τις πιο ανθρώπινες πτυχές τους.
Υπό αυτή την έννοια, η υποκριτική είναι μια μορφή διαλογισμού, μια εσωτερική αναζήτηση που με οδηγεί σε βαθύτερες καταστάσεις συνείδησης.
Η οπτική εγκατάσταση «Interfears» είναι μια συναρπαστική ευκαιρία να εξερευνήσω αυτή τη διαδικασία με έναν επιστημονικό τρόπο. Είναι σαν να ανοίγουμε ένα παράθυρο στον εγκέφαλο ενός ηθοποιού, αποκαλύπτοντας τα μυστήρια της δημιουργικής διαδικασίας. Πιστεύω ότι αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα όχι μόνο την υποκριτική, αλλά και την ανθρώπινη φύση, γενικότερα».
Για την εμπειρία
της σκηνοθεσίας
Ο κ. Ντίλον αναφέρθηκε και στην εμπειρία της σκηνοθεσίας, για την οποία είπε πως οι σκηνοθέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τις ταινίες μικρού μήκους.
Ωστόσο, επισήμανε ο ίδιος ότι η πολυετής εμπειρία του ως ηθοποιού του προσέφερε μια ισχυρή βάση από γνώσεις και δεξιότητες.
Ακόμη, τόνισε ότι η συνεργασία με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως είναι ο Φράνσις Κόπολα και ο Γκας Βαν Σαντ μαζί με τη συμμετοχή σε διαφορετικές -μεταξύ τους- παραγωγές, του επέτρεψαν να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη κατανόηση της κινηματογραφικής διαδικασίας.
Σχετικά με την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα εξήγησε ο κ. Ντίλον πως αποτελεί το αποτέλεσμα όλων αυτών των εμπειριών και της γνώσης που έχει αποκομίσει στη διάρκεια της καριέρας του.
©Typologos.com 2024